Saltede citroner og appelsiner –
Sådan gør du og sådan bruger du dem

Facebooktwitterpinterestmail

Saltede citroner er en forbløffende ingrediens, som kan bruges til alt muligt lækkert. Her får du både opskrift på saltede citrusfrugter og masser af forslag til, hvordan du kan bruge dem.

Kaleandtell - Saltcitroner

Der sker noget forbløffende med smagen, når man laver saltede citroner. De kommer til at smage salt, selvfølgelig, men også fyldigt og tilfredsstillende. Smagen er intenst citrusagtig, men ikke sur som friske citroner, og bitterstofferne i de hvide hinder fjernes. Og sidst, men ikke mindst, udvikler processen umami, den tilfredsstillende, svært beskrivelige smag, som kompletterer og fremhæver andre smage, så vi bliver mere tilfredsstillede, når vi spiser maden.

Saltede citroner er derfor en vegansk måde at få umami i sin mad, så smagspaletten fuldendes.

Kaleandtell - Sådan laver du saltede citrusfrugter

Ligesom du kan lave saltede citroner, kan du også salte alle mulige andre citrusfrugter. I januar lavede jeg et glas med saltede appelsiner foruden to glas med saltede citroner. Du kan også bruge lime og klementiner, ja, i princippet alle citrusfrugter, som du kan skaffe usprøjtede, hvilket i praksis vil sige økologiske.

Du behøver ikke at tilberede de saltede citroner og appelsiner yderligere; de er klar til at spise efter at have trukket 2 måneder. Så du kan bruge dem direkte i salater, dressinger, dips og salsaer. Men du kan også koge eller ovnstege dem med i varme gryderetter eller fx ovnstegt kylling.

Læs mere længere nede om, hvordan du kan bruge de saltede citrusfrugter. Først skal det handle om, hvordan du laver dem, for selvom man i princippet kan købe dem færdiglavede, er saltcitroner rigtig svære at skaffe i Danmark.

Kaleandtell - Saltede appelsiner

Fremgangsmåden er simpel. Du pakker citrusfrugterne med salt i et sylteglas, hælder olivenolie og kogende vand over og lukker straks låget. Olien lægger sig som et lufttæt låg oven på saltvandet, og så skal saltprocessen have fred i lang tid ved stuetemperatur.

De saltede citroner skal trække i 2 måneder. Det kan virke træls, men de står jo bare dér ved stuetemperatur og bliver gode, mens du lever livet videre.

Opskriften er enkel. Det eneste svære er at få citrusfrugterne til at blive nede under lagens overflade, så de ikke titter op og får luft. I luften kan mikroorganismer trives, og det vil vi ikke have i denne forbindelse. Så pak citrusfrugterne så tæt i glasset, at de holder hinanden fast og ikke flyder op til overfladen. Det kan godt kræve lidt asen og masen nede i glasset.

Kaleandtell - Saltede citroner og appelsiner

 

Saltede citroner og andre citrusfrugter
Print Recipe
Jeg bruger citroner i denne opskrift, men i princippet kan du gøre det samme med alle slags usprøjtede citrusfrugter. Usprøjtet vil i praksis sige økologisk, og dette er vigtigt for ikke at få overfladebehandling i de færdige saltede citroner, som man spiser alle dele af, både hele skrællen og citruskødet.
Antal personer
1 patentglas à 0,75 L
Ventetid
2 måneder
Antal personer
1 patentglas à 0,75 L
Ventetid
2 måneder
Saltede citroner og andre citrusfrugter
Print Recipe
Jeg bruger citroner i denne opskrift, men i princippet kan du gøre det samme med alle slags usprøjtede citrusfrugter. Usprøjtet vil i praksis sige økologisk, og dette er vigtigt for ikke at få overfladebehandling i de færdige saltede citroner, som man spiser alle dele af, både hele skrællen og citruskødet.
Antal personer
1 patentglas à 0,75 L
Ventetid
2 måneder
Antal personer
1 patentglas à 0,75 L
Ventetid
2 måneder
Ingredienser
 • 4-6 stk citroner økologiske (afhængig af størrelse)
 • 1 stor håndfuld groft salt per citron
 • 2 dl olivenolie
 • kogende vand til at fylde glasset
Antal personer: patentglas à 0,75 L
Instruktioner
 1. Vask og tør citronerne. Skær et dybt kryds i dem, så de næsten går i kvarte, men stadig sidder sammen i enden med stilken. Prop så meget groft salt ind i hver citron, som der kan være, og pak dem tæt i et helt rent sylteglas, så de holder hinanden i spænd og ikke kan flyde op til overfladen.
 2. Hæld olivenolie i glasset og fyld op med kogende vand, så citronerne er helt dækkede. Olien skal lægge sig som et tyk lag (2-3 cm) øverst i glasset. Fyld evt. op med lidt mere olie. Luk så straks glasset. Prik let til glasset, så eventuelle luftlommer frigøres og stiger op til overfladen. Lad citronerne trække ved stuetemperatur i 2 måneder.
Recipe Notes

