Del 2:
Saml natur og lav udendørs julepynt

Facebooktwitterpinterestmail

Se, hvordan jeg har lavet udendørs julepynt og dekorationer til mørk vinter på terrassen.

kaleandtell-pynt-forhave-op-til-jul

Forleden fortalte jeg, hvordan jeg fandt mos, kogler og en stor lav-bevokset gren, da jeg var i skoven. Jeg brugte dem til at pynte op på terrassen og til at lave en stor dekoration, som nu står ved hoveddøren og køkkenvindue.

Her kan du læse og se en masse billeder af, hvordan jeg lavede krukkerne med juledekorationer, trin for trin.

kaleandtell-udendoers-vinterpynt

Naturmaterialer til udendørs julepynt

Da jeg kom hjem fra skoven med mos med mere, opdagede jeg, at det bugnede med fine sager i kompostområdet i vores boligforening. Viceværterne havde beskåret en masse træer. Her fandt jeg grene af fyr, høje, stedsegrønne koste af gyvel og lange, slanke grene af løvtræer.

Ligesom et bed eller en altankasse, ser dekorationer ofte bedre ud, når der er mange forskellige bladformer og grønne nuancer, så jeg var glad for fundene og forsynede mig.

Jeg havde derfor disse ting at gøre godt med til min udendørs julepynt:

Gratis glæder

  • Mos
  • Grene med kogler
  • Grangrene fra et væltet nåletræ, som lå inde i skoven
  • Fyrregrene
  • Lav-bevoksede grene, både store og små
  • Stedsegrønne grene af gyvel (der også vokser vildt mange steder; se et billede her)

Købte Materialer

  • Grene med røde bær – jeg fandt ingen bær ude i naturen, så jeg købte et bundt på en planteskole.
  • Et bundt ædelgran købt ved gårdsalg på bøhlandet
  • Elektriske lys, som selvfølgelig skal være sikre at bruge udendørs. Jeg brugte et lille lystræ købt til 94 kr i Harald Nyborg samt to LED-bloklys fra Sirius købt på tilbud til 35 kr stykket i Club-Matas (ja, mærkeligt sted til den slags vare, ikke?)

kaleandtell-stor-krukke-med-udendoers-juledekoration

kaleandtell-vinterpynt-til-terrasse-og-altan

Krukke til udendørs julepynt og vinterdekorationer

Du skal vælge en krukke eller potte, som kan holde til vinterens nedbør og frost. Den kan være lavet af metal, frostsikker plastik eller frostsikker terracotta, glaseret ler eller stentøj.
Om en lerkrukke er frostsikker eller ej afhænger af, hvordan den er lavet og brændt. Producenten skriver, hvis potten er frostsikker, og tager sig også betalt for det.

Jeg valgte en høj krukke af metal til den ene af mine dekorationer. Plantebeholderen vejer meget lidt i sig selv, så jeg lagde nogle tunge sten i bunden. Så blæser dekorationen ikke omkuld, og stenene skaber dræn, så potten ikke mættes med vand og bliver én stor isklump.

kaleandtell-krukke-til-udendoers-julepynt

Den anden vinterdekoration lavede jeg i en stor, mega-tung stentøjskrukke, som er frostsikker.

I stedet for tunge sten lagde jeg nogle små lette tomme pastikpotter fra sommerblomster i bunden af krukken, sådan hulter til bulter. De er gratis, skaber dræn og gør ikke krukken endnu tungere.

kaleandtell-flot-gren-med-lav-til-udendoers-dekoration

Skab højde og stabilitet i krukken

Du kan bruge høje grene og et lystræ til at skabe højde og visuelt blikfang i krukken. De høje ting skal stå fast og stabilt i krukken, og jeg synes, at det er nemmest at placere dem som det allerførste.

Ovenpå dræn-materialet (hhv. sten og plastikpotter) lagde jeg et godt lag kompost, som jeg hentede på den kommunale genbrugsplads engang i september. Jeg kunne også have brugt havejord, hvis jeg havde haft noget i overskud, eller spagnumfri pottemuld. Men komposten var gratis og i overskud, og da dekorationens naturmaterialer ikke skal vokse i krukken, blot stå fast og stabilt, er det ikke væsentligt, hvilket materiale du bruger.

kaleandtell-trin-for-trin-guide-til-udendoers-julepynt

kaleandtell-oasis-faar-gran-til-at-holde-laengere

Oasis til juledekorationer – sådan holder du gran frisk og grøn i længere tid

Oasis er et porøst, vandsugende kunstmateriale, som kan købes i planteskoler og store supermarkeders planteafdeling. Du kan bruge det til både indendørs- og udendørs blomsterarrangementer med afskårne blomster, mos og grangrene, som holder sig flotte og friske meget længere tid, når de kan suge vand fra oasis.

