Barcelona del 5 – På cykel til glimrende, billig, grøn frokost hos A Tu Bola

Facebooktwitterpinterestmail

Snup en dejlig, grøn frokost hos A Tu Bola i Barcelona, hvor det bugner af grøntsager i det åbne køkken. Og lej en cykel for at udforske byen.

Kaleandtell - Masser af grøntsager hos A Tu Bola

Kaleandtell - A Tu Bola - gourmet street food in Barcelona

Du kan få både vegetarmad, kød og fisk hos A Tu Bola. Kugleformen og de friske grøntsager er fællesnævneren på det lillebitte spisested, som ligger i Raval-kvarteret i Barcelona.

Den kvindelige israelske kok steger kødboller, fiskeboller, falafler og andre grøntsagskugler og serverer dem med frisk grønt tilbehør af grøntsager fra madmarkedet La Boqueria.

Det mellemøstlige præg er umiskendeligt, men kokken henter også inspiration i resten af verden, bl.a. Mexico og Østasien.
Hun kalder det gourmet street food, og det forklarer ganske fint, at der er fokus på smag og råvarer, men atmosfæren er uformel og prisen er lav.

Da vi spiste frokost hos A Tu Bola i juledagene, var det kokkens søster, som klarede ærterne i det åbne køkken.

Kaleandtell - Åbent køkken hos uformelle og billige A Tu Bola i Barcelona

 

Jeg valgte at prøve hendes kikærtekugler, altså falafler, som blev serveret med stegt blomkålssalat og tahindressing. Retten var dermed ikke blot vegetarisk, men også vegansk.

Kaleandtell - Vegetarisk frokost med falafler og blomkål hos A Tu Bola

 

Falaflerne var dejlige; sprøde udenpå og sprængfyldt med persille. Tilbehøret med stegt blomkål var veltillavet og velafstemt.

Kaleandtell - Superfriske falafler til grøn frokost hos A Tu Bola, Barcelona

 

Ud over falaflerne er der endnu en vegetarisk valgmulighed foruden fire med kød og en med rejer.
Rasmus valgte mexikanske kødboller af gris serveret med sprødstegt polenta, frisk tomatsalsa og stærk aioli med chipotle (røget chili). Han var meget begejstret.

Kaleandtell - Mexikanske kødboller med sprød polenta og chipotle aioli

 

Vi gav 9,5 euro (70 kr) for hver af de to menuer, der bestod af en tallerken med valgfri kugler med grønt tilbehør, en drikkevare (vand eller hjemmelavet limonade) samt en dessertkugle.

Vi fik også hjemmelavede salte pickles, friskbagte pitabrød og hummus. Sidstnævnte var det eneste indslag, jeg fandt kedeligt, underkrydret og ligegyldigt.
Jeg ved ikke, om det serveres til alle gæster, eller kun når man bestiller en menu frem for en enkel pita fyldt med falafel eller kødboller.

Kaleandtell - Vegetariske snacks hos A Tu Bola i Barcelona

 

Inkluderet i vores menu var en dessertkugle af chokoladekage. Vi tilkøbte kaffe, som var espresso-baseret og glimrende. En dejlig afslutning på en grøn frokost til meget rimelig penge.

Kaleandtell - En god afslutning med kaffe og chokoladekugle

Kaleandtell - Uformel stemning og friske råvarer hos A Tu Bola i Barcelona

 

A Tu Bola ligger på en gade med knap så mange turister, som andre dele af El Ravel, kvarteret som støder op til Ramblaen.
El Raval er upoleret og har efter sigende meget kriminalitet. Vi ankom på lejede cykler og parkerede på fortorvet overfor spisestedet. Det fik tre unge mænd, som sad og spiste ved vinduet på A Tu Bola, til straks at advare os; de mente, at det var alt for risikabelt at parkere cyklerne dér trods flere kædelåse. Jeg var først i tvivl, om de lavede grin med os, fordi jeg som københavnsk cyklist allerede følte det som overkill at låse de to afdankede lejecykler sammen med flere låse. Og da mændene påpegede, at vi var sikrest, hvis vi tog cyklerne med indenfor, havde jeg svært ved at tage dem seriøst. Men seriøse, det var de faktisk. Og bestemt også venlige og imødekommende.

Vi endte med et kompromis ved at parkere lige udenfor vinduet til A Tu Bola, så alle kunne holde øje med cyklerne. Essensens må være: Pas på cykeltyve i Barcelona. Og efter sigende også lommetyve. Jeg har nu aldrig haft nogle problemer i byen overhovedet, når jeg har brugt almindelig sund fornuft.

Kaleandtell - grøn frokost i Barcelona hos A Tu Bola

 

Se Barcelona på cykel

Kaleandtell - På cykel i Barcelona, her ved Arc del Triomf

Jeg kan i den grad anbefale at cykle rundt i Barcelona. Det spare på storbyturistens prøvede fødder og er en skøn måde at komme lidt udenfor de allermest turistmyldrende gader i Barri Gotic, El Ravel og El Born.

Cykeltrafikken i Barcelona er noget mere afslappet og mindre reguleret end i Danmark. Man cykler gerne på fortorvet, men der er også cykelstier en del steder, blandt andet langs stranden og ved Arc del Triomf (se billedet), som er fra verdensudstillingen i 1888.
Vi fik et kort med indtegnede cykelstier, da vi lejede cyklerne.

Jeg synes faktisk, at det var ganske billigt at leje cykler i Barcelona, i hvert fald sammenlignet med, hvad vi har betalt i flere amerikanske storbyer det seneste år.
Vi gav 12 euro (ca. 90 kr) per cykel for en hel dag (kl. 10-18) hos Barcelona rent a bike. Serviceniveauet var bestemt ikke overvældende, og de havde hverken cykelhjelme, cykelkurv eller en strop eller lignende til at sætte bagage fast med. Men som sagt, det var billigt, og cyklerne var ok.

Kaleandtell - Lej cykler i Barcelona

Vi tog en afslappet søndag på cykel og kom bl.a. til Sagrada Familia og flere andre af Antonio Gaudis byggerier. Jeg er ikke fan, men man går glip af en væsentlig del af Barcelona og byens stolthed, hvis man rejser hjem uden at kende til Gaudi.

Det var dejligt at cykle i sol og mildt decembervejr. Og det var fint at se en mere hverdagsagtig side af Barcelona med cyklende lokale bedstemødre – chick’e på den farverige spanske måde – og legende børn i parken.

Kaleandtell - Gadeliv i Barcelona

Hvor er der offentlige toiletter i Barcelona?

Når nu man planlægger at bruge hele dagen udenfor på cykel, er det rart at vide, hvordan man kan komme på toilettet. Jeg fandt den gratis app Barcelona Amenities til Android, som bl.a. kan vise et kort over offentlige toiletter i Barcelona. Det kan være nyttigt, også selvom man ikke er på cykel.

 

Læs alle mine tips til Barcelona

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.