Blomkålssuppe med kamille og citron

Facebooktwitterpinterestmail

Jeg vender tilbage til denne blomkålssuppe igen og igen. Frisk og dejlig både sommer og vinter med sin fine aroma af kamille og friskhed af citron.

Kaleandtell - Blomkålssuppe med kamille, citron og citrontagetes

 

Engang rangerede kamillete på listen over vederstyggelig føde på linje med levertran og dåsespinat. Sådan nogle ting man åbenbart blev tvunget til at indtage for at (for-)blive rask eller stærk som Skipper Skræk. Så stygt var kamilleteens rygte, at jeg først smagte det langt oppe i mine 20ere. Hvorfor dog? Det smager jo overhovedet ikke dårligt!

Med således udvidet smagshorisont blev min interesse vakt, da jeg læste en opskrift af Anne Knudsen i Weekendavisens madklumme (nr. 8 – 26. februar 2010). Hun brugte kamillete i en blomkålssuppe med citron, og det syntes jeg lød spændende og anderledes.
Jeg har lavet min version af denne blomkålssuppe mange gange siden.

Kaleandtell - Blomkålssuppe med røget laks

 

Min blomkålssuppe med kamille og citron er en af de få supper, som jeg laver omtrent hele året rundt, når der er blomkål i handlen. Selvom dens kamille og citron vist oprindeligt er set som et værn mod vinteren, synes jeg, at smagen er så frisk og fin, at jeg også kan lide at spise den på en kølig sommerdag. Så gør jeg tilbehøret lidt mere sommerligt, fx ved at bruge citrontagetes, en spiselig lille gul blomst fra min altan, og friske slikærter ligesom på det øverste billede.

Jeg kan rigtig godt lide røget laks eller anden røget fed fisk i strimler oven i suppen. Men du kan også lade den forblive vegansk og bruge ristede græskarkerner eller hakkede mandler samt grønt drys i form af purløg eller persille.

Kaleandtell - Suppe med broccoli, blomkål, citron og kamille

 

Nogle gange supplerer jeg blomkålen med broccoli, som ofte er billigere og nemmere tilgængelig. Det smager også fint. Det har jeg gjort på billedet ovenfor, hvor vi spiste melon med spegeskinke ved siden af, samt på billedet nedenfor, hvor vi drak hvidvin til suppen.

Kaleandtell - Suppe med blomkål, broccoli, kamille og citron

 

Suppens fine aroma af kamille laver jeg ved at koge breve af kamillete i grøntsagsbouillon. Og for at citere Anne Knudsen: “Ja, hvis De har hjemmelavet [bouillon], er det bare super og hjerteligt tillykke; det har jeg ikke.” Som jeg tidligere har skrevet i opskriften på vietnamesisk suppe, bruger jeg gerne en grøntsagsbouillon fra Herbamare, som er købt i Irma, men pas på med dosering, den er ret salt.

 

Blomkålssuppe med kamille og citron
Print Recipe
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Blomkålssuppe med kamille og citron
Print Recipe
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Ingredienser
 • 1,7 L grøntsagsbouillon
 • 8 breve kamillete
 • 2 hoveder blomkål eller 1 blomkål + 1 broccoli
 • 3 stængler bladselleri eller en stump knoldselleri
 • 2 stk løg
 • olivenolie til stegning
 • salt og kværnet peber efter smag
 • 1 stk citron saften heraf
Forslag til fyld og pynt
 • 200 g røget laks (kan udelades eller erstattes af 60 g hakkede mandler)
 • purløg eller andet grønt drys
Antal personer: personer
Instruktioner
 1. Kog grøntsagsbouillonen op i en stor gryde. Pil eventuelle papirmærkater af kamilletebrevenes snore. Tebrevene skal koges i bouillonen i 5 minutter og derpå trække væk fra varmen i 5 minutter mere. Det er nemt at fiske dem op bagefter, hvis du binder snorene fast om grydens håndtag, en grydeske eller stegepincet, men hvis sådanne fikse løsninger ikke er dig, kan du også bare fiske dem op med en pincet eller hulske.
 2. Rens blomkålen og skær den i grove buketter. Lad dem koge i kamille-bouillonen i ca. 15 minutter, indtil de er helt møre.
 3. Hak løg og bladselleri fint. Steg det let gyldent og blødt i olivenolie på en pande.
 4. (Stav-)blend blomkålssuppen sammen med de stegte grøntsager, indtil den er helt glat. Krydr med rigeligt kværnet peber og smag, om der mangler salt. TIlsæt citronsaft og servér med røget laks i strimler og hakket purløg, eller hvad du nu har lyst til af pynt.

Se alle mine andre suppeopskrifter:


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.