Brug spidskål og andre kålrester i en sprød salat med fennikel og frø

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Kålsalat med birkes og spirer

Det er nemt at ende med en rest af et kålhoved her og der, når man spiser så meget kål som vi gør herhjemme. Her er en salat af 4 x kål med masser af farver, fylde og friskhed. Tag den som inspiration til at få brugt dine kålrester.

Kål holder sig godt i køleskabet, men man skal jo have spist resterne på et tidspunkt. Grøntsagsskuffen bød denne dag på rød spidskål, hvidkål, rød grønkål og stokke fra 3 hoveder broccoli, som jeg brugte forleden. Jeg købte en fennikel og lavede en blandet kålsalat af hele herligheden. Krydderurter og spirer gav farve og smag, birkes og ristede græskarkerner gav knas, fedme og lidt sjov struktur i munden. Dressingen var simpel, blot æbleeddike med lidt olivenolie, salt og peber.

Hvis kål er blevet træt og blød af at ligge lidt for mange dage, kan man give kålen nyt liv. Skær et frisk snit af stokken på blomkål eller på tværs af et hoved hvidkål, rødkål eller spidskål. Læg kålen med snitfladen nedad i en stor skål. Fyld koldt vand fra hanen op om kålen og stil skålen i køleskabet. Med tiden – min. 1 time, gerne natten over – suger grøntsagen vand og bliver sprød igen. Tab af smag i halvgamle grøntsager kan man ikke gøre så meget ved, men sprødheden kan genskabes sådan her.

Jeg synes, at det betyder meget for mundfornemmelsen, at man skærer rå kål ret fint. Ellers kan det virke tørt og trættende at tygge sig igennem store mængder af det. Det tager sin tid at snitte i hånden, så jeg bruger ofte en foodprocessor med tynd knivindsats. Denne dag valgte jeg dog at bruge mandolinjernet, fordi rå fennikel om muligt fortjener at blive skåret endnu tyndere end kål, hvorfor jeg foretrækker mandolinen til fennikel. Det er lidt besværligt at bruge mandolinen til kålhoveder, men det er det værd. Udseendet og mundfornemmelsen bliver bare bedre på den vanvittigt skarpe mandolin, som kan indstilles helt, helt tyndt.

Stokken på broccoli har en dejlig, sart smag og sprød konsistens. I modsætning til broccoliens blomsterbuketterne, smager stokken afgjort bedst i rå tilstand, synes jeg. Derfor bruger jeg nogle gange stokken og buketterne hver for sig. Man skal fjerne det træede ydre af stokken og ellers håbe på, at broccolien har vokset med jævn og tilpas vand og næring, så stokken ikke er blevet hul indeni.

Hvor spidskål virkelig er blevet allemandseje indenfor de sidste par år, er den røde variant sjældnere i handlen. Den smager dejlig sødt og mildt, nogenlunde ligesom den almindelige hvid-grønne, men har i tilgift en smuk, rød-lilla farve. Engang dampede jeg både af rød spidskål, hvorved farven ændrede sig til den mest uappetitlige gråblå, så det vil jeg fraråde. Jeg kan også forestille mig, at en stuvning vil blive frygtelig grim. Jeg har beholdt den rå siden.

Ligesom med rødkål smitter farven af fra rød spidskål, når man tilsætter syre i form af eddike eller citrussaft. Så hvis man gerne vil bevare de flotte farvekontraster i salaten med hvid, grøn og lilla, skal man holde den røde kål for sig selv indtil allersidst i tilberedning. Det giver en ekstra skål at vaske op, men også et smukkere resultat.

Jeg serverede kålsalaten sammen med falafler, skyr til at dyppe i samt grovpita. Falaflerne er de frosne fra Nutana, som jeg både kan lide for deres smag og nemhed i en snæver vending. Jeg synes bedst om den spicy variant (de almindelige er lidt kedelige), og jeg giver dem længere tid i ovnen end der står på pakken, så de bliver ordentlig sprøde udenpå. Vil man have kød, er krydrede kødboller et oplagt valg.

Kaleandtell - Falafler, skyr, grovpita og kålsalat med spidskål

 

Salat med kål, fennikel, birkes og græskarkerner

Ingredienser til 4 personer
 • Ca. 1 kg kål, her ½ lille rød spidskål, 1/4 hoved hvidkål, 100 g rød grønkål og 3 broccolistokke.
 • 1 fennikel
 • 2 stængler bladselleri (kan udelades, hvis man ikke har en rest liggende)
 • Krydderurter og spirer, her 2-3 dl i alt af finthakket bredbladet persille og hjemmedyrkede ærtespirer og karse
 • 50 g græskarkerner
 • 3 spsk blå birkes
 • 1-2 dl æbleeddike
 • 1-2 spsk olivenolie
 • 1½ tsk salt
 • Kværnet peber
Fremgangsmåde
 • Hvis der er (rød) grønkål blandt kålen, så rib den, hak den og kom den i en skål for sig. Snit den øvrige kål fint, gerne på mandolinjern. Hold rød spidskål eller rødkål i en skål for sig. Snit fennikel og bladselleri i meget tynde skiver og bland det med hvid-grøn kål.
 • Lav en dressing af æbleeddike, olivenolie, salt og peber. Det er nemt at ryste det sammen i et rent syltetøjsglas med skruelåg.
 • Hæld lidt af dressingen over eventuel (rød) grønkål og massér med rene hænder, så grønkålen blødgøres af mekanisk arbejde og syren i dressingen.
 • Bland dressing i resten af kålen. Hold stadig rød spidskål/rødkål i en skål for sig og kom også dressing heri. Smag på det hele, måske mangler der salt eller eddike.
 • Rist græskarkerner på en tør, hed pande, indtil de begynder at sige knæklyde og tager lidt farve. Bland dem i en skål med birkes.
 • Rens og hak krydderurter og spirer.
 • Saml salaten ved at blande alle grøntsager, frø og krydderurter.

 

Facebooktwitterpinterestmail

5 Comments

 1. Perfekt med inspiration til kålrester. Søgte tidligere efter netop dette på din side, og nu er den kommet. De mange tips du giver undervejs er lærerige, og du er en underholdende skribent.

 2. Fantastiske opskrifter du har herinde. Jeg har allerede prøvet flere af dine opskrifter og skriver ned, hver gang der kommer nye. Efter at jeg er blevet gravid er mine smagsløg ændret – jeg elsker syrlige dressinger og masser af grove grønsager – al det søde holder jeg nede på et minimum. Så derfor er det helt perfekt at kigge herinde. Næste uge står helt klart på denne ret samt kebab-rullerne med boghvedesalaten/grønsagerne. Uhm, jeg glæder mig allerede.

  • Tusind tak for din kommentar. Skønt at høre, at du allerede har brugt nogle af opskrifterne og også har lyst til mere.
   Det lyder da dejligt belejligt, at din smag har ændret sig i den sunde retning efter graviditeten. De bedste ønsker for resten af ventetiden.

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.