Når du køber oasis, er den tør og vejer ingenting. Den fungerer ligesom en svamp – den kan suge vand. Den er porøs, og derfor kan du nemt stikke grangrene og blomsterstilke ned i den, så de sidder fast og kan suge vand fra svampen.

Den tørre oasis-blok lægges i en spand vand og skal have tid til selv at suge vand til sig. Når den er vandmættet, kan du nemt skære eller klippe blokken til, så den passer i størrelsen til din beholder.

kaleandtell-oasis-til-udendoers-julepynt

Oven i oasisen kan du stikke gran og andre grene. Det går nemmest, hvis du fjerner nålene på de nederste 3-5 cm af hver gren. Bliv ved, indtil du har en bredde og fylde, du ønsker, og al oasis er dækket. På billedet herunder er jeg kun halvvejs.

kaleandtell-gran-grene-og-kogler-til-juledekoration

Sådan kom den ene store juledekoration med lystræ, gyvel, gran og fyr til at se ud. Nu står den ved hoveddøren, så vi kan se den fra køkkenvinduet.

kaleandtell-udendoers-julepynt-af-ting-samlet-i-naturen

kaleandtell-udendoers-julepynt-med-lys-gran-og-grene

I den anden krukke, hvor jeg satte den store lav-bevoksede egegren, ville jeg gerne dække jorden med mos. For at sikre, at mosset forbliver flot grønt hele vinteren, brugte jeg også oasis ovenpå jorden i denne krukke.

kaleandtell-diy-udendoers-juledekoration

Jeg dækkede den vandmættede oasis med mos fra skoven. Jeg lagde mosset og arrangerede det, så det sluttede tæt om grenene og skjulte al oasis. For at forhindre mosset i at flyve af i en vinterstorm, satte jeg det fast med ståltråd.

Sådan sætter du mos og grene fast med ståltråd

Du skal bruge noget kraftigt ståltråd og en bidetang. Klip et stykke ståltråd af og bøj det på midten, så du får en slags hårnål med to ben.

kaleandtell-saadan-saetter-du-mos-fast-paa-juledekoration

Stik ståltrådens to ben ned oven i mosset, så den griber fast i oasisen nedenunder. På billedet titter ståltråden op, så du kan se princippet. Til sidst trykker du ståltråden helt i bund, så den skjules af mosset.

kaleandtell-saet-mos-fast-paa-juledekoration

Jeg brugte samme metode til at sætte en gren med kogler fast oveni mosset. Så flyver grenen ingen vegne.

kaleandtell-pynt-terrassen-op-til-jul

Jeg fandt også den store trærod, da jeg var i skoven. Jeg synes, at den er fascinerende flot i sig selv med al sit henfald og mos, så den gjorde jeg ikke noget ved. Jeg tilføjede blot et LED-bloklys beregnet til udendørs brug. De to LED-lys er ret smarte, synes jeg. De har en indbygget timer, så de er tændt 8 timer og slukket 16 timer i døgnet. De kører på batteri, men bruger ikke meget energi, fordi det er LED. Husk at bruge en model, som er beregnet til udendørs julepynt.

kaleandtell-udendoers-vinterpynt

Den lille potte med den lille røde bærbusk har jeg købt på en planteskole sidst i november. Jeg er spændt på, hvordan de røde bær vil klare vinterens skiftende frost og tø. Solsorten skal tilsyneladende nok lade dem være.

Vi har en hær af solsorte, som besøger vores have. De forsvarer deres plads i solsortehierakiet, mens de bader i fuglebadet og stamper orme op af græsplænen. Der er ofte 5-8 solsorte af gangen, så der er heldigvis en stor bestand i området. Forleden så jeg naboens kat, Miv, der ellers er vældig rar, fange en af solsortene ude på vores græsplæne. Barske sager på en stille formiddag. Katten gik heldigvis veltilfredst bort med byttet, så jeg ikke skulle rydde op efter den.

Kaleandtell - Hun solsort på altan

I dag skal vi ud at købe et juletræ. Det skal også stå på terrassen og pyntes med en lyskæde, ligesom jeg plejede på altanen i Valby.

Kaleandtell - julemorgen på altan

Læs mere om julemad og udendørs julepynt:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.