Min favorithvedeøl

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Paulaner hvedeøl

Den rareste og behageligste hvedeøl, jeg kender, er Paulaner.
Jeg kan generelt godt lide hvedeøl, fordi jeg synes, de er læskende, lette og tørre med en anelse humlebitterhed, som ikke er for dominerende.

Betegnelsen hvedeøl bruges om øl, der indeholder en vis andel hvedemalt, men der er også bygmalt i, som er den mest almindelige type af malt, i hvert fald i Danmark og Europa.

Man kan skam lave øl på alle mulige slags stivelsesholdige råvarer, bl.a. ris, cassava (en rodknold)1 og sorghum (frø; udtales “sår-gum”; også kaldet durrah). De to sidstnævnte er ikke særlig kendte i Danmark, selvom man godt kan støde på cassava-rødder i københavnske grønthandlere eller se synonymet tapioka på en ingrediensliste. Men de er faktisk enormt vigtige afgrøder i tørre, fattige områder med tropisk klima i Afrika, Asien og Latinamerika.2,3 Cassava brødføder en halv milliard mennesker på verdensplan4, så det er ikke en irrelevant afgrøde at kende til, synes jeg. Jeg kender desuden til cassava og sorghum, fordi de indeholder planteforsvarsstoffer, cyanogene glukosider, som jeg arbejdede med under min ph.d. Men det har intet med øl at gøre.

Gennem de senere år har jeg prøvet adskillige hvedeøl, som er relativt almindelige i supermarkederne, bla. Erdinger, Franziskaner, Schneider Weisse, Hoegarden og Stuykman Hvede fra Nørrebros Bryghus. De er bestemt alle drikbare, men jeg holder altså mest af Paulaners Hefe-Weissbier. Jeg kan lide både smagen og mundfornemmelsen, som ikke er så… tyk? fedtet? som bl.a. i Stuykman Hvede.

Hefe betyder gær, og det indikerer, at øllet er ufiltreret, hvilket giver den uklare farve p.g.a. den tilbageværende gær. Man kan også ane på billedet herunder, at der er masser af kulsyre i.

Kaleandtell - ufiltreret hvedeøl

 

Koriander i min hvedeøl?!?

På falderebet lige lidt service-info til de stakler, som er genetisk disponeret for at opleve fæl sæbesmag fra koriander5:

Der findes to skoler indenfor hvedeøl, den belgiske type, witbier, og den tyske type, Weissbier/ Hefeweizen (ufilteret)/ Kristalweizen (filtreret).
Den belgiske witbier tilsættes meget ofte koriander eller andre krydderier og smagsgivere så som appelsinskal, pomerans og lignende. Så hvis man hader koriander, vil man nok gerne gå udenom witbier. Jeg foreslår at prøve en weissbier i stedet, hvis man vil smage, hvor anderledes – og dejlig – en øl, der kommer ud af at bruge hvedemalt.

Bemærk, at hvedeøllene ikke nødvendigvis er produceret i Belgien eller Tyskland, men altså er fremstillet i henhold til de belgiske eller tyske principper. Fx er Nørrebros Bryghus’ Stuykman Hvede en belgisk hvedeøl, hvilket før i tiden var indikeret ved navnet Stuykman Wit. Men det har de desværre valgt at lave om på, så nu må man nærlæse på flasken. Hvis ikke man kan tyde typen, kan man i hvert fald se, om der står koriander i indholdslisten.

 

1 The Guardian: Cassava beer debuts as commercial brew in African bars.
2 Statistik fra FAO (FNs organisation for fødevarer og landbrug): FAOSTAT.
3 CGIAR – A Global Agricultural Research Partnership.
4 Efterhånden gamle tal fra 1995, FAO, “Dimensions of need – Altas of Food and Agriculturw: The sources of food”.
5 Nature: Soapy taste of coriander linked to genetic variants.

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.