Del 1:
Saml natur og lav vinterpynt til altan og terrasse

Facebooktwitterpinterestmail

Min terrasse var bar og vinterkedelig. I skoven fandt jeg smukke grene og mos, og nu har jeg hyggelig vinterpynt udenfor. Læs, hvad du må samle i naturen.

kaleandtell-vinterpynt-til-terrasse-og-altan

Vores lille have var tom og bar, da vi flyttede ind i august. Mine krukker har pyntet fint gennem sensommer og efterår, men stauderne er nu visnet ned, og andre flerårige planter er sat til vinteropbevaring i skuret. Så pludselig stod terrassen igen tom. Det måtte der gøres noget ved.

kaleandtell-udendoers-led-bloklys

En søndag gik Rasmus og jeg en lang tur i skoven, og dér blev jeg inspireret til at lave vinterpynt til terrassen. Ihh, en smuk vinterdag i den fredede Nørbæk Ådal, som grænser op til Nørbæk Hede, hvor billedet herunder er fra.

kaleandtell-noerbaek-hede-soe-for-ribe

kaleandtell-vanddraaber-i-spindelvaev-vinter-i-noerbaek-plantage

kaleandtell-saml-mos-til-julepynt

kaleandtell-svampe-i-noerbaek-plantage

Jeg blev vildt fascineret af grønne frodige mosser, svampe og de mange lav-bevoksede grene. Ikke alene blev min biologi-nørdethed trigget, men jeg så også fantastiske former og farver.

kaleandtell-hvad-du-må-samle-i-naturen

Sådan nogle laver er nok små, men også virkelig flotte, synes jeg. Lav er en organisme, som består af både svampe og alger, der lever tæt sammenvævet i symbiose til gensidig fordel. De kan ikke eksistere uden hinanden.

kaleandtell-gren-med-lav-til-juledekoration

Jeg kom ganske uforberedt til skoven – uden hverken saks eller pose – og jeg kunne ærligt talt heller ikke helt huske reglerne for, hvad du må samle i naturen. Så jeg måtte komme tilbage en anden dag bevæbnet med viden og redskaber.

Hvad du må samle i naturen, når du vil lave vinter- og julepynt

Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning forklarer det grundigt her: Hvad må jeg samle i naturen?

Her er reglerne i hovedtræk:

  • Du må til privat brug samle, hvad der kan være i en bærepose. Én pose mos, én pose kviste, én pose kogler og så videre.
  • I offentlige skove må du færdes overalt. I private skove skal du holde dig til stier og veje.
  • Du må samle, hvad du finder i skovbunden af kogler, mos, svampe, grene og kviste.
  • I områder, hvor man dyrker pyntegrønt, må du ikke samle eller klippe grene af nåletræer. Ellers må du klippe grene af væltede løv- og nåletræer. I offentlige skove må du også klippe grene af løvtræer, som er minimum 10 meter høje.

kaleandtell-pynt-terrassen-op-til-jul

Efter at have læst op på reglerne kørte jeg tilbage et par dage senere. Jeg kunne nemlig ikke få den store lav-bevoksede gren ud af hovedet, som jeg havde set og fotograferet. Jeg besluttede at bruge grenen til at lave et mini-træ i en stor krukke på terrassen. Så jeg trodsede ustadigt vejr og blev belønnet med denne fine regnbue.

kaleandtell-regnbue

Foruden den store, døde egegren med lav kom jeg hjem med små kogler, masser af mos, grene fra et væltet nåletræ – av, hvor de stikker! – og en fantastisk, forvitret trærod.

kaleandtell-udendoers-led-lys-til-julepynt

 

kaleandtell-udendoers-vinterpynt

kaleandtell-udendoers-julepynt-af-ting-samlet-i-naturen

Med udgangspunkt i det, jeg samlede i skoven, har jeg nu pyntet op med lys og naturmaterialer på terrassen og ved hoveddøren.

Næste gang forklarer jeg i ord og billeder, hvordan jeg gjorde. Følg med og få dine egne idéer.

Glædelig 1. december.

Opdatering: Her kan du læse min guide til at lave udendørs juledekorationer.

Kom i julestemning:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.