Hvorfor er min plante visnet?

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Hvorfor er min plante visnet

“Hvorfor er min plante visnet?”, har jeg spurgt mig selv hen over vinteren. Nu tror jeg, at jeg har fundet svaret. Har du hørt om overpotning?

Kaleandtell - Hvorfor er min plante visnet - muligvis overpotningDen står bare der og bliver mere og mere trist at se på, cypressen i en stor krukke på altanen.

Jeg købte den i efteråret for en flad 50er i Netto og tænkte, at den ville stå fin og grøn på den ellers ret vintertriste altan. Men sådan skulle det ikke gå. Hvorfor mon?

Som jeg skrev om i sidste uge, er der masser af god haveviden at hente hos det britiske haveselskab, Royal Horticultural Society. På deres hjemmeside kom jeg forbi en interessant artikel.

Artiklen handlede om overpotting, som på dansk må hedde overpotning, om end det lyder lidt grimt.

Hvad er overpotning?
Overpotning betyder, at den anvendte krukke eller potte er alt for stor til plantens rodnet. Efter tilplantning står den store mængde nye pottemuld og er fugtig i alt for lang tid. Planten kan ikke suge så meget vand fra jorden, og derfor begynder den at lide under for meget vand og for lidt luft om rødderne. De begynder at rådne og plantens overjordiske dele begynder at visne.

Er min plante ved at dø på grund af overpotning?
Ja, det tror jeg. Jeg plantede den i en ganske stor krukke, fordi det var den eneste, jeg havde, som var tom.

Det plejer at gå fint, når jeg planter store krukker til om foråret eller sommeren. Men denne gang plantede jeg cypressen om efteråret, og i vinterhalvårets lave temperaturer er fordampning og planters vandforbrug tilsvarende lave. Derfor er det ikke usandsynligt, at planten har lidt under for meget vand.

Krukken har stået ude i efteråret og vinterens nedbør. Den har altså fået en del vand. Det er dog ikke sikkert, at det ville have hjulpet med mindre vand. Min genbo har en cypres magen til stående i en stor krukke ved hoveddøren, hvor der er overdækket, og den ser lige så vissen og trist ud som min, der står under åben himmel.

Kaleandtell - Hvorfor er Cypres i krukke vissen

Hvad skulle jeg havde gjort anderledes?
Jeg kunne have gjort to ting for at undgå rådne rødder og vissen plante.

  1. Enten kunne jeg have brugt en mindre krukke, som ikke var meget større end plantens rodnet. Planten må dog gerne have lidt plads til at udvikle rødderne, omkring 5-10 cm større i diameter og dybde end rodklumpen.
  2. Eller jeg kunne have sørget for bedre dræn i krukkejorden, for eksempel ved at iblande grus eller lecakugler. Jeg lægger altid et lag leca i bunden af en potte for at sikre dræn, men i nogle tilfælde kan det også betale sig at blande det i jorden. Det forhindrer, at jorden bliver for tætpakket, og det sikre dræn og luft i jorden.

Overpotning gælder kun for krukkeplanter, ikke havens planter
Ude i havens bede er der som regel bedre dræn end i en potte. Vand omkring plantens rødder fordeler sig ud og ned i havejorden, og derfor er risikoen for rådne rødder mindre end i en krukke.
Havejord kan naturligvis også blive for tung og våd, men det er et helt andet kapitel, som du bl.a. kan læse mere om her.

 

I samme store krukke som cypressen satte jeg nogle forårsblomstrende løg. De er så småt ved at titte op af jorden, så de ser heldigvis ikke ud til at have rådnet. Der er dog længe til, at de springer ud. Indtil da glæder jeg mig over det fine gule tæppe af erantis i Søndermarken, som jeg ofte kommer forbi.

Kaleandtell - Erantis i Søndermarken

 

Læs andre indlæg om vinter og tidligt forår på altanen

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.