Citrussalat som frisk tilbehør til biksemad og blond øl fra kloster

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Biksemad og citrussalat

Biksemad af rodfrugter, løg og en rest steg smager skønt og bliver endnu bedre med et frisk tilbehør som denne citrussalat. Denne gang bestod min biksemad af flæskesteg, knoldselleri, kartoffel, sød kartoffel og løg. Spejlæg på toppen og HP-sovs ved siden af. Vi er ikke de store ketchup-spisere, men HP-sovs skal der til.

Jeg eksperimenterede med at lave biksemaden i ovnen, fordi jeg synes, at det kan være ret besværligt at lave en stor portion til flere dage på en pande. Det fungerede glimrende, så det gør jeg gerne igen. Løgene stegte jeg dog bløde på en pande, for de skal have lang, lav varme for at blive søde, bløde og lækre.

Citrussalaten bestod af pomelo, rød grape og blodappelsiner sammen med forskellige slags løg og en sjat riseddike. Den blev dejlig frisk og havde en fin balance mellem surt, sødt, salt og bittert. Lav den nu, mens citrusfrugterne stadig er gode. Jeg fik inspiration fra en indonesisk sambal-opskrift med kokos, som jeg så i Irmas blad Krydderiet. Min version vil smage godt med mange slags stegt kød samt karryretter.

Kaleandtell - citrussalat med pomelo, grape og blodappelsin

 

Biksemad med spejlæg og citrussalat
Print Recipe
Brug en rest stegt kød, gerne steg, ca. 100 g per person, og de rodfrugter, du har lyst til.
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Biksemad med spejlæg og citrussalat
Print Recipe
Brug en rest stegt kød, gerne steg, ca. 100 g per person, og de rodfrugter, du har lyst til.
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Ingredienser
Biksemad
 • 575 g kartofler skrællet vægt
 • 1 stk søde kartofler
 • 1 stk knoldselleri 1 kg uskrællet vægt
 • 4 stk store løg
 • olivenolie
 • salt og kværnet peber
 • 400 g flæskesteg tilberedt; eller andet stegt kød
 • 4 stk æg
 • bredbladet persille hakket, til at drysse over
Citrussalat
 • 1 stk pomelo
 • 1 stk rød grape
 • 2 stk blodappelsin eller alm. appelsin
 • 1 stk løg
 • 2 tsk fint salt
 • 1 stk lille rødløg
 • 1 spsk riseddike (eller lagereddike + ½ tsk sukker)
Antal personer: personer
Instruktioner
Biksemad delvist tilberedt i ovn
 1. Hvis ikke du har kogte kartofler til overs fra en anden dag, så start med at skrælle kartoflerne, skære dem i 2-3-4 mindre stykker og koge dem i 5-8 minutter, til de er knap møre. Dræn dem og lad dem dampe af uden låg, så overfladefugt fordamper.
 2. Tænd ovnen på 200 grader uden varmluft. Hæld olie i bunden af en bradepande; bunden skal være dækket, så det er ikke i dag, du skal spare på fedtstoffet.
 3. Skær skrællen af knoldsellerien og skær den i mindre stykker, ca. 2-3 cm på hver led. Skræl og udskær også den søde kartoffel. Pil løgene (4 til biksemad + 1 til citrussalat) og skær dem i skiver. Hold løgene for sig.
 4. Sæt bradepanden med olie i den varme ovn i 5 minutter, så den varmes op. Tag den derpå ud og kom kogte kartofler, rå knoldselleri og sød kartoffel i bradepanden. Det skal syde i det varme olie. Krydr med salt og kværnet peber, vendt rundt, så olien fordeles, og sæt bradepanden tilbage i ovnen. Giv det ca. 40-50 minutter, indtil alt er godt mørt og gyldenbrunt. Vend rundt et par gange undervejs, men pas på ikke at mose rodfrugterne.
 5. Start på løgene til citrussalaten, se nedenfor.
 6. Steg løgene til biksemaden i olie ved middel-lav varme på en pande. De skal blive bløde, brune og let karamelliserede. Det tager i hvert fald 15-20 minutter. Fortsæt med citrussalaten (se nedenfor).
 7. Skær den tilberedte rest flæskesteg (uden svær) eller andet kød i mindre tern. Rist dem gennemvarme, brune og let sprøde i olie ved mellem-høj varme på panden fra løgene, når disse er færdige og taget af panden. Hold løgene lune under låg/film.
 8. Vask og hak lidt bredbladet persille, som skal bruges til pynt.
Citrussalat
 1. Læg det ene løg skåret i skiver i en skål. Hæld 2 tsk fint salt over og vend godt rundt for at fordele det. Lad det stå i 20 minutter for at trække den skarptsmagende løgsaft ud. Gå i mellemtiden videre med biksemaden (se ovenfor). Knug derpå med rene hænder saft ud af løget, skyld det grundigt for salt og dræn det i en sigte.
 2. Skær pomelo, rød grape og blodappelsiner fri for skal og alle hvide hinder. Skær evt. filetterne i mindre stykker. Pil rødløget og skær det i mindre stykker, fx kvarte skiver.
 3. Bland i en skål citrusfiletter, saltet løg og råt rødløg samt riseddike.
Samling af biksemad og servering
 1. Når rodfrugterne i ovnen er færdige, tages de ud og blandes med de pandestegte løg og ristede tern af kød. Spejl æggene på en ren pande. Server biksemaden med spejlæg på toppen samt HP-sovs og citrussalat ved siden af. Drys til sidst med hakket persille.

 

Øl og biksemad passer som fod i hose. Vi drak en hollandsk øl, La Trappe Blond, som er en behagelig gylden ale med begrænset humlebitterhed. La Trappe er Coops nye “husbryggeri”, så du finder denne blond i bl.a. Kvickly til en ganske rimelig pris sammenlignet med lignende trappistøl, altså kloster-bryggede øl.

Kaleandtell - Belgisk blond øl

Kaleandtell - La Trappe Blond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.