Nøddekage med frisk frugt og creme

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Nøddekage med creme og syrlig frugt

Denne lækre nøddekage med hasselnødder og en frisk creme er god hele året rundt – bare tilpas frugten på toppen. Her har jeg brugt rabarber, ribs og brombær.

Kaleandtell - Nøddekage med creme og frugt

Du kan bruge al mulig forskellig frugt ovenpå kagen. Nøddebunden er sød og fuld af nødder. Derfor synes jeg, at det smager godt, hvis (noget af) frugten er syrlig og frisk.

Tilpas frugten til din smag, sæsonen og tilgængeligheden. Her i påsken havde jeg rabarber og ribs i fryseren fra sidste sommer, og så supplerede jeg med nogle brombær.

Tidligere har jeg lavet kagen med jordbær, blåbær, bananskiver og stenfri grønne druer.

Det kunne også være lækkert med en peach melba-kage med skiver af fersken (frisk eller henkogt) og hele hindbær.

Kaleandtell - Glutenfri nøddebund til kage med frugt

Sådan ser kagebunden ud, når den er færdigbagt og taget ud af springformen.

Kagen er uden mel og dermed glutenfri.

Bunden er lavet af hasselnøddemarengs. Jeg synes, at smagen af hasselnødder kommer bedst frem, når jeg ovnrister dem ved lav varme, før de blendes/hakkes fint til nøddemel. Man kan nulre den mørke hinde af de hele ristede hasselnødder, så man i sidste ende får en fin lys bund, eller man kan gøre tingene lettere ved at beholde hinderne og blende dem med.

Kaleandtell - Nøddekage med rabarber, brombær og ribs

Cremen er en lækker blanding af flødeskum, creme fraiche 38% og kornene fra en vaniljestang. Jeg kan godt lide, at cremen er fed og alligevel ret frisk på grund af syrligheden fra creme fraiche.

Kaleandtell - Hasselnøddemarengsbund med creme og rabarber

 

Opskrift på nøddekage med creme og frisk frugt

Hasselnøddebund

 • 200 g hasselnødder
 • 4 æggehvider
 • 150 g sukker
 • Lidt smør og hvedemel* til springformen (26 cm)
 1. Rist hasselnødderne på bagepapir ved 150°C i ca. 20 minutter, indtil de brune hinder er mørke og der dufter af nougat. Lad nødderne køle af og fjern evt. de brune hinder ved at nulre hasselnødderne. (Dette trin kan gøres dage i forvejen, om nødvendigt.)
 2. Finthak de ristede nødder til mel. Det er helt klart nemmest på en foodprocessor/blender, men blend ikke nødderne så længe, at olien trænger ud og gør massen fugtig og nutella-agtig.
 3. Opvarm ovnen til 180°C (uden varmluft) og forbered en stor springform (26 cm i diameter): Klip en cirkel af bagepapir, så den dækker bunden af springformen. Smør siderne med smør og drys med mel (det hjælper bunden til at hæve lige op).
 4. Pisk æggehviderne stive. Tilsæt sukker i en spiseskefuld af gangen og pisk, indtil massen bliver sej og blank. Vend forsigtigt de finthakkede hasselnødder i, og fyld marengsmassen i springformen.
 5. Bag bunden ved 180°C i ca. 30 minutter, indtil den er gennembagt. Tag den ud og lad den køle helt af på en bagerist. Tag bunden ud af formen, fjern bagepapiret i bunden og læg kagebunden på et fad.

*Hvis du bager til en person, som lider af rigtig glutenintolerance (cøliaki), må du bruge en slags glutenfri mel eller sukker til formen. Hvis der i stedet er tale om et ønske om at undgå hvede og gluten, så går det nok at bruge ca. 1 spsk mel til at drysse springformen med.

Syrlig creme

 • 2 dl piskefløde
 • 2 dl creme fraiche 38%
 • ½ stang vanilje
 1. Rør vaniljekornene fra vaniljestangen ud i creme fraichen. Pisk fløden til skum. Vend forsigtigt creme fraichen i.
 2. Fordel cremen på den helt afkølede nøddebund. Brug evt. en sprøjtepose, hvis du har én; så er det nemmere at fordele den ret tynde creme helt ud til kanten uden at spilde.

Frugt til nøddekage

Fordel frugt efter eget valg ovenpå din nøddekage med creme.
Til kagen på billederne brugte jeg denne frugt:

 • 125 g brombær, skåret i halve
 • En håndfuld ribs vendt forsigtigt med 1 tsk sukker (jeg brugte ribs, som jeg frøs ned sidste sommer)
 • Rabarber bagt med vanilje:
  • 400 g rabarber (jeg brugte rabarberstykker fra fryseren)
  • 1 vaniljestang + 1 spsk fint sukker
  • 70 g rørsukker
   • Læg rabarberstykker (ca. 2 cm; evt. direkte fra fryseren) i ét lag i en lille bradepande eller et ovnfast fad.
   • Skrab kornene ud af vaniljestangen, og bland de klistrede korn på skærebrættet med lidt sukker, så de bliver nemmere at fordele. Drys vaniljesukkeret samt rørsukker over rabarberne.
   • Bag rabarberne møre ved 180°C. Mine frosne rabarberstykker skulle have 22 minutter, før sukkeret og rabarberne boblede. Behold rabarberstykkerene intakte, så rør ikke rundt i dem under/efter tiden i ovnen.
   • Lad de vaniljebagte rabarber køle helt af, inden de fordeles sammen med ribs og brombær ovenpå hasselnøddekagen med creme.

Kaleandtell - Nøddekage med creme og syrlig frugt

 

Læs mere om rabarber og kager:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.