Brooklyn Botanic Garden

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Brooklyn Botanic Garden

Brooklyn Botanic Garden er flot og spændende, uanset om man er plantenørd eller bare holder af et grønt åndehul eller smukke blomster. Læs her, hvorfor du skal slå et smut forbi på din næste New York-rejse.

Det er en stor botanisk have med mange forskellige små haver i haven, bl.a. en omfattende rosenhave, en frodig japansk have, en Shakespeare have (se nedenfor) og flere indendørs samlinger med bl.a. tropiske planter, bonzai og orkideer.

Da jeg var i Brooklyn Botanic Garden i sidste uge (28. maj), blomstrede nøkkeroserne (som nogle gange fejlagtigt kaldes åkander) smukt i dammene foran de store væksthuse.

Kaleandtell - Åkander i Brooklyn Botanic Garden

Kaleandtell - Åkande 'Luciana'

Kaleandtell - Åkande 'Hollandia' i BBG

Kaleandtell - Nøkkerose

 

Forleden skrev jeg om pæonerne i Brooklyn Botanic Garden. De står i et stort bed på plænen, hvor forskellige plantefamilier vises frem i The Plant Family Collection.

Kaleandtell - Pæonbed i BBG

 

Der er også pæoner i The Shakespeare Garden, som rummer alle planter nævnt i Shakespeares værker. Det er en romantisk have med skødesløs frodighed og de nytteplanter, man dyrkede i 1600-tallets engelske haver.

Kaleandtell - Prydløg i The Shakespeare Garden

Kaleandtell - Shakespeare garden i BBC

Kaleandtell - The Shakespeare Garden i BBG

 

Som dansk haveentusiast har jeg den danske havekalender indprentet og ved, hvornår jeg kan forvente fx narcisser, kirsebærblomster, rhodondendron og roser i fuldt flor. Dette passer ikke i New York, skal jeg hilse at sige. Klimaet er naturligvis et andet her ved Atlanten på samme breddegrad som Rom. Alting kommer tidligere på året, og derfor er forår og forsommer langt mere spændende tidspunkter at besøge Brooklyn Botanic Garden end meget varme juli og august.

Her er en årsoversigt over højdepunkterne i havens blomstring.

Kaleandtell - Blomstringskalender fra Brooklyn Botanic Garden

hjemmesiden findes en anden god blomstringskalender, og de opdaterer med få dages mellemrum, hvilke højdepunkter haven byder på lige nu. Man kan sågar følge dem på Twitter for at få blomstrings-opdateringer.

Hvis man er videbegærlig og vil guides rundt til de af havens højdepunktet, som er særlig smukke lige nu, kan man komme på en gratis omvisning. De foretages af en af havens mange frivillige, og i sidste uge var jeg på en rigtig fin, informativ tur med en dygtig omviser, Jack. Tjek hjemmesiden for det aktuelle program over omvisninger.

 

Kaleandtell - Yellowwood - Gulved i BBG

Haven har dejligt mange forskellige, gamle træer. Lige nu blomstrer et af deres Yellowwood, som på svensk, måske også dansk, hedder gulved. Navnet henviser til den gule farve på veddet, som på det levende træ er skjult af barken.

Dette træ er mere end 100 år gammelt, hvilket ses af dets accession number, identifikationsnummeret i nederste højre hjørne af skiltet. De første cifre i nummeret viser, hvornår det blev plantet i Brooklyn Botanic Garden, her 1916, og da det ikke er blevet plantet som frø, men som ungt træ, har dets alder altså passeret 100 år. De øvrige cifre er med til at identificere lige præcis dette træ i havens store plantesamling.

 

Kaleandtell - Yellowwood - Gulved - i blomst

 

Yellowwood får små, elegante hvide blomster, hvis form viser, at træet tilhører Ærteblomst-familien (Fabaceae, tidligere kaldet Leguminosae).

Kaleandtell - Blomstrende Yellowwood

Kaleandtell - Fra blomstrende Yellowwood i Brooklyn Botanic Garden

De hvide kronblade daler ned og laver et fint hvid lag blomster”sne”. Det minder lidt om tiden tidligere på foråret, hvor havens utrolig mange kirsebærtræer blomstrer. Det er en kæmpe årlig attraktion for New Yorkerne, og de står i weekenderne – særligt under den japanske festival Sakura Matsuri – i alenlange køer langt hen af gaden for at komme ind og beundre træerne. Dette forår havde vi set kirsebærtræerne blomstre i Dallas Arboretum, så vi opgav den lange kø og gik i den nærtliggende Prospect Park i stedet. Disse billeder af kirsebærtræer er altså fra Dallas.

Kaleandtell - Kirsebærtræ springer ud

Kaleandtell - Kirsebærblomster i Dallas Arboretum  Kaleandtell - Blomstrende kirsebærtræer i Dallas Arboretum

 

Jeg har købt mig et årskort til Brooklyn Botanic Garden, fordi jeg planlægger at komme her jævnligt og entréen er halvdyr (p.t. $12 for voksne, $6 for seniorer). Det er rart at kunne slå et smut forbi for at følge med i årstiderne og læse en bog på en bænk i et fjernt hjørne.

Så jeg kan anbefale et besøg i Brooklyn Botanic Garden næste forår, du er på disse kanter. Bare husk, at de har lukket om mandagen.

 

Læs mere om mine oplevelser i Brooklyn og New York City:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.