De senere år er det blevet tradition, at jul hos min mor inkluderer en varm rødkål lavet efter opskrift fra Hindsgavl Slot. Den stammer fra en DVD om mad og blomsterdekorationer fra slottet.
Da jeg i år holdt jul andet steds, savnede jeg denne eddikesyltede rødkål, som giver noget at tygge på og har en skøn smag af ribs og tørrede figner. Derfor kom den på menuen 2. juledag sammen med julemedisterpølse, sovs og bagte rodfrugter.
Jeg har justeret i forholdene fra originalopskriften, fordi jeg synes, at kålen ellers bader unødvendigt meget i eddikelage. Desuden tilføjer jeg allehånde, nelliker og laurbærblade for at få mere smæk på julesmagen.
- 1 lille hoved rødkål (ca. 15 cm i diameter)
- 8,5 dl lys lagereddike
- 800 g sukker eller efter smag
- 10 stk tørrede figner
- 200 g ribs fra frost
- 10 stk allehånde hele
- 10 stk nelliker hele
- 2 stk laurbærblade
- 5 stilke frisk timian
- salt og kværnet peber efter smag
- Hak rødkålen halvgroft, helst i hånden, så der bliver godt bid og struktur, selv når kålen koges mør.
- Kom rødkål, eddike og det meste af sukkeret i en stor gryde og kog det op.
- Fjern den hårde spids fra de tørrede figner og skær dem i sjettedele. Kom dem i rødkålsgryden sammen med allehånde, nelliker, laurbærblade og timiankviste. Rør rundt.
- Lad kålen simre i 30-40 minutter, indtil den er mør, men stadig har behageligt bid.
- Tilsæt ribs og lad det simre 5-10 minutter mere.
- Smag til med sukker, salt og kværnet peber.
- Nu kan rødkålen serveres, eller man kan køle den hurtigt ned i vandbad og stille den på køl til dagen efter. Den bliver bare bedre at at trække natten over.
- Ved servering anrettes den varme (eller genopvarmede) rødkål uden for meget eddikelage. Brug en hulske eller et sæt salatbestik og lad lagen dræne fra. Fjern hele krydderier, som er til at få øje på. De smager ikke så godt at få i munden.
Denne gang blev rødkålen som nævnt serveret med julekrydret medisterpølse, sovs og bagte rodfrugter. Jeg brugte persillerødder, kartofler, gulerødder og løg.
Den egner sig selvfølgelig også fortrinligt til and eller flæskesteg med hele julemolevitten.