Auberginesalat med basilikum, grillet peber og belugalinser

Facebooktwitterpinterestmail

Jeg havde en skov af basilikum stående. Den brugte jeg i denne auberginesalat med dejlige Middelhavssmage fra grillet peberfrugt, feta og balsamico-linser.

Kaleandtell - Auberginesalat med basilikumdressing

Lidt om auberginer

Jeg kan godt lide at bage aubergine i skiver i ovnen. Det er nemt, og på den måde suger aubergineskiverne ikke en masse olie, som når de pandesteges. Så kan man i stedet tilsætte fedtstoffer til sin auberginesalat i form af basilikumdressing, ost, nødder, avocado eller hvad man nu måtte ønske.

Før i tiden stod der altid i opskrifter, at man skulle lade den rå aubergine trække med salt for at trække bitterstoffer ud. Det behøver man ikke længere, fordi planteavlerne har avlet bitterheden væk fra auberginerne.

 Kaleandtell - Auberginesalat med grillet peberfrugt og belugalinser

 

Opskrift på auberginesalat

Grillede peberfrugter

(Brug i en snæver vending i stedet grillede peberfrugter i olie fra glas)

  • Varm ovnens grill op. Fjern frøstol og hvide ribber fra 2 røde peberfrugter og skær dem i halve eller kvarte, så de kan ligge nogenlunde plant med skindsiden op af på en bageplade. Grill deres skind, indtil det er mørkt og fyldt med blærer. Sluk for grillen og sæt ovnen på 220°C (til auberginerne nedenfor). Put peberfrugterne i en koge-frysepose, luk den tæt og lad peberfrugterne køle lidt af. Dampen i posen får skindet til at løsne sig. Flå det sorte skind af og kasser det. Skær peberfrugterne i tynde strimler, dryp dem med citronsaft og drys med lidt salt.

Du kan også bruge grillede peberfruger til denne dejlige dip med grillet peberfrugt.

Bagte auberginer med basilikumdressing

(Hvis du hverken har basilikum eller overskud, og du ser stort på kalorieindholdet, så brug en god købe-pesto i stedet for basilikumdressingen. Men brug nok, det skal smage nok af basilikum.)

  • Skær 2 auberginer i 1 cm tykke skiver og læg dem på en bagepapirbeklædt bageplade. Kværn peber over og bag ved 220°C (205°C med varmluft) i ca. 20 minutter, indtil aubergineskiverne er bløde og møre. De kan godt virke tørre op overfladen, men de forandrer konsistens og bliver fugtige, når de køler lidt af.
  • Lav en basilikumdressing ved at blende en masse basilikum (gem lidt til pynt) med et fed presset hvidløg, citronsaft, olivenolie og salt. Brug en morter, hvis du ingen blender eller minihakker har.
  • Vend de let afkølede aubergineskiver med basilikumdressingen og lad det hele trække lidt.

Samling af auberginesalat med belugalinser og feta

    • Kog belugalinser i bouillon, indtil de er møre, ca. 18-20 minutter. Dræn kogevandet fra, tilsæt en god mængde balsamico og lad belugalinserne køle af. De suger bedst eddiken, når den tilsættes, mens de er varme.
    • Skær et rødløg i kvarte skiver, skær solmodne tomater i både og smuldr et stykke god feta.
    • Arranger auberginesalaten på et fad eller portionsvis på tallerkener ved at taglægge aubergineskiver med belugalinser. Drys med tomatbåde, grillede peberfrugter i strimler, smuldret feta og pynt med hele basilikumblade.

Serveringsideer

Du kan bruge auberginesalaten som solosalat, altså et helt vegetarisk måltid, eller du kan reducere mængden af belugalinser eller helt udelade dem, og servere salaten som en forret til en festlig Middelhavsmiddag. Glem ikke balsamicoen, hvis du udelader belugalinserne. Eddikens smag er vigtig for helheden. Dryp i stedet balsamico over salaten lige inden servering.

Denne auberginesalat er god gæstemad, fordi det meste kan forberedes i god tid. Lav aubergineskiverne klar med basilikumdressing, lav de grillede peberfrugter og kog belugalinserne tidligere på dagen. Bring tingene til stuetemeratur inden servering, hvis de har været i køleskabet i mellemtiden, og saml salaten kort inden servering.

Kaleandtell - Bagte auberginer med basilikumdressing og grillet peber

 

Du kan også bruge de ovnstegte aubergineskiver med eller uden basilikumdressingen i en sandwich ligesom denne italienske panini, jeg engang fik i Firenze fra Gusta Panino på Piazza Santo Spirito. Den var med lækker fåremælksost (pecorino) og krydret italiensk salami. Grillet peberfrugt ville også have passet fint ind.

Kaleandtell - Panini med aubergine, pecorino og salame

 

Prøv også disse opskrifter med aubergine:

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.