Hokkaidosuppe med lammefilet og dukkah

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Suppe med hokkaido, lam og nødder

Hokkaidogræskar har stor sødme og en lidt fad smag, så der skal smæk på syrlige og stærke ingredienser for at få et interessant og velafbalanceret måltid ud af det. Her har jeg brugt masser af ingefær og citron samt et ristet, krydret drys. Persille på toppen giver ikke blot et flot farvespil, men også en passende snert bitterhed. Resultatet var virkelig lækkert og stort i smagen.

Dukkah er en egyptisk krydderiblanding med nødder, som bl.a. kan bruges ovenpå supper og salater. Versionen i denne opskrift har en dyb, mørk smag fra korianderfrø, spidskommen og fennikelfrø samt ristede hasselnødder og sesam. Dukkah kan varieres på mange måder og fx gøres mere frisk med mynte eller andre friske krydderurter, eller mere stærk med chili.

Hokkaidosuppe kan laves vegetarisk, og så vil græsk yoghurt eller andet syrnet mælkeprodukt gøre sig godt på toppen. Så skal man bare tænke syrligheden med ind, når man tilsmager suppen med citronsaft.

Jeg synes nu, at tynde strimler stegt kød gør sig rigtig godt til suppen. Her har jeg brugt en lille lammefilet, som vi havde i fryseren. Man kan også bruge reelt, mørt kød af kalv eller okse, fx skåret af mørbrad eller højreb. Udskæringen kan bl.a. hedde filet, tournedos eller mørbradbøf. En lille smule lækkert kød rækker langt i denne sammenhæng, hvis det er fuld af smag og skæres småt ud. Jeg vil hellere bruge 200 g dyrt, godt kød end 500 g af noget billigt i denne sammenhæng.

Der er brugt røde linser, som let koger ud og tykner suppen samt giver fylde, mæthed og protein. Derfor synes jeg ikke, at det er nødvendigt at servere brød eller andet ved siden af, men man kan naturligvis gøre, som man lyster.

 

Hokkaidosuppe med lammefilet og dukkah
Print Recipe
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Hokkaidosuppe med lammefilet og dukkah
Print Recipe
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Ingredienser
Suppe
 • 2 mellemstore løg
 • 2 stængler bladselleri kan udelades
 • 200 g gulerod renset vægt
 • 5 fed hvidløg
 • 30 g ingefær skrællet vægt
 • 2 spsk olie
 • 1 kg hokkaido = 1 stk mellemstor, urenset vægt
 • 120 g røde linser
 • 1,2 L vand
 • 2 spsk lammefond Irmas, eller tilsvarende mængde af anden bouillon
 • 1 stk citron saften
 • salt og kværnet peber efter smag
Dukkah
 • 1 spsk korianderfrø
 • 2 tsk spidskommen
 • 1 tsk fennikelfrø
 • 45 g hasselnødder
 • 30 g sesam
 • 0,5 tsk kværnet peber
 • 0,5 tsk salt
Lam og grønt drys
 • 200 g lammefilet
 • bredbladet persille eller frisk koriander; til drys
Antal personer: personer
Instruktioner
 1. Hak løg, bladselleri og gulerødder. Finhak hvidløg og skrællet ingefær.
 2. Opvarm olien i en stor gryde. Steg løg ved mellem-til-svag varme i 4-5 minutter. Tilsæt bladselleri og gulerod og steg videre i 4-5 minutter. Tilsæt hvidløg og ingefær og steg yderligere i 1-2 minutter. Det hele skal blive klart og blødt uden at branke.
 3. Gør hokkaidogræskarret klar, mens resten steger. Flæk det og fjern kernerne med en ske. Man behøver ikke at fjerne skrællen, hvis man koger græskarret længe nok. Men hvis det er en grøn sort af hokkaidogræskar, ligesom mit var, går skrællen ud over suppens flotte orange farve, og så kan man ligesom jeg vælge at fjerne den. Skær græskarret i mindre stykker.
 4. Kom græskarstykkerne og de tørrede linser op i gryden til grøntsagerne. Tilsæt vand (gerne kogt op på elkedel for at spare tid og energi) og bouillon. Læg låg på og kog op. Lad det småkoge, indtil linserne er kogt ud og græskarret helt blødt. Lav imens dukkah og det stegte kød (se nedenfor).
 5. Stavblend suppen helt glat. Det tager sin tid, men det betaler sig at gøre suppen helt fløjlsblød ved at blende et minut længere, end man umiddelbart tror er nødvendigt. Hvis græskarsuppe ikke er blendet nok, kan det virke melet. Hvis man synes, at suppen er for tyk, kan man fortynde med kogende vand.
 6. Smag suppen til med salt, peber og citronsaft. Der skal temmelig meget af alle tre dele i for at få en god balance og modspil til den fade, søde græskarsmag.
Dukkah
 1. Rist korianderfrø, spidskommen og fennikel på en tør, hed pande, indtil det dufter og bliver lidt mørkere, men ikke brændt.
 2. Stød de ristede krydderier i en morter. Tilsæt salt og peber.
 3. Når panden er kølet lidt, ristes grofthakkede hasselnødder og hel sesam, indtil det er gyldet og dufter. Bland det med krydderierne og stil til side.
Lam og persille
 1. Brug panden fra dukkahen til at stege lammefileten (eller andet reelt kød af fx kalv eller okse). Krydr kødet med salt og peber og steg det i olie, først ved høj varme, så det bruner og får en god stegeskorpe. Skru så ned for varmen og steg det færdigt, så det er så rødt eller gennemstegt, som du ønsker. Jeg foretrækker det meget rødt indeni.
 2. Lad det stegte kød hvile minimum 5 minutter, mens suppen gøres færdig. Skær derpå kødet ud i helt tynde strimler, som evt. kan deles yderligere.
 3. Skyl, nip og finhak persillen.
Servering af suppen
 1. Øs den blendede, tilsmagte suppe op i dybe tallerkener. Drys med dukkah og persille og anret skiver af kød på toppen. Servér.

 

Kaleandtell - Hokkaidosuppe med dukkah og lammefilet

 

Lyst til mere suppe? Se mine suppeopskrifter her:

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.