Et lille træ til en krukke, jeg har klunset

Facebooktwitterpinterestmail

Jeg har klunset en stor krukke til altanen. Ihh, hvilke muligheder den giver! Jeg overvejer en opstammet busk eller et lille træ til en krukke så stor.

Kaleandtell - Jeg har klunset en stor krukke

Jeg følte, at jeg havde vundet i lotteriet, da jeg klunsede en stor flot krukke i november. Jeg kom cyklende hjemad en mørk aften, da jeg på vejen så den grønne krukke blandt en masse storskrald på et fortorv. Den så ikke ud til at fejle noget; jeg forstår ikke, at folk smider den slags ud. Heldigvis var Rasmus med, og ved fælles hjælp fik vi krukken hjem i kælderen. Der står den nu og venter på rigtig foråret.

Kaleandtell - En stor krukke til altanenNu går jeg så og drømmer om, hvad jeg skal plante i krukken.

Den er stor (især i sammenligning med en dåse tomater, som var, hvad jeg havde ved hånden i kælderen, da jeg ville illustrere størrelsen). Den er ca. 60 cm høj, 40 cm bred og rummer nok 65-70 liter.

Jeg overvejer en opstammet busk eller et lille træ for at få noget højde på altanens beplantning.

Ideelt set finder jeg et træ eller en opstammet busk, som også er smuk at se på om vinteren. De fleste af mine mange krukker på altanen er nemlig fyldt med stauder og løgplanter, som visner ned om efteråret.

 

Japansk løn – et smukt lille træ til en krukke

Jeg overvejer stærkt at vælge en japansk løn, som er et lille egnet træ til en krukke. Der findes mange sorter af de to arter, Acer palmatum og Acer japonicum. De kaldes både japansk ahorn og japansk løn på dansk, og de tilhører Løn-slægten.

Arboretum_Angers_660px_lille træ til en stor krukke
Foto af Mith – eget arbejde, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Jeg synes, at det er meget smukke træer. Og hvilke farver! Nogle sorter har grønne blade fra løvspring til efteråret, hvor bladene får smukke røde høstfarver. Andre sorter har røde blade allerede fra start. De er alle løvfældende og taber bladene i efteråret, men nogle har røde grene, som lyser op om vinteren. Du kan se nogle gode billeder, der illustrerer de forskellige bladformer hos http://www.coniferkingdom.com/japanese-maples/

Érable_du_Japon_660px
Billede af Inkey – eget arbejde, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Selvom jeg synes, at de rødlige bladfarver er flotte, vil farven ikke passe så godt sammen med resten af mine planter på altanen, som især blomstrer i blålilla toner. Derfor tror jeg, at en japansk løn med grønne eller gulgrønne blade vil være bedst.

Jeg har læst mig til, at især de gulgrønne sorter godt kan blive svedet af for kraftig sol. Så hvis jeg vælger sådan én, skal den stå på den del af altanen, som ikke får så meget sol midt på dagen.

Heldigvis er min altan ret beskyttet, så det blæser sjældent så meget derude. Det sarte løv på japansk løn tåler ikke kraftig vind, og træet skal stå ret beskyttet.

Acer_japonicum_Red_leaves_660px
Acer japonicum med røde blade. Billede af Alpsdake – eget arbejde, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Japansk løn med røde grene. Billede via CC BY-SA 3.0, Wikimedia CommonsCoral_Bark_Maple_300px

Når man vil dyrke japansk løn i krukke, skal man vælge en svagtvoksende sort, som vil kunne trives i årevis i en stor krukke.

Det er ingen god idé jævnligt at beskære træet for at holde det i skak. Jeg har lige læst hos Haveselskabet, at man bør undlade at beskære japansk løn, fordi skader på barken gør træet sårbar overfor cinnobersvamp.

 

Jeg synes, at japansk løn er fantastiske små træer, både elegante og yndige. Hvis jeg engang får en have, vil jeg have sådan ét stående solitært, så det rigtig kommer til sin ret.

Acer_palmatum_BotGartenMuenster_Faecherahorn_660px
Acer palmatum i Botanisk have i Münster, Tyskland. Foto af Rüdiger Wölk

 

Laurbærkirsebær – stedsegrøn og med spiselige bær

Laurbærkirsebær er en stedsegrøn busk, som kan opstammes. Sådan én vil også være en god mulighed at plante i min nye krukke.

prunus-laurocerasus-cherry-laurel_660px
Opstammet laurbærkirsebær. Billede fra plantpost.co.uk

Der hersker lidt navneforvirring om laurbærkirsebær (Prunus laurocerasus). Nogle kalder den i stedet kirsebærlaurbær, men det er altså ikke korrekt. Det er en art af kirsebær, hvis blade minder om laurbær. Altså er ‘laurbær’ det beskrivende præfiks, ligesom ved fx Paradisæble, Surkirsebær og Blommetomat. En tomatblomme ville være noget helt andet end en blommetomat.

Prunus_laurocerasus_004_660px
Billede af H. Zell – Eget arbejde, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Ligesom slægtskabet til kirsebær antyder, får laurbærkirsebær mørke bær (som egentlig ikke er bær, men stenfrugter, hvis man skal være botanisk korrekt). Stenen inden i frugten indeholder de gifte plantenaturstoffer, cyanogene glukosider, som frigiver giftig cyanid. Derfor skal man ikke spise stenene, og derfor kan man læse mange steder, at laurbærkirsebær er giftige. Men koncentrationen af giftstoffer i det mørke frugtkød er meget lav og ikke farlig; det er stenen indeni, som man skal undgå (ligesom på mange andre stenfrugter, i øvrigt).

De mørke bær er nu ikke lækkerbiskener på linje med rigtig kirsebær, ej heller som fuglekirsebær, så jeg ville uden ærgrelse lade bærrene gå til fuglene, som sagtens kan tåle dem.

Til gengæld har laurbærkirsebær den store fordel i forhold til rigtig kirsebær, at laurbærkirsebær beholder de flotte, tykke grønne blade om vinteren.

407px-Koeh-Prunus_laurocerasus
Billede af Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen – List of Koehler Images, Public Domain, Wikimedia Commons

Som jeg skrev om for nylig, er der langt flere billeder af træer og buske i krukker at finde på nettet, hvis du søger på engelsk frem for på dansk. Led på Pinterest og Google Billeder. Hvis du vil søge efter billeder af opstammede buske og træer, skal du bruge søgeordet standard. Det tog mig lidt tid at finde ud af denne engelske betegnelse for opstammet. Søg for eksempel på ‘cherry laurel standard‘ (opstammet laurbærkirsebær).

På den ene side og på den anden side…

Nu ved du, hvad jeg i øjeblikket går og overvejer af opstammet busk eller lille træ til en krukke på min altan. Sådan et lille træ eller opstammet busk er lidt af en investering. Så jeg tøver lidt, for jeg vil gerne vælge rigtigt, så både planten trives og jeg bliver tilfreds med udseendet. Jeg vender tilbage, når beslutningen er truffet og tingene udvikler sig.

 

Læs også om andre historier fra min altan:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.