Kom i julestemning med gløgg, rødkål og salat til julemaden

Facebooktwitterpinterestmail

Glædelig 1. december. Jeg har taget hul på julestemningen med juletræ på altanen. Læs også om en passende salat til julemaden, om gløgg og om varm rødkål med figner og ribs.

Kaleandtell - Julestemning

Ja, det føles måske lidt tidligt at snakke om julemad. Eller har du allerede været til den første julefrokost? Uanset, så fik jeg lyst til at dele et par idéer til julens mad og drikke. Du får dem her, mens der stadig er god tid til juleindkøb og planlægning af julens hygge og fester.

Vil du have salat til julemaden?

Det vil jeg gerne. Det er lækkert med noget frisk og sprødt sammen med den fede julemad, både juleaften og til julefrokosten.

Jeg synes, at det passer godt med denne salat til julemaden, for eksempel julefrokostens lune leverpostej med sprød bacon og det mørke, søde juleøl.

Kaleandtell - Rødkålssalat til julefrokost

 

Rødkålssalat med ribs, rødbeder og solbærdressing

Bland salaten af følgende:

 • Rødkål, i strimler
 • Rødbeder, revet rå
 • Solbær eller ribs, optøede og evt. vendt med lidt sukker
 • Bredbladet persille, hakket
 • Dressing rørt sammen af:
  • Koncentreret solbærsaft
  • Æbleeddike
  • Olie, gerne valnødde- eller hasselnøddeolie
  • Salt og kværnet peber

Kaleandtell - Salat til julemaden

 

En anden mulighed for salat til julemaden er denne rødkålssalat med vindruer og kanel-appelsindressing. Den er vanvittig flot og festlig med sine farver. Jeg udelader den stødte koriander i dressingen, når jeg bruger den til julemad. Og hvis ikke du har ristet sesamolie, kan du bruge en anden nøddeolie, der giver en god smag.

Kaleandtell - rødkålssalat

 

Foruden en sprød salat elsker jeg også at få hjemmelavet varm rødkål til julemiddagen og også meget gerne julefrokostens lune retter. Ja, jeg kan såmænd også finde på at lave det til en hverdag i december, hvor vi får julekrydrede frikadeller eller julemedisterpølse.

Jeg kan varmt anbefale denne varme rødkål med figner, ribs og julekrydderier. Den har et godt bid og lækker smag fra frugter og krydderier.

Kaleandtell - Hindsgavl rødkål

 

Gløgg og punch til juletiden

Sidste år lavede jeg denne gløgg med masser af krydderier, da jeg ryddede ud i vores rødvin. Mon ikke jeg kan finde en flaske eller to til formålet igen i år?

Gløgg med krydderier

 

Ellers vil jeg også minde om min ingefærpunch med hyldebær, citron og vanilje. Den er ikke decideret juleagtig, men altid dejlig i den mørke, kolde tid. Hvis ikke du lavede hyldebærsirup i sensommeren, kan du købe hyldebærsaft.

Kaleandtell - Punch med ingefær, citron, hyldebær og vanilje

Kaleandtell - julemorgen på altan

 

Jeg har skudt julestemningen i gang i dag, da jeg satte lys på altanens juletræ. Vi har været tidligt ude i år og købt træet så tidligt, at der er god tid til, at både vi og fuglene kan nyde det hele december.

Jeg håber, at de små fugle bliver lige så trygge ved det, som de var sidste år. Kan du huske, hvor perfekt timing det var, da sneen kom natten til Juledag? Det var helt magisk at vågne op til dette syn.

 

 

 

Kaleandtell - musvit på altan

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.