Ærø Valnød – en virkelig dejlig mørk øl,
også til salater

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Ærø Valnød, en skøn mørk ølJeg er rigtig glad for denne mørke, søde øl, som har en skøn smag af valnød og en diskret humlebitterhed, som giver sødmen lidt modspil. Smagen er fyldig, men ikke tung.

Som det ses af billedet herunder, er øllet filtreret, så den rødbrune farve er klar, og der er temmelig meget kulsyre i.

Øltypen er en bock. Uden at ølnørde for meget, vil det sige, at det er en ret alkoholstærk mørk øl, her 7%, brygget med undergær.

Rise Bryggeri skriver bag på etiketten, at der er brugt pilsnerbygmalt, karamelbygmalt, sortbygmalt og hvedemalt.

Den gode valnøddesmag kommer af tilsat valnøddeekstrakt. Selvfølgelig, tænker du måske, men nej, det er ikke en klar selvfølge. Øl kan smage af mange forunderlige ting, fx banan, uden nogensinde at have været i nærheden af banan, bananekstrakt eller noget der ligner. De kemiske processer i øl, vin og mad er forunderlige…

 

Kaleandtell - Ærø Valnød fra Rise Bryggeri

 

Kaleandtell - Ærø Valnød til hakkebøf og broccoli-kikærtersalatDet er nogle år siden, jeg først stiftede bekendtskab med Ærø Valnød, som vist nok officielt hedder Ærø Hertug Hans No. 5. Jeg holder stadig meget af den til grøn mad, som ikke er for tung, men alligevel har fylde og en vis sødme, så det passer godt med en sødmefuld, fyldig øl.

Her til aften har jeg fejret juleferiens begyndelse med at drikke den til rester af bulgursalaten med bagt græskar, appelsin og mynte, som jeg skrev om i går. I stedet for spejlæg, fik vi i dag frikadeller fra fryseren til.

For lidt tid siden, da jeg besluttede, at jeg måtte blogge om Ærø Valnød, drak jeg den til en krydret hakkebøf og salat af brændt broccoli, kikærter, granatæble og tahindressing.

Til hakkebøfferne æltede jeg oksefarsen med en krydderiblanding af løgpulver, sellerisalt, løvstikke, røget paprika, rosmarin og oregano. Det er en krydderiblanding, som jeg med lidt justeringer ofte har brugt til hakket oksekød, siden jeg engang nærlæste, hvad en super lækker, men super dyr, dry rub til oksekød indeholdt.

Salaten med brændt broccoli fandt jeg inspiration til i kogebogen, Vegetarian for a new generation af Liana Krissoff, som jeg købte i efterårsferien. Ideen med at bage broccolibuketter med olie, salt og peber ved 205°C, indtil de er knap møre, men lidt svedet i spidserne (ca. 20 min.), er simpel og dog en kærkommen variation til broccoli-repertoiret. De får en lidt røget smag, som passer godt til en syrlig-sød dressing af tahin (sesampasta), limesaft, granatæblesirup, salt og presset hvidløg. Kikærter giver fylde og granatæblekerner tilfører farve, syre og sødme. Dermed passer salaten rigtig fint sammen med Ærø Valnød.

Kaleandtell - Salat med brændt broccoli, kikærter, granatæble og tahindressing

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.