Butternut med kardemomme – fuld smæk på krydderierne til vegetarisk jul eller vinterhverdag

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Vegetarisk julemad - Butternut med kardemomme

Skal du holde vegetarisk jul? I dag lavede jeg denne vegetarret, som er et rigtig godt bud på en grøntsagsret, som har smag og format til julemiddagen eller en anden vinteraften, hvor du trænger til saft og kraft.

Selvom jeg ikke spiser vegetarisk juleaften, ville jeg med glæde servere og spise denne ret, hvis jeg skulle holde vegetarisk jul eller fik vegetar-gæster på besøg gennem vinteren. Den ovnbagte butternutsquash har en god, dyb, ristet smag og masser af pirrende aromaer fra krydderier, nigellafrø og græskarkerner. En klat syrlig yoghurt eller skyr giver perfekt modspil til sødmen.

Servér den ovnbagte butternutsquash med en knasende sprød salat, så konsistenserne også spiller tilfredsstillende sammen. I dag lavede jeg en rødbedesalat med avocado, ærter og mynte, men den skal optimeres, før den sidder lige i skabet, så den får du ikke opskriften på i dag.

Kaleandtell - Vegetarmad til jul eller gæster - Butternut med kardemomme og nigellafrø

Vegetarisk jul

Til juleaften er det oplagt at servere den krydrede butternutsquash sammen med en rødkålssalat, for eksempel denne rødkålssalat med ribs og solbærdressing eller rødkålssalat med grønne druer og kanel-appelsindressing.
Hvis du hellere vil lave varm rødkål med figner og ribs, kan du lave en sprød waldorf-lignende salat ved siden af. Også farvemæssigt vil de tre retter være meget smukke sammen.

Du finder de julede opskrifter her:

 

“Behøver jeg virkelig alle de forskellige krydderier, frø og kerner?”, spørger du måske. Ja! Det er tid til fest, også for smagsløgene, og de fortjener en oplevelse ud over det sædvanlige.

Kaleandtell - Krydderier til ovnbagt butternutsquash

Du får en skøn, kompleks smag ved at bruge små sorte nigellafrø, græskarkerner, kanelstang, grønne kardemommekapsler, røde chiliflager, gul gurkemeje og friskstødte frø af spidskommen og koriander.

Desuden karamelliserer løgene og butternutsquashen, så de får en lækker dyb, sød smag. Derfor er det rigtig lækkert med en skefuld fyldig, syrlig yoghurt til retten. Hvis du hellere vil lave retten vegansk, kan du i stedet dryppe med citronsaft lige inden servering.

 

En særdeles smart og gæstevenlig ting ved denne vegetarret er, at du kan gøre det meste af arbejdet på forhånd. Forbered frem til og med punkt 5 tidligere på dagen. Så skal du bare varme ovnen op og ovnstege det hele i 30 minutter inden spisetid.

Opskrift på butternutsquash med kardemomme og nigellafrø

4 personer

 • 1 stor butternutsquash
 • 2 mellemstore løg
 • 2 spsk olivenolie
 • 2 håndfulde græskarkerner
 • 1½ tsk nigellafrø (frø fra “Jomfru i det grønne”)
 • 6 grønne kardemommekapsler
 • 1 stang kanel
 • 1½ tsk spidskommen (helst friskstødt)
 • 1½ tsk korianderfrø (helst friskstødt)
 • ½ tsk stødt gurkemeje
 • ½-1 tsk chiliflager (eller efter smag)
 • 1 tsk salt
 • 1 terning grøntsagsbouillon (beregnet til ½ L vand)
 • 4 dl skyr eller syrlig græsk yoghurt

Kan forberedes i god tid:

 1. Skær skrællen af butternutsquashen, fjern kernerne og skær græskaret i stykker på 2-3 cm på hver led. Skær de pillede løg i halve, så i kvarte og derpå i tynde skiver.
 2. Varm 1 spsk olivenolie op på en stor pande eller sautérpande og steg løgene bløde ved lav varme. Det tager 5-10 minutter. Tag de bløde løg af panden og over i et stort ovnfast fad eller en lille bradepande (ca. 25 cm x 35 cm).
 3. Skru op for varmen under panden og rist halvdelen af butternut-ternene ved mellem-til-høj varme i nogle minutter, indtil de får farve på alle sider. Kom dem op i fadet til løgene. Kom den anden spiseskefuld olivenolie på panden og rist på samme måde resten af butternutsquashen heri.
 4. Bland stødt spidskommen, stødt koriander, gurkemeje, chiliflager og salt i en lille skål. Drys blandingen over butternut og løg. Giv kardemommekapslerne et tryk med håndroden eller et knivblad, så de flækker let, og kom dem i fadet. Tilsæt også nigellafrø, græskarkerner og kanelstang. Vend det hele rundt, så alt fordeles og butternutsquashen ligger i ét lag.
 5. Opløs bouillonterningen i 2,5 dl kogende vand og hæld bouillonen i fadet.

Når spisetid nærmer sig:

 1. Varm ovnen op til 220°C. Ovnsteg fadet med butternutsquash, krydderier og bouillon i 30 minutter, indtil squashen er helt mør, væsken absorberet/fordampet og det hele dufter af krydderier. Rod gerne lidt rundt halvvejs gennem bagetiden. Fjern til sidst kanelstang og (hvis du kan finde dem) kardemommekapsler. Servér retten varm med kold skyr eller græsk yoghurt og en knasende sprød salat.

Jeg har lavet opskriften med udgangspunkt fra Yotam Ottolenghis “Penty More”.

Kaleandtell - Butternutsquash med kardemomme, kanel og nigellafrø

Efter turen i ovnen.

Kaleandtell - Vegetarisk jul - Butternut med kardemomme

 

En mørk, fyldig juleøl passer godt til den krydrede butternutsquash.
Du kan også sagtens lave retten på andre tider af vinteren end lige til vegetarisk jul. Så kan jeg varm anbefale at drikke den dejlige Ærø Valnød, en af mine yndlingsøl.

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.