Hvordan laver man grønne spirer til sin mad? Sådan…

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Spirer til din mad

Her får du en guide til, hvordan du nemt laver spirer til din mad. Hvilke slags spirer kan man lave, hvad kan man bruge dem til og hvorfor i det hele taget beskæftige sig med spirer? Få svarene her.

Hvorfor lave spirer?

Man kan læse mange motiver for at spise spirer på det store internet. Raw food-fanatikere er vilde med dem. Udrensnings-jægere anpriser dem. De bugner af helsebringende fytokemikalier (plante-naturstoffer).
Det er muligvis rigtigt, men jeg spiser spirer, fordi jeg synes, at de smager godt, sådan sart, fint og frisk, og fordi de er sjove at lave. Der er noget sært tilfredsstillende og glædebringende ved at se det spire og gro på køkkenbordet. At lave sine egne spirer er et sjovt lille projekt for den utålmodige gartner, barn som voksen, fordi det kun tager en lille uges tid fra man sår til man høster. Og når man laver spirerne selv, kan man på meget billig vis prøve alle mulige slags, som ikke kan købes i forretningerne.

Kaleandtell - Grønne linser til spirer

Grønne linsespirer og tørrede grønne linser.

 

Hvordan laver man spirer?

Fremgangsmåden er nem; den kommer vi til om lidt.
Man skal bruge lidt simpelt udstyr og de frø, man vil spire (se senere afsnit).

Udstyr

 • en solid elastik
 • et stykke gaze
 • et stort sylteglas, ca. 1 L, fx fra købte rødbeder eller et henkogningsglas, hvor låget er taget af.

Princippet er at lave en gennemsigtig beholder til frøene med et låg, som tillader luft at trænge igennem og gør det nemt at hælde vand fra.

På den måde kan man nemt give frøene vand, luft og lys til spiringen.

Så man laver et låg af nogle lag gaze og sætter det fast over glasset v.h.a. elastikken. Den skal være stram nok til at blive siddende, når man vender bunden i vejret på glasset for at dræne vand fra.

Hvis man ser på amerikanske guides til spirer, foreslår de ofte, at man bruger et stykke fluenet som låg. Men hvem ligger inde med fluenet i Danmark? Jeg foreslår et stykke gaze, altså stof med løs vævning, som bruges til forbindinger og kan købes på apoteket eller i Matas.
Jeg har også set forslået, at man borer huller i metallåget til sylteglasset og bruger dette til spirerne. Det vil jeg fraråde, fordi det vil ruste og potentielt kan frigive usunde stoffer til maden. Metallåg og dåser bør ikke bruges til mad på andre måder end de oprindeligt er godkendt.

Kaleandtell - SpirebakkeJeg har en spirebakke (se billedet), som jeg bruger i stedet for elastik, gaze og sylteglas.

Spirebakken er købt online for 3-4 år siden og kan også købes i helsekostforretninger. Den er nøjagtig samme model, som vi havde i min barndom i 1980erne, og den er nem at bruge og rengøre. Der er huller i bunden af hvert lag, så vandet dræner ned den grønne opsamlingsbakke. Derfor skal man ikke vende bundet i vejret på den, ligesom sylteglasset, og derved får spirerne bedre ro til at vokse sig ranke. Men ellers er princippet det samme.

Jeg synes ikke, at der er nogen grund til at investere de ca. 100 kr en spirebakke koster, før man har prøvet med sylteglasset, om man overhovedet synes, at det er sjovt og velsmagende at lave spirer.

Fremgangsmåde

 • Læg de frø/linser/ærter, som skal spires, i blød i koldt vand. De skal stå ved stuetemperatur i ca. 8 timer, fx natten over. Hvis du bruger et sylteglas, så kom 1-2 dl frø i glasset, hæld ½ L vand over og sæt gaze-låget på med elastikken.
 • Dræn vandet fra frøene. Hvis du bruger sylteglas, så dræn bare vandet væk gennem gazelåget. Hæld mere vand på og dræn det væk, så frøene bliver skyllet.
 • Stil de udblødte, drænede frø, hvor der er dagslys og ikke alt for varmt, dvs. ikke lige over en radiator eller lige ved siden af komfuret. Læg sylteglasset ned, så de udblødte frø får så stor en overflade som muligt. Det giver dem mere lys og luft.
 • Skyl nu de spirende frø to gange i døgnet, fx ved morgenmad og aftensmad.
 • Spiringstiden varierer med type af frø. Grønne linser spirer allerede efter et døgns tid. Lad spirene vokse sig så lange og grønne, som du har lyst til (se dog En lille advarsel nedenfor). Jeg lader dem gerne udvikle grønne kimblade, hvilket tager 5-6 dage for grønne linser.
 • Spis spirerne med det samme, eller opbevar dem i en boks i køleskabet. De holder sig snildt 4 dage.

 

Hvad kan man spire?

Man kan lave spiselige spirer af alle mulige slags frø. Kikærter, mungbønner, ærter, forskellige linser, lucerne, karse, solsikkefrø, basilikum og rødbedefrø er nogle af mulighederne.

Mine favoritter er spirer af grønne linser og belugalinser. De er meget nemme at få til at spire og tager ikke så voldsomt mange dage om at udvikle sig. Regn med 5-6 dage fra start. Jeg bruger de samme slags tørrede linser til spirer, som jeg koger til linsesalater som fx denne: Grundopskrift på linsesalat.