Du kan spise hele den saltede citrusfrugt med skal og det hele. En stor del af pointen med saltningen er, at bitterstofferne i de hvide hinder fjernes og hele den tykke skræl blødgøres, så alle dele af citrusfrugten kan spises. (Fjern evt. kernerne, inden den færdige saltcitron kommes i maden; de er ikke så rare at få hele i munden.)

Holdbarhed:

Saltningen og fraværet af ilt gør holdbarheden meget, meget lang. Det uåbnede glas kan snildt holde 1 år. Når du tager hul på glasset, så hold rigtig god hygiejne (rene redskaber, luk straks glasset igen). Så kan det åbnede glas med saltede citroner holde i mange måneder, især hvis du kommer det i køleskabet.

 

Kaleandtell - Saltcitroner

Hvad skal jeg bruge saltede citroner og saltede appelsiner til?

Jeg vidste ærlig talt ikke, hvad jeg skulle bruge de saltede citrusfrugter til, da jeg lavede dem. “Jeg finder nok på noget”, tænkte jeg. Og ja, det gjorde jeg, og det gør jeg fortsat. Jeg har allerede en masse forslag.

Generelt om at bruge saltede citroner og andre citrusfrugter

Kort sagt kan du bruge saltede citrusfrugter alle steder i det salte køkken, hvor du ville bruge lidt saft eller revet skal af den friske citrusfrugt.

Det er klart, at smagen af saltede citroner er helt anderledes end saltede appelsiner eller saltede limefrugter. De forskellige saltede citrusfrugter kan altså noget forskelligt i den salte mad, ligesom friske lime, citroner og appelsiner kan hver sit. Prøv at forestille dig, om den friske frugt ville være god i en salt ret. Hvis ja, så kan du trygt prøve den saltede citrusfrugt også.

Jeg synes, at det er synd at udvande den saltede citrusfrugt, inden den kommes i maden. Hvis du forsøger at fjerne noget af saltet, fjerner du også intensiteten af de andre gode smage.

Regn i stedet med, at den saltede citrusfrugt bidrager med det salt, som retten har brug for. Vent derfor med at komme salt i maden, indtil du til sidst smager hele retten til.

Dressinger, dips, pesto, hummus og lignende

I påsken lavede jeg en avocadodressing: Blend 1 avocado, 1 fed presset hvidløg og 1/4 finthakket saltet citron. Tilsæt kærnemælk indtil konsistensen er passende. Smag, om der skal salt, peber eller citronsaft (frisk, ikke saltet) i. Brug dressingen til salater, fx med grønne bønner eller kål, eller som dip til grøntsagsstave.

Prøv lidt saltet citronskal blendet med i hummus eller baba ganoush. Eller i en salsa, som kan bruges til mexikanske tacos med fisk eller kylling.

Eller lav en slags pesto, fx med persille. Det må smage helt vildt godt til fisk. Eller i en simpel pastaret.

Og nu vi er ved kombinationen af persille og saltede citroner: Du kan udskifte den friske citronskal i gremolata med finthakket saltet citron. Så har du et ekstra umami-boost til at drysse over dine italienske pastaretter, raguer, oksebøffer og din osso buco.

Kaleandtell - Lun salat med garam masala-blomkål og saltet citron

Salater

Jeg er blevet ret vild med at bruge fine strimler eller små tern af saltede citroner i mine salater.

Salaten på billedet herover har jeg skrevet om her. Foruden finthakkede saltede citroner indeholder den små ovnstegt kartofler, garam masala-bagt blomkål, granatæblekerner, rucola og rødløg.

Fisk og citron er et klassisk makkerpar, og derfor er saltcitron også god i en Salade nicoise med tun.

Du kan også bruge de saltede citrusfrugter i fyldige salater med linser, boghvede, korn eller mungbønner.
For nylig lavede jeg en linsesalat med saltet citron, rå persillerod og hakket persille, som smagte helt utrolig godt. Opskriften finder du her.

Kaleandtell - Linsesalat med saltede citroner

Varme retter

Saltede citroner er egentlig mest kendt fra nordafrikansk mad, hvor de bruges i tagine og andre gryderetter, især med kylling eller lam.

Eksperimentér med dine fiskeretter. Smør din grillede fisk med marinade, hvor du har kommet saltet lime eller citron i. Kom finthakket saltet citrus med i pakken, når du ovndamper fisk i staniol- eller papirpakke med krydderurter og hvidvin. Eller servér fisk med ovennævnte pesto eller gremolata med saltcitron.

Du kan lægge stykker af saltcitron under skindet på kylling, inden du ovnsteger det. Eller kom det inden i din grydestegte kylling sammen med persille.
I aften skal vi have kylling med saltede appelsiner. Jeg tror, at det bliver rigtig godt.

Kaleandtell - Kylling med abrikoser og saltede appelsiner

I går aftes blandede jeg en marinade med bl.a. finthakkede saltede appelsiner, tørrede abrikoser, oliven, kapers, hvidløg og persille. Efter at have hygget sig i denne marinade natten over skal kyllingelårene ovnsteges og serveres med taboulleh.

Kaleandtell - Marinade til kylling med abrikos, kapers, persille, hvidløg, oliven og saltet appelsin

Andre forslag

Hvis man bare bruger en lille smule saltet citrus i en ret, kan man ikke nødvendigvis smage citrus, men man får en rar dybde i rettens smag. Hvilket er lige præcis det, som umami kan.

Jeg tror, at mit næste eksperiment med saltede citroner skal være lune, stegte både af fennikel drysset med persille og finthakket saltet citron.

 

Se flere opskrifter med saltede citrusfrugter:


Facebooktwitterpinterestmail

7 Comments

 1. Hej, mit forsøg med at lave saltede citroner efter din opskrift er d.d. færdigt, …… Men, i det ene af de to glas jeg har lavet, ligger der et tykt lag af et-eller-andet helt SORT, og den øverste citron havde en del af det på sig.
  Ved du hvad det er?
  m.v.h. Mikka

  • Hej Mikka
   Øv. Nej, det har jeg aldrig været ude for.
   Det kan være mikrobiel vækst, altså svampe eller bakterier, og det kan du ikke nødvendigvis lugte.
   Jeg ville kassere hele det glas.
   Mvh. Tina

  • Hej 🙂 Hvad gør du med al saften som er tilovers? Jeg kan finde mange gode opskrifter hvor selve kødet og skallen indgår, men jeg kan ikke finde noget på brugen af saften. Jeg ser frem til at høre fra dig. Vh Sarah

   • Hej Sarah
    Saften? Mener du lagen, som mest består af vand med opløst salt? Den bruger jeg ikke. Jeg lader den blive i glasset, indtil den sidste saltcitron er brugt, og så kasserer jeg den.
    Hvis du mener citronsaften fra hver citron, som frigives, når jeg hakker saltcitronen, så kommer den bare med i den ret, hvor jeg bruger saltcitronen.
    Mvh. Tina

    • Hej Tina. Jeg har lavet dem med udelukkende citronsaft i stedet for vand. Så det er måske lidt anderledes.
     Tak for dit hurtige svar. 🙂

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.