Vietnamesisk vegetarmad – ærter i citrongræs

Facebooktwitterpinterestmail

Citrongræs og lime spiller fantastisk sammen med grønne ærters sødme. Mungbønner giver protein, mæthed og dejligt bid. Voila, skøn vietnamesisk vegetarmad.

Kaleandtell - Vietnamesisk mad - ærter i citrongræs

Jeg havde sådan lyst til vietnamesisk mad i sidste uge, og jeg ville gerne holde det vegetarisk. Derfor fandt jeg på denne aromatiske og mættende ret med gode vegetabilske proteiner fra mungbønner, som jeg tidligere har lovprist.

Det er måske en tilsnigelse at betegne retten som vietnamesisk vegetarmad. Jeg er ikke sikker på, at man i Vietnam bruger kogte mungbønner på denne måde, men vietnameserne spiser skam masser af mungbønner, især i desserter og som friske bønnespirer i bl.a. supper og friske rispapirruller.

Vietnamesisk-inspireret, det kan vi i hvert fald sagtens kalde retten, som virker dejlig frisk med citrongræs og lime overfor de søde grønne ærter og den umami-smagende sovs med et let kick af chili (eller rettere jalapeños, som vi havde stående i køleskabet fra sidst Rasmus lavede veganske mexicanske tacos).

Retten bliver vegetarisk, hvis du udelukkende bruger soja til sovsen. Men du kan også bruge fiskesovs, som virkelig giver vietnamesisk smag, hvis du ikke udelukkende lever vegetarisk.

Kaleandtell - Lemongrass fra Wiki CommonsRedigeret version af billede fra Ramon FVelasquezCC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Citrongræs – sådan gør du

Citrongræs bruges meget i de sydøst-asiatiske køkkener, bl.a. vietnamesisk og thai, hvor det giver stor, dejlig citronaroma uden at give syre.

En stilk citrongræs er bygget op lidt ligesom en porre, som den dog slet ikke er beslægtet med. Citrongræs er, som navnet siger, en plante fra græsfamilien, og det meste af planten er for strid og fiberrig til at spise. Derfor skal du fjerne de yderste, grove blade, den hårde rod-ende og de øverste træagtige dele. I videoen her kan du se, hvordan du gør, så du ender med den spiselige spæde og hvide-til-svagt-lysegrønne indre del af citrongræsplanten.

 

Du kan købe citrongræs i større supermarkeder, grønthandlere og asiatiske supermarkeder. Du kan også dyrke det selv udendørs, men jeg har endnu ingen erfaringer på det punkt, som jeg kan dele.

Gem citrongræs i fryseren

Typisk er der 3-4 stilke citrongræs i pakken, som man køber. De kan holde sig i ugevis i køleskabet, men tørrer efterhånden lidt ud. Hvis du har svært ved at få brugt citrongræsset i tide, vil jeg anbefale dig, at du fryser det.

Jeg renser citrongræsset og skærer den spæde, indre del i tynde skiver, som jeg fryser ned. Så er det nemt at tage en skefuld eller flere op, når jeg har brug for det. De tynde skiver tør lynhurtigt på spækbrættet og kan bruges umiddelbart eller hakkes finere som i denne opskrift.

Kaleandtell - Vietnamesisk vegetarmad

Vi fik et varieret og lækkert måltid vietnamesisk vegetarmad ved at spise citrongræs-ærterne sammen med en hurtig vietnamesisk gryderet med aubergine, som jeg skrev om forleden.

Hvis du vælger denne kombination, så gem kogevandet fra mungbønnerne og brug det i aubergine-gryderetten. Kogevandet indeholder masser af smag og næring fra bouillon og mungbønnerne.

Ærter og mungbønner i citrongræs
Print Recipe
Antal personer
3 personer
Antal personer
3 personer
Ærter og mungbønner i citrongræs
Print Recipe
Antal personer
3 personer
Antal personer
3 personer
Ingredienser
Kogte mungbønner
 • 2,4 dl mungbønner (tørrede)
 • 4,5 dl bouillon
 • 5 stk limeblade (fra frost)
Sovs
 • 4 spsk limesaft
 • 2 spsk sojasovs
 • 2 spsk fiskesovs (vegetarversion: erstat med mere sojasovs)
 • 2 spsk honning eller sirup eller brun farin
Ærter og citrongræs
 • 1 spsk syltede jalanenos eller frisk chili efter smag, hakket
 • 3 spsk citrongræs meget finthakket (evt. fra frost)
 • 1 mellemstort løg grofthakket
 • 280 g grønne ærter (gerne optøede fra frost)
 • 2 spsk olie til stegning
Antal personer: personer
Instruktioner
 1. Start med at koge mungbønnerne møre i bouillon med limeblade. Det kan evt. gøres lang tid i forvejen. Kogetid ca. 20-22 minutter. Smag dig frem, de skal være helt møre, men ikke udkogte. Dræn til sidst kogevandet fra og gem det gerne til suppe eller de vietnamesiske auberginer (se teksten ovenfor). Kassér limebladene.
 2. Rør ingredienserne til sovsen sammen og stil til side.
 3. Blend i minihakker eller med stavblender løg, citrongræs og jalapenos/chili til en tyk mos.
 4. Varm olien op i en wok eller sauterpande. Steg citrongræs-mosen ved mellemhøj varme i 1-2 min. Tilsæt kogte mungbønner, grønne ærter og sovsen. Lad det simre et par minutter, indtil alt er gennemvarmt og sovsen er kogt lidt ind. Servér varmt, lunt eller koldt - det hele er godt.

 

Læs flere opskrifter på vietnamesisk vegetarmad og med citrongræs


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.