En chocoholic anbefaler: Superlækker chokoladeis

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Blød, lækker chokoladeis

Jeg elsker chokolade og jeg elsker chokoladeis. Denne opskrift giver en vidunderlig blød, intens chokoladeis, som har tilpas chokoladekraft uden bitterhed.

Det fungerer rigtig godt at servere chokoladeisen sammen med en frisk frugtis. På billedet herover er det en italiensk hindbær-mælkeis, som i mange år har været Rasmus’ go-to isopskrift.
På billedet herunder er det en hyldebærsorbet med kardemomme, jeg lavede i sensommerens hyldebærsæson. Muligheden for sådanne iseksperimenter er noget af det sjoveste ved at have en ismaskine, synes jeg.

Kaleandtell - Chokoladeis og hyldebærsorbet med kardemomme

 

Efter at have været i Rom og spist guddommelig gelato (italiensk is) i maj 2014, købte vi en ismaskine med kompressor, en Delonghi ICK 5000, som vi er rigtig glade for. Den giver fantastisk blød, cremet is med en virkelig dejlig konsistens. Man kan også lave chokoladeisen i en ismaskine med køleelement i stedet for kompressor, men jeg vil ikke anbefale at lave denne is uden en ismaskine. Indfrysning i fryseren med omrøring nogle gange undervejs kræver en anden type iscreme for at give et godt resultat.

Udgangspunktet for mine iseksperimenter er som regel David Lebovitz‘ bog The Perfect Scoop. Det er en flot, grundig isbog med masser af opskrifter og baggrundsinformation om ismageri, så den er god at få forstand af og bruge som springbræt for egne eksperimenter. David Lebovitz har også en engelsksproget blog.

Kaleandtell - Chokoladeis

 

Jeg bruger rå æggeblommer til min is, fordi salmonella-smitteriskoen fra danske æg p.t. er så lav, at Sundhedsstyrelsen ikke fraråder at bruge rå æg. Hvis du er i tvivl, så tjek til hver en tid Sundhedstyrelsens anbefalinger eller brug pasteuriserede æggeblommer.

Opskriften kan virke lidt omstændig, men konsistensen af is lavet ud fra sådan en opvarmet iscreme er helt klart arbejdet værd, synes jeg.

 

Chokoladeis
Print Recipe
Antal personer
1 L
Antal personer
1 L
Chokoladeis
Print Recipe
Antal personer
1 L
Antal personer
1 L
Ingredienser
 • 5 store æggeblommer
 • 5 dl piskefløde
 • 2,5 dl sødmælk
 • 3 spsk kakao (= 20 g)
 • 140 g chokolade 56% fx Irmas økochokolade 56%
 • 150 g sukker
 • 1 stk vaniljestang
 • 0,25 tsk fint salt
Antal personer: L
Instruktioner
 1. Klargør æggeblommerne i en mellemstor skål, pisk dem jævne og lad dem stå på køkkenbordet, så de kan temperere. Hak chokoladen fint.
 2. Kom kakaopulveret i en kasserolle. Pisk halvdelen (2,5 dl) af piskefløden i lidt af gangen, så alle kakaoklumper røres helt ud. Opvarm kakaofløden til kogepunktet under jævnlig omrøring. Skru ned for varmen og ladet det simre i ½-1 minut under konstant omrøring. Tag kasserollen af varmen og tilsæt den hakkede chokolade. Rør rundt indtil al chokoladen er smeltet og massen er jævn. Tilsæt så resten (2,5 dl) af piskefløden. Hæld chokoladefløden over i en stor skål og skrab så meget som muligt af chokoladefløden ud af kasserollen. Gem kasserollen til senere. Læg en finmasket sigte klar over skålen med chokoladefløde.
 3. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mos dem med 1 spsk af sukkeret, så de klistrede korn bliver nemmere at fordele i iscremen.
 4. Opvarm mælk, sukker, salt, det nylavede vaniljesukker og den tomme vaniljebælg i kasserollen, som tidligere blev brugt til chokoladefløde. Mælkeblandingen skal ikke koge, men være for varm til at stikke en ren finger i. Fisk vaniljebælgen op og kasser den. Hæld mælkeblandingen langsomt over i skålen med æggeblommer, mens der piskes. Hæld ægge-mælkeblandingen tilbage i kasserollen.
 5. Opvarm ægge-mælkeblandingen over mellemhøj varme og med omrøring med en varmefast spatel/ske (Rasmus smeltede engang en dejskraber på denne måde, så han måtte kassere blandingen og starte forfra). Skrab hele bunden, mens du rører. Æggemassen skal varmes så meget op, at den tykner, men ikke klumper. Det tager sin tid (måske 2-5 minutter?), så hav tålmodighed. Tjek om massen er tyk nok ved at se, om den hænger fast på bagsiden af en ske. Når du kan trække en stribe i cremen på skeens bagside med din finger, og cremen ikke flyder ind over striben, er cremen tyk nok.
 6. Hæld den tyknede æggeblanding gennem sigten ned i skålen med chokoladefløde. Rør iscremen jævn og køl den ned, gerne over et koldt vandbad i køkkenvasken. Stil den derefter til yderligere nedkøling i køleskabet.
 7. Frys den afkølede iscreme i din ismaskine i følge maskinens brugsanvisning. Imens isen indfryses, kan du stille en 1 L fryserplastboks i fryseren, så den køles ned. Kom isen fra ismaskinen i den kolde boks og stil den i fryseren til senere brug.

 

Kaleandtell - Chokoladeis og hindbæris

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.