Auberginer som i Vietnam – hurtig gryderet med aubergine

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Vietnamesisk mad med aubergine

I det nordlige Vietnam laver de en gryderet med aubergine. Vegetarretten er hurtig at lave, og den har en dyb smag med lime, ingefær, let sødme og et strejf af anis.  Her får du min opskrift.

 

flickr.com - Dorami Chan - Asian Eggplants - 660px Foto af Dorami Chan via Flickr, CC BY-NC-SA 2.0

De har mange sjove auberginer i Vietnam. Lange og slanke, mellemstore ægformede eller små som ærter og i mange farver. Variationen er enorm.

Til denne vietnamesiske ret kan du dog sagtens bruge de store, mørke og buttede auberginer, som er almindelige her i Danmark.

Aubergines_(Solanum_melongena),_markt_Enschede_660pxFoto af Kleuske – Eget arbejde, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Noter om vietnamesiske ingredienser

Der skal nogle vietnamesiske ingredienser til for at skabe smagen af Vietnam. Ideen med at ville have autentisk asiatisk smag, men kun ville bruge max. fem ingredienser, som alle kan fås i den lille Dagli’Brugs henne om hjørnet, det hænger bare ikke sammen.

Fiskesovs er en helt central ingrediens i vietnamesisk mad. I Vietnam bruger man fiskesovs til at salte maden med, og foruden salt giver det også maden umami-smag. Vil du have det vegetarisk, ja faktisk vegansk, kan du bruge sojasovs som alternativ, og det kan altså også lade sig gøre at bruge almindeligt salt i stedet, når du smager gryderetten til.

Limeblade kan du købe på frost i asiatiske butikker. De seje blade giver en kraftig limesmag uden at give syre, og du skal enten fiske dem op inden servering eller fortælle dine medspisere, at de ikke skal spise limebladene.

Det sidste gælder også for stjerneanis. De tørre stjerneformede frøkapsler kan ikke spises, men når de koger med, giver de antydning af anis til denne gryderet med aubergine. Jeg er ikke vild med anis, og derfor har jeg skruet ned for mængden. I min opskrift dominerer stjerneanis ikke rettens smag, men den giver en god, jordagtig aroma, som passer rigtig godt til auberginerne.

Hoisinsovs er en tyk, sød sovs med soja. Du kan også bruge den som dip til friske vietnamesiske sommerruller, og den bruges også til at smøre på madpandekagerne til kinesisk Peking-and.

Kaleandtell - Vietnamesisk vegetarmad

Serveringsforslag til vietnamesisk gryderet med aubergine

Jeg serverede gryderetten sammen med en ret fantastisk Vietnam-inspireret vegetarret med mungbønner og grønne ærter med masser af citrongræs. Den opskrift får du ganske snart. Opdatering: Her er opskriften.

Den dybe, svagt jordagtige smag i aubergineretten passer perfekt sammen med ærterne med citrongræs. Men du kan også servere auberginerne med ris og en frisk, knasende salat med kål og friske krydderurter. Find inspiration til en vietnamesisk salatdressing her.

Kaleandtell - Vietnamesisk gryderet med aubergine

 

Vietnamesisk gryderet med aubergine
Print Recipe
Antal personer
3 personer
Antal personer
3 personer
Vietnamesisk gryderet med aubergine
Print Recipe
Antal personer
3 personer
Antal personer
3 personer
Ingredienser
 • 2 spsk rørsukker
 • 2 spsk olie , smagsneutral, til stegning
 • 2 stk aubergine (700 g)
 • 3 store fed hvidløg
 • frisk ingefær på størrelse med en tommelfinger
 • 4 store forårsløg
 • 6 dl bouillon , grøntsag eller høns, gerne kogevand fra mungbønner
 • 6 store limeblade (friske eller fra frost)
 • 2 stk stjerneanis
 • 1 spsk hoisinsovs
 • 1 spsk limesaft eller efter smag
 • evt. sojasovs, fiskesovs eller alm. salt
Antal personer: personer
Instruktioner
 1. Skær auberginerne i store mundrette stykker. Skræl ingefæren og hak ingefær og hvidløg fint. Rens forårsløgene og læg de grønne toppe til side til senere. Skær de hvide dele i mundrette stykker. Gør bouillonen klar.
 2. Opvarm olie og rørsukker i en wok eller sauterpande (alternativt en gryde), indtil sukkeret smelter og karamelliserer. Tilsæt så hakket ingefær, hvidløg, forårsløg og auberginer. Steg et par minutter ved mellem-høj varme, mens du vender det rundt ofte.
 3. Tilsæt bouillon, limeblade, stjerneanis og hoisinsovs. Bring det hele i kog og lad det simre stille uden låg i ca. 15 minutter. Vend rundt et par gange undervejs. Hak imens de grønne toppe af forårsløgene.
 4. Smag om aubergineretten mangler salt. Det kommer meget an på din bouillon. Smag i så fald til med sojasovs, fiskesovs eller alm. salt. Tilsæt til sidst limesaft og servér aubergineretten i skåle og drys med forårsløg.

 

Læs mere om asiatisk mad:


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.