Rønnebærsirup – et sylteeksperiment

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Lav sirup af frosne rønnebær

Jeg har lavet rønnebærsirup med æble og vanilje. Hvor jeg var helt sikker på succes med sidste uges hyldebærsirup, var min rønnebærsirup noget af et eksperiment. Jeg havde ikke smagt rønnebær før og prøvede mig frem efter gode rønnebærråd fra hist og her.

 

Kaleandtell - Rønnebær lavet til sirup

Var det så vellykket, forsøget? Joehh, det tror jeg… Jeg må sige, at siruppen er mere bitter, end jeg havde forestillet mig, så den skriger ikke på at blive brugt til desserter og pandekager, ligesom hyldebærsiruppen.

Jeg tror, at jeg vil fryse noget af den til rønnebærsorbet. Frysning ændrer smage, for eksempel bliver sødme meget mindre intens, og om ikke andet vil sorbeten kunne bruges som raffineret mellemret til en god middag, for eksempel nytårsaften, hvor folk går amok i ganerensere. (Opdatering: Se mit forsøg med rønnebærsorbet som Dronningesnack til Nytårsaften.)

Det vil også være interessant at prøve min rønnebærsirup i dressing til salater, som ikke i sig selv er bitre. Jeg kommer til at eksperimentere med det hen over vinteren.

 

Kaleandtell - Rønnebærtræ

Der stod en røn – et rønnebærtræ – i min barndoms have. Men da var det kun fuglene, der spiste rønnebærrene.

Røn er udbredt i hele Danmark og kan både vokse som et træ og som en busk med flere små stammer. Du kan nemt genkende røn på dens blade. De er uligefinnede, hvilket vil sige, at de består af en stilk med en masse småblade på hver side og ét småblad for enden. Småbladene er savtakkede.

Rønnebær kan variere i farven fra lys orange til rød, og farven varierer fra træ til træ. Så med mindre man kender træet godt, er det svært at sige noget om rønnebærrenes modenhed ud fra farven. Jeg mærkede efter og fandt rønnebær, som ikke var så hårde.

 

Kaleandtell - Rønnebær

Hvis du også vil eksperimentere med rønnebær, skal du se at få dem plukket, inden de bliver overmodne og fuglene tager dem allesammen. Fugle er nemlig rigtig glade for rønnebær og spiser dem gennem efterår og vinter.

Når først rønnebærrene er plukket, skal de ribbes og lægges i fryseren, og så kan du altid vente med at arbejde videre med dem, indtil du har tid og lyst.

Kaleandtell - Ribbede rønnebær på vej i fryseren

Rønnebær skal nemlig have frost for at reducere deres bitterhed og syre. I stedet for at vente med at plukke dem til efter nattefrosten, kan man nemt klare det ved at lægge de ribbede, skyllede rønnebær i fryseren.

Jeg lavede min rønnebærsirup af lige dele æbler og frosne rønnebær.

Kaleandtell - Opskrift på rønnebærsirup med æble og vanilje

 

Æblernes kernehus skal ikke fjernes, fordi de indeholder en masse pektin, som er med til at tykne siruppen. Bagefter sier du saften fra de udkogte frugter.

Kaleandtell - Rønnebærsirup med æble og vanilje

 

Jeg er ikke indehaver af det store saft-udstyr, så da rønnebærsaften skulle sies, måtte jeg strikke en løsning sammen.
Jeg stillede et syltetøjsglas i bunden af en skål, så mit dørslag blev hævet over skålens bund. Oven i dørslaget lagde jeg et rent viskestykke, som gerne måtte blive misfarvet. Så kunne rønnebærsaften lige så stille dryppe fra den udkogte frugt, mens den stod i køleskabet natten over.

Kaleandtell - Si rønnebærsaft gennem et klæde

 

Næste dag koger du rønnebærsaften op med sukker og skummer urenheder fra, som samler sig i overfladen af den kogende rønnebærsirup. Vent med at tilsætte vaniljekorn fra vaniljestangen til du er færdig med at skumme, så vaniljen ikke også bliver fjernet. Lad så smagen udvikle sig ved at lade siruppen koge ind sammen med vaniljen.

Jeg fik 0,5 liter rønnebærsirup, som jeg fordelte i flere små glas.

Kaleandtell - Rønnebærsirup

 

Rønnebærsirup
Print Recipe
Antal personer
5 dl sirup, cirka
Antal personer
5 dl sirup, cirka
Rønnebærsirup
Print Recipe
Antal personer
5 dl sirup, cirka
Antal personer
5 dl sirup, cirka
Ingredienser
Rønnebærsaft, usødet
 • 625 g rønnebær frosne
 • 625 g æbler med kernehus (Jeg brugte Discovery)
 • 4 dl vand
 • tomme vaniljebælge kan udelades
Per 5 dl saft
 • 2,5 dl sukker
 • 1 stk vaniljestang
 • 1 stk citron saften heraf
 • Atamon til at skylle glas med, kan udelades
Antal personer: dl sirup, cirka
Instruktioner
Dag 1 - usødet rønnebærsaft
 1. Skær æblerne i grove stykker. Lad dem beholde skræl og kernehus, fordi det indeholder pektin, som er med til at tykne siruppen. Kom æblerne og de frosne (eller optøede) rønnebær i en gryde, tilsæt vand og eventuelt tom vaniljebælg og bring det hele i kog. Lad det koge under låg, indtil det hele er meget mørt og rønnebærrene har frigivet deres saft, omkring 30-35 minutter.
 2. Opsaml al saften ved at komme hele grydens indhold i et dørslag beklædt med et rent klæde, som gerne må blive misfarvet. Stil skål med dørslag i køleskabet natten over og lad saften dryppe fra lige så stille.
Dag 2 - rønnebærsirup
 1. Mål hvor meget saft, du har og justér sukkermængden, som i opskriften er angivet til 5 dl saft.
 2. Kog rønnebærsaften op med sukker. Skum urenheder fra, der samler sig i saftens overflade, når den har kogt lidt. Tilsæt vaniljekorn fra vaniljestangen, når du er færdig med at skumme, så de ikke bliver fjernet igen. Lad siruppen koge lidt med vanilje. Du kan koge den meget ind, så den bliver tyk, eller lade den være forholdsvis tynd, hvis du fx vil fryse den til sorbet.
 3. Tilsæt citronsaft, kog kort op og hæld rønnebærsiruppen på skoldede, evt. Atamon-skyllede, glas.

 

Kaleandtell - Opskrift på rønnebærsirup

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.