Linsesalat med bagte persillerødder, syltet butternutsquash, ristet chorizo og urter

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Linsesalat med chorizo

Linsesalat af grønne linser er sådan en rar, solid ret, som meget jævnligt optræder på menuen herhjemme. Basisopskriften kan varieres efter sæson og forhåndenværende rester af grøntsager og urter. Når jeg kommer bacon – eller som her chorizo – i, aer det Rasmus’ smagsløg i særlig god grad.

 

Grundopskrift på linsesalat
Print Recipe
Kan laves vegetarisk. Svits da løg etc. i olie.
Antal personer
4 personer, når der tilføjes grøntsager
Antal personer
4 personer, når der tilføjes grøntsager
Grundopskrift på linsesalat
Print Recipe
Kan laves vegetarisk. Svits da løg etc. i olie.
Antal personer
4 personer, når der tilføjes grøntsager
Antal personer
4 personer, når der tilføjes grøntsager
Ingredienser
  • 150 g chorizo eller bacon
  • 1 stort løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk gulerod
  • 1 stængel bladselleri kan udelades eller erstattes af en stump knoldselleri
  • 0,5-1 dl hvidvin Hvis du ikke har vin, erstat da med 3 spsk eddike
  • 300 g grønne linser (svarer til ca. 3,6 dl)
  • 1 stk bouillonterning eller tilsvarende mængde flydende (hønse)bouillon
  • eddike fx æbleeddike. Efter smag
  • dijonsennep efter smag. Kan udelades
  • grøntsager efter eget valg
Antal personer: personer, når der tilføjes grøntsager
Instruktioner
  1. Skær chrorizo eller bacon i mindre stykker. Hak løg, hvidløg, gulerod og bladselleri fint.
  2. Opvarm en mellemstor gryde og rist chorizoen heri over mellem-til-høj varme, så den bliver sprød og afgiver en del af sit fedtstof. Tag den ristede chorizo op.
  3. Skru ned for varmen og sauter de finthakkede grøntsager i fedtet fra chorizoen. Giv dem god tid til at blive klare.
  4. Tilsæt vin og lade det koge igennem. Vinen (eller eddiken) opløser de gode, smagfulde stegerester fra chorizoen på bunden og frigiver dem til retten.
  5. Tilsæt de tørrede linser og 6,5 dl vand (gerne kogt op i elkedel først; det sparer energi). Tilsæt bouillon. Kog op, læg låg på og lad det simre i 20-25 minutter, indtil linserne er møre, men ikke udkogte. Hold øje undervejs med, om linserne har opsuget det meste af væsken. Tilsæt eventuelt mere, hvis der er for lidt, eller tag låget af for at øge fordampningen, hvis der er alt for meget. Når linserne er møre, drænes overskydende kogevæske fra (se note nederst på siden).
  6. Nu er linserne klar til at modtage dressing, som de suger bedst, når de er varme. Jeg bruger gerne bare en velsmagende eddike, ofte æbleeddike, evt. rørt sammen med 1-2 tsk (dijon-)sennep. Mængden af eddike afhænger af din smag, men omkring ½ dl er ikke af vejen, synes jeg.
  7. Lad linserne køle helt eller delvist af, og bland dem så med de grøntsager og krydderurter, du vil have i linsesalaten. Drys til sidst med den ristede chorizo og server.
Recipe Notes

Køb en hel chorizo og skær i mindre stykker, ikke sådan en sørgelig skiveskåret pakke pålæg.

 

Linsesalaten fra basisopskriften kan enten serveres ved siden af en anden grøntsagsret eller den kan tilsættes rå eller tilberedte grøntsager efter eget valg. Der skal 800 g – 1 kg grøntsager til ovenstående portion linsesalat til 4 personer for at gøre den til et mættende selvstændigt måltid, dvs. det jeg kalder en solosalat.

Som det ses på billedet, brugte jeg denne gang persillerødder og resten af den syltede butternutsquash. Grønt drys – for smagens og farvens skyld – var en rest frisk oregano fra nytår samt bredbladet persille.
Persillerødderne (500 g) blev skrubbet, skåret i stave, vendt med lidt olie og æbleeddike og bagt ved 175°C i 15-20 minutter. De var lune, da de blev vendt i linsesalaten.
Jeg skar skrællen af de syltede butternutskiver, inden jeg kom dem i salaten i mindre stykker.

Kaleandtell - Grønne linser, syltet butternut, persillerod og chorizo

 

Kaleandtell - Linsebouillon til forret

 

Kaleandtell - Linsebouillon, rugbrød, hytteost, langtidsbagt tomat, persilleJeg plejer at stræbe efter, at så meget som muligt af kogevandet fra linserne bliver opsuget under kogningen, så smagen koncentreres i linserne. Hvis der er for meget kogevand tilbage, når linserne er møre, kan man gemme det (evt. i fryseren) og bruge det som basis for en suppe eller gryderet. Det smager virkelig godt, hvis man har kælet for linserne med smag fra kød, urter og bouillon som i opskriften herover.

Denne gang ville jeg dog ikke gemme det og serverede det derfor som en lille kop suppe sammen med lækkert rugbrød med hytteost og langtidsbagte tomater, en anden rest fra nytårsmenuen. Det var en dejlig lille forret inden linsesalaten.

Se flere opskrifter med grønne linser:


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.