Pisket eller rørt – hvad er forskellen?
Lidt nørderi om kagedej

Facebooktwitterpinterestmail

Har du nogensinde undret dig over, at nogle kageopskrifter starter med, at man skal piske æg med sukker, mens andre siger, at det er smørret, som skal røres med sukker? Hvorfor? Kan det ikke være lige meget? Få svaret i Tinas nørdehjørne.

Kaleandtell - Nøddekage med creme og frugtSe opskriften på denne nøddekage med creme og frisk frugt.

Inspireret af en diskussion om kageopskrifters fremgangsmåde konsulterede jeg Den Klassiske Køkkenskole af Anne Willan. Der står mange sider om emnet. Jeg parafraserer:

Kager af pisket dej

Æg (hele, blommer eller blommer + hvider hver for sig) piskes med sukker.
I nogle tilfælde tilsættes smør til den piskede kagedej, men man skal passe på ikke at miste luft i de piskede æg, når man vender smør og mel i. Smørret kan være blødt, smeltet eller brunet, men skal i alle tilfælde have stuetemperatur.

Kager af pisket dej bliver lette og luftige. For at undgå at dejen mister den indpiskede luft, er smagstilsætningen oftest begrænset til vanilje, citronskal, krydderier eller kakao.

Kaleandtell - Peach melba lagkage med makroner

Lagkagebunde er lavet af pisket kagedej, så de bliver lette, luftige og kan suge fugtighed fra creme og den væske, man vælger at pensle dem med. Her en peach melba lagkage inden pyntning, hvor man kan se ferskener, hindbær og makroner.

 

Kager af rørt dej

Blødgjort fedtstof piskes med sukker, så sukkeret opløses og massen bliver lys. Herefter piskes æggene, et af gangen, grundigt ind i massen. Denne blanding er en robust basis for mel og tungere ingredienser som nødder, chokoladestykker og frugt.

Hemmeligheden ved en vellykket rørt kage er en grundig piskning af smør-sukker-massen med hele æg eller æggeblommer. Jo længere tid der piskes, jo bedre bliver kagen.

Kaleandtell - Squashkage med chokoladestykker

Denne squashkage med chokoladestykker er en rørt kagedej, hvor den revne squash og hakkede chokolade bliver båret oppe, fordi smør rørt med sukker og derpå æg giver en stærk basis. Kagen er ikke tung, fordi der er pisket luft ind med æggene, og squashen giver saftighed. Kageopskriften finder du her.

 

Mere kage? Her er opskrifter, omtaler og mundvandfremkaldende fotos:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.