Hyldebærsirup

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Modne hyldebær

Det er weekend, godt vejr og tid for modne hyldebær. Se at komme ud og plukke nogle, så du kan lave denne skønne hyldebærsirup. Den er god til alt fra pandekager og is til toddy.

 

Kaleandtell - Hyldebærbusk

Der er masser af modne hyldebær lige nu, og det vil der være et stykke tid endnu, for nogle hyldebuske står med mindre sol end andre og modner derfor senere. Så ingen panik, hvis ikke du har tid denne weekend.

Tag en god saks med ud, for hyld har svagt ved og holder ikke til rusken og flåen. Og der skulle jo gerne være hyldebær at plukke igen næste år.
Man må plukke til eget forbrug fra offentlig grund, og jeg kom hjem med en pose hyldebærklaser, som gav 2,4 kg hyldebær.

Kaleeandtell - At plukke hyldebær

 

Rib hyldebærrene og fjern for så vidt muligt umodne bær. Det tager sin tid, men hør noget godt i radioen imens, eller gør det til en snakkesaglig familieting. Jeg fik Rasmus til at læse højt for mig, så vi begge hyggede os med det.

Kaleandtell - Opskrift på hyldebærsirup

 

Kaleandtell - Hyldebærsirup

 

De fem glas hyldebærsirup vil jeg især bruge til den varme ingefærpunch med hyldebær, jeg bragte opskriften på i vinter. Uhm, den er god, når det er koldt.

Kaleandtell - Ingefærpunch med hyldebær, citron og vanilje

Du kan også bruge hyldebærsirup til pandekager, vafler og den slags. Eller til at pensle på bundene i vinterens lagkager, fx med æblemos og makroner eller mørk bærmousse.

Og så synes jeg, at den er lækker både at hælde over vaniljeis og at fryse til hyldebærsorbet med kardemomme.

 

Hyldebærsirup
Print Recipe
Hyldebærsirup kan for eksempel bruges ovenpå pandekager, is og morgenmadens skyr. Den kan fryses til sorbet eller bruges til varm hyldebærpunch med ingefær.
Antal personer
1 person eller 100
Antal personer
1 person eller 100
Hyldebærsirup
Print Recipe
Hyldebærsirup kan for eksempel bruges ovenpå pandekager, is og morgenmadens skyr. Den kan fryses til sorbet eller bruges til varm hyldebærpunch med ingefær.
Antal personer
1 person eller 100
Antal personer
1 person eller 100
Ingredienser
Hyldebærsaft, usødet (gav hos mig 1,3 L saft)
 • 2,4 kg hyldebær rensede og ribbede
 • ½ L vand
Til hyldebærsirup, per liter saft
 • 2 stk vaniljestang
 • 400 g sukker eller efter smag
 • 6 stk grønne kardemommekapsler
 • 1 stk kanelstang
 • 1 stk citron eller efter smag
 • Atamon til at skylle glas med, kan udelades
Antal personer: person eller 100
Instruktioner
Hyldebærsaft, usødet
 1. Kom de ribbede hyldebær i en gryde med vandet og kog det roligt op. Vandet behøver ikke at dække, bærrene skal nok frigive en masse væske. Lad det koge roligt, indtil bærrene brister og frigiver saften, omkring 20-30 minutter.
 2. Sigt saften gennem en meget finmasket sigte eller et rent klæde/viskestykke, som gerne må blive misfarvet. Pres saft ud af bærrene og kassér dem derpå. De indeholder små kerner, som vi ikke vil have med. Mål saftvolumenet i et målebæger eller på en vægt (1 kg = 1 liter).
Hyldebærsirup
 1. Flæk vaniljestængerne, skrab kornene ud og bland dem v.h.a. et knivsblad på skærebrættet med lidt sukker, så de klistrede korn nemmere fordeler sig i siruppen.
 2. Kog hyldebærsaften op med dette vaniljesukker, de tomme bælge, sukker, kardemommekapsler og kanelstang, og lad det simre sagte ind, så siruppen bliver tykkere. Smag den til med sukker og kom til sidst citronsaft i efter smag, det hæver virkelig smagen, som eller er for flad.
 3. Skold syltetøjsglas eller skyld dem med Atamon iflg. flaskens anvisning. Skyl/skold også en lille sigte og brug den til at fange kardemommekapsler m.m., når du hælder den brandvarme sirup på de rene glas. Luk straks med låg og lad glassene køle af.
Recipe Notes

Hyldebærsirup på Atamon-skyllede glas kan holde sig i et mørkt skab vinteren over. Opbevar glasset i køleskabet i op til nogle uger, når du har taget hul på det.

Udelader du Atamon, bør du komme siruppen i køleskabet fra start.

 

Jeg plukker hyldebær i Valbyparken, hvor der vokser utrolig meget vild hyld. Den trives også fint ud til vandet. Og jeg trives med udsigten i efterårssolskinnet.

Kaleandtell - Udsigt fra Valbyparken

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.