De hvide bønnespirer, som er de mest almindelige i supermarkederne, er lavet af mungbønner. Dem kan man også lave selv, men jeg synes nu ikke, at de bliver lige så tykke og “kødfulde”, som de gartneri-fremstillede. De må give dem nogle betingelser, som er anderledes. Også her bruger jeg de samme tørrede mungbønner, som jeg koger til salater, fx Mungbønnesalat med bolchebeder, mandler og grønkål.

Kaleandtell - Vietnamesisk pandekage med sprængt mørbrad og kålsalat

Mungbønnespirer kan bl.a. bruges som fyld i vietnamesiske pandekager lavet med rismel og kokosmælk og fyldt med sprængt svinemørbrad, mungbønnespirer (disse var købte, ikke hjemmedyrkede) og andet grønt. Ved siden af en hvidkålssalat med mango, sort sesam og limesaft.

 

Jeg har lidt blandede erfaringer med at spirer grønne ærter. Bemærk, at her er tale om tørrede grønne ærter, ikke friske eller frosne grønne ærter, som er umodne frø, der ikke er klar til at spire. De tørrede grønne ærter er nemme nok at få til at spire, når de først lægges i blød natten over, men de tager nogle dage om at spire, og der går ret mange dage før kimbladene er flot grønne og udviklede nok til at høste. I mellemtiden kan det spirede frø og roden godt blive lidt ulækre, så jeg klipper den grønne top af og spiser, men kasserer resten. Ved ærtespirer spiser jeg altså ikke hele molevitten, sådan som jeg gør med linsespirer.

Frøene, man spirer i spireboks eller glas, skal helst ikke være for små, for så tørrer de lynhurtigt ud, hvilket hæmmer deres udvikling. Små frø som karse og basilikum spirer bedst på et stykke vat eller lignende underlag, som kan holde på fugtigheden. Basilikum er mange dage om at spire, så hav tålmodighed.

 

En lille advarsel

Vær opmærksom på at bælgfrugter som linser og bønner indeholder lektiner, som er giftige. Lektinerne omdannes ved spiring, ligesom de nedbrydes ved kogning. Derfor er linsespirer og bønnespirer ikke giftige, men de skal være ordenligt udviklede over nogle dage, og man må ikke spise de uspirede, ny-udblødte frø.

Via min forskning ved jeg, at en del planter under spiring producerer store mængder af de giftige plante-naturstoffer, som hedder cyanogene glukosider. Derfor bør man ikke spise store mængder spirer af hvad som helst. Hvis du vil eksperimentere ud over de plantearter, som er nævnt her, så brug kun frø, som er beregnet til at spise som spirer. Det står på pakken.
For eksempel så jeg en youtube-video, hvor en amerikaner lavede spirer af kløver til sin mad. Kløver varierer p.g.a. genetik meget i sit indhold af cyanogene glukosider; nogle linjer er helt fri for dem og det er disse, man kan spise spirer af.

(^Tilbage til Fremgangsmåde.)

 

Hvordan bruger man spirer i maden?

Jeg bruger oftest mine linsespirer i kolde salater. De kan også bruges som grøn snack på linje med gulerødder eller andre grøntsagsstave. Afhængig af, hvilken type spirer, man har lavet, kan de også passe fint ind i en del asiatisk mad, fx supper, vietnamesiske sommerruller og vietnamesiske pandekager

Her er nogle illustrerede eksempler:

En frokostsalat med bolchebeder, gulerod, æbleeddike og moden cheddar vendt med æbleeddike og toppet med belugalinsespirer.

Kaleandtell - Solosalat med bolchebeder, spirer og cheddar

 

En rød salat af rødkål, rødløg og kogte rødbeder vendt i dressing af æbleeddike og dijonsennep. Til sidst vendt med birkes, purløg og spirer af grønne linser og ærter. Ved siden af ovnstegt kylling med dadler, kapers og oliven fyldt med mandler, som du kan finde opskriften på her.

Kaleandtell - Ovnstegt kylling med dadler samt rød salat

 

En hurtig frokostsalat med belugalinsespirer ovenpå edamame (grønne sojabønner), gulerod, snackpeber og agurk. Desuden hytteost og hakkede mandler.
Jeg er især glad for sådan en frisk, fyldig salat med proteiner til frokost, når jeg kommer hjem fra træning om lørdagen.

Kaleandtell - Frokostsalat med belugalinsespirer, hytteost og mandler

 

Grønt tårn med bl.a. grønne linsespirer, avocado og gedeost. Jeg er rigtig glad for denne ret, som du får opskriften på i næste blogindlæg. (Tilføjelse: Opskriften finder du her.)

Kaleandtell - Grønt tårn med spirer, avocado og gedeost

 

Facebooktwitterpinterestmail

10 Comments

 1. Hej, først og fremmest stor ros til din side som er spækket med god information og meget inspirerende. Jeg har lige læst, at man ikke må spise for store mængder af spirer…i går nåede jeg op på at spise en hel bakke købte spirer af mungbønner, så nu er jeg da helt nervøs !
  Jeg er alene og vil igang med at dyrke spirer, men hvor mange gram kan man tåle, for det er kritisk med cyