Kender du boghvede? Den er glutenfri og har et godt proteinindhold. Her har jeg brugt den i en mættende salat med gulerod, mynte og citron.
Boghvedes proteinindhold er særlig godt anvendeligt for mennesker, fordi det har en høj andel af den essentielle aminosyre lysin, som vi mennesker ikke selv kan danne og derfor skal have tilført fra kosten. Jeg synes, at det er rart at kende til plantebaserede kilder, og den viden kan andre, som spiser begrænset eller intet animalsk protein, måske også bruge til noget.
Botanisk set har boghvede ikke noget med hvede eller andre kornsorter at gøre. Boghvede tilhører en helt anden plantefamilie, Pileurtfamilien (Polygonaceae), sammen med bl.a. rabarber, skovsyre og havesyre. Derfor er boghvede fri for gluten, som kun findes blandt kornsorterne. Jeg har personligt intet problem med gluten, men der findes folk med cølaki eller andre grunde til at undgå gluten.
Man bruger bl.a. boghvedemel i blinis, altså boghvedepandekager, og nogle spiser boghvedegrød. Men man kan også bruge kogt hel boghvede ligesom ris eller kogte korn, som tilbehør eller i fyldige salater. Det er sådan jeg foretrækker det.
Boghvede har tendens til at klistre, når den koges, og den bliver derfor nemt til grød. Hvis man gerne vil bevare frøene som separate korn, kan man riste dem med æg inden kogning, ligesom jeg beskriver i opskriften nedenfor. Ristningen fremhæver også boghvedens smag, som siges at være lidt nøddeagtig. Jeg synes dog, at smagen er ret neutral.
Jeg serverede boghvede-gulerodssalaten sammen med disse squash-indrullede kebabruller med feta og tomatsovs. Det smagte supergodt, og jeg poster kebabopskriften i morgen. (Opdatering: Her er opskriften).
- 1 stk æg
- 140 g boghvede hel
- 4,5 dl vand kogende
- 1 tsk salt
- 600 g gulerod renset vægt
- 1 dl mynteblade finthakkede
- 4 spsk citronsaft
- 1 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
- kværnet peber efter smag
- sukker efter smag
- Slå ægget ud i en skål og pisk det jævnt. Bland boghveden i. Rist blandingen på en tør pande ved mellemhøj varme, mens du rører, indtil det bliver tørt og let gyldent. På den måde indkapsles hvert boghvedefrø i æg, så boghveden ikke koger til klistret grød, men forbliver separate frø.
- Bring vandet i kog i en kasserolle (kog det gerne op i elkedel først for at spare tid og energi). Tilsæt den ristede boghvede og salt. Kog indtil boghveden er mør, ca. 15 minutter. Dræn boghveden og lad den køle af.
- Skær gulerødderne i meget tynde skiver, gerne på mandolin. Du kan også rive dem, men det ser mindre pænt ud. Hak myntebladene fint.
- Ryst/rør dressingens ingredienser sammen og smag den til med sukker. Bland den afkølede boghvede, gulerødder og mynte med dressingen. Smag til igen, måske skal der mere salt i.
I stedet for boghvede kan man bruge kogte korn, fx perlespelt. Udelad da ægget og kog kornene som anvist på posen.