Suppe med butternut og chorizo –
intens, varmende og latinamerikansk

Facebooktwitterpinterestmail

På besøg i Latinamerika med græskar, bønner, majs og røget paprika. I min suppe med butternut og chorizo går røgsmagen og spicy pølser perfekt i spænd med sødmen fra butternutsquash og majs.

Kaleandtell - Suppe med butternut, chorizo og røget paprika

Forleden lavede jeg suppen med hvide bønner og grønne stangbønner.

Variationer af min latinamerikanske suppe med butternut

Der er meget få ting ved min madlavning, der er mejslet i granit, og denne suppe med butternut og chorizo giver også mulighed for tilpasninger til de råvarer, man nu har eller kan skaffe. Jeg kan dog godt lide at beholde suppens rod i det latinamerikanske, så smagen er krydret og den er fyldt med bønner, græskar og majs.

Butternutsquash er mit favoritgræskar, både på grund af konsistensen og smagen. Her skal græskarstykkerne beholde formen og ikke koge ud, og derfor vil jeg fraråde at bruge andre slags græskar end butternut. (Hvis du er forvirret over forskellen på squash og græskar, så læs forklaringen her.)

Der skal også andre grøntsager i min suppe med butternut. Jeg plejer at bruge frosne majs foruden grøn squash og frosne grønne bønner (haricot verts). På det seneste er jeg dog begyndt at eksperimentere med de grønne stangbønner, som fås i min lokale Lidl, og de lange flade bønnebælge er rigtig gode i suppen her, når de skæres i mindre stykker.

Jeg koger de ferske stangbønner for sig selv og fylder dem i suppetallerkenen lige inden servering, fordi det derved er nemmere at bevare deres flotte grønne farve. Koges de møre i suppen, bliver de nemt overkogte, bløde og vissengrønne, synes jeg.

Kaleandtell - Porotos granados - suppe med butternut

Her er suppen lavet med kidneybønner, squash og grønne bønner foruden den obligatoriske butternutsquash og majs. Den spanske chorizo giver mere rød farve, end de brasilianske linguisa på billedet længere oppe.

 

Om de krydrede pølser

Irma - Chorizo Atado

Billede fra irma.dk

Som regel bruger jeg fersk chorizo, altså krydrede spanske pølser. Ikke af den tørrede type, der kan spises, som den er på fx brød, men de ferske pølser, som skal steges. Irma har nogle, som jeg synes er gode, men fersk chorizo burde også kunne fås i andre supermarkeder.

Jeg har også brugt de danskproducerede økologiske Linguisa fra Irma. De  fungerer også rigtig fint, selvom smagen er anderledes end spansk chorizo.

Kaleandtell - Spicy pølser - Linguisa

Afhængig af dine smagsløg og hvor krydrede dine pølser er, kan du tilpasse suppen med røget paprika og tørret chili. Der skal lidt smæk på krydderierne og røgsmagen, så sødmen fra butternutsquash og majs får noget modspil. Jeg plejer dog ikke at bruge chili i suppen, fordi pølserne giver masser af styrke, men smag dig frem.

 

Hvilken slags tørrede bønner?

Jeg har efterhånden prøvet adskillige typer tørrede bønner i denne suppe. De kan alle bruges, men nogle fungerer bedre end andre, synes jeg.

 • Hvide bønner (cannellini) er mine foretrukne, fordi de har en fin konsistens og tager god smag af kogevand og suppe.
 • Pintobønner synes jeg virker tørre og kedelige i munden.
 • Små sorte bønner smager fint, men kan farve suppen lidt uattraktiv.
 • Kidneybønner er ok.
 • Brune bønner er ikke så spændende.
 • Jeg har ikke prøvet med de store hvide smørbønner, men jeg er ret sikker på, at de vil koge ud, og det skal de ikke her. De har ellers en god smag, så brug dem til smørbønnepuré, gerne med lidt lammefond.
Kaleandtell - Latinamerikansk suppe med chorizo og bønner

Her brugte jeg de kogte bønner, jeg nu havde i fryseren, og fik en blanding af brune bønner og sorte bønner.

 

Den nemme vej til kogte bønner

Jeg bryder mig virkelig ikke om bønner på dåse. Jeg synes, at de har en bismag af dåse, og de er meget dyrere end hvis man køber en pose tørrede bønner og koger dem selv. Fordelen ved dåsebønner er, at de er klar til at bruge, og man skal derfor ikke tænke på udblødning og kogning.

Men altså, så svært og besværligt er det heller ikke at koge sine bønner selv. Mit bedste tip er at udbløde en hel pose (som regel 1 kg) af gangen, koge dem og fryse dem ned, som ikke skal bruges her og nu. Når de fryses i en frysepose uden kogelage, er det ret nemt at tage en mindre portion op af gangen, fx til denne suppe eller til salater.

Du kan lave bønnerne mange dage, inden du skal bruge dem, og fryse dem i mellemtiden, eller du kan koge dem samme dag, som du skal lave denne suppe med butternut og chorizo.

Den effektive arbejdstid er meget kort; det meste af tiden passer bønnerne sig selv.

Sådan gør du: Sæt bønnerne i blød i en stor tildækket skål i køleskabet om aftenen. De skal på køl, fordi der kan vokse bakterier i bønnevandet. Men når de først er på køl, kan de stå til det tidspunkt næste dag, hvor det passer dig at koge dem. De skal koges i frisk vand, indtil de er møre, ca. 40-50 minutter. Dræn bønnerne og tag eventuelt en portion fra til suppen her. Kom resten i fryseposer og lad dem køle lidt af, inden du kommer dem i fryseren.

Tørrede bønner smager ikke af meget i sig selv, så jeg synes, at det er meget vigtigt at tilføre dem smag under kogningen. Den enkleste vej er at koge dem med et par grøntsagsbouillonterninger. Jeg bruger også gerne det, man kalder suppeurter: et løg i kvarte eller lidt porretop, et par fed hvidløg, en gulerod, måske en stump selleri eller en stængel bladselleri, hvis jeg har det. Det hele skal bare renses og op i gryden, ikke skæres fint ud. Jeg bruger også gerne nogle krydderier. Altid hele peberkorn og salt, og nogle gange en dusk rosmarin, laurbærblade eller nogle stilke timian. Persillestilke er også gode smagsgivere. Alle smagsgiverne skal fiskes op, inden bønnerne fryses.

Hvis man på den vis har været lidt kærlig ved bønnerne under kogningen, er der masser af god smag i kogevandet, og du kan derfor gemme det (evt. i fryseren) til at lave suppe på i stedet for bouillon. Derfor nævner jeg kogevand fra hvide bønner i opskriften nedenfor.

Kaleandtell - Latinamerikansk suppe med græskar, majs og bønner

 

Suppe med butternut, chorizo og bønner
Print Recipe
Kombinationen af spicy pølser, dyb røgsmag fra røget paprika og den søde butternutsquash er dejlig og tilfredsstillende. Brug derfor nogle godt krydrede pølser af ordentlig kvalitet. Den rød-gule suppe er flottest, hvis de grønne bønner bevarer sin klare grønne farve. Derfor anbefaler jeg, at du tilbereder dem for sig selv.
Antal personer
5 personer
Antal personer
5 personer
Suppe med butternut, chorizo og bønner
Print Recipe
Kombinationen af spicy pølser, dyb røgsmag fra røget paprika og den søde butternutsquash er dejlig og tilfredsstillende. Brug derfor nogle godt krydrede pølser af ordentlig kvalitet. Den rød-gule suppe er flottest, hvis de grønne bønner bevarer sin klare grønne farve. Derfor anbefaler jeg, at du tilbereder dem for sig selv.
Antal personer
5 personer
Antal personer
5 personer
Ingredienser
 • 400 g chorizo fersk, eller andre gode, faste krydrede pølser
 • 2 tsk olie til stegning
 • 1 stort løg hakket
 • 3 store fed hvidløg hakkede
 • en sjat vin (alternativt lidt vineddike), til afkogning af gryde
 • 1,3 L grøntsagsbouillon eller kogevæske fra de hvide bønner
 • 700 g hvide bønner (cannellini), forkogte
 • 1 stk butternutsquash skrællet og skåret i stykker på ca. 2,5 cm
 • 250 g majskerner frosne
 • 500 g stangbønner eller 250 g grønne bønner + 1 grøn squash
 • 2 tsk røget paprika
 • 2 stk laurbærblade
 • 2 tsk tørret oregano eller dobbelt så meget frisk oregano
 • salt og kværnet peber efter smag
Antal personer: personer
Instruktioner
 1. Gennemsteg pølserne i lidt olie i en stor gryde. Tag dem op og læg dem til side. Hvis de har afgivet meget fedt, så kasser eventuelt noget af det, men husk, at der er masser af god, krydret smag i chorizofedtet. Steg det hakkede løg gyldent og blødt i resten af fedtstoffet, 5-8 minutter. Tilsæt til sidst de hakkede hvidløg og steg 1 minut mere. Tilsæt røget paprika og steg ½-1 min.
 2. Kog gryden af med en sjat (rød-)vin, så alkoholen løsner stegearomaerne. Tilsæt bouillon, skrællet butternut i tern, de kogte hvide bønner, laurbærblade og oregano. Bring gryden i kog og lad suppen simre ca. 15 minutter, indtil butternutsquashen er mør. Skær undervejs pølserne i mindre stykker og kom dem i suppen, mens den koger.
 3. Hvis du bruger grøn squash, så skær den i stykker ligesom butternutsquashen og kog dem med i suppen de sidst 3 minutter.
 4. Hvis du bruger friske stangbønner eller rå grønne bønner, så tilbered dem gerne for sig selv, så de ikke får for meget og bliver vissengrønne og udkogte. Nip dem og skær dem i mundrette stykker. Damp eller blanchér dem i en separat gryde, indtil de er møre. Giv dem et kuldeshock i koldt vand og dræn dem. Så er de klar til at komme i den brandvarme suppe ved servering.
 5. Smag suppen til med masser af kværnet peber og salt, måske også lidt røget paprika. Kom til allersidst de frosne majs (og eventuelt frosne grønne bønner skåret i mundrette stykker) i suppen og giv det hele et opkog. Sérver straks ved at komme lidt af de flot grønne (stang)bønner i hver tallerken og øse den varme suppe over.
Recipe Notes

Suppen kan fryses.

Du kan eventuelt drysse med lidt hakkede krydderurter, fx frisk oregano eller bredbladet persille, ved servering. Det er dog mest for farvespillets skyld, hvis du synes, at der mangler noget frisk grønt.

 

Andre opskrifter med butternutsquash


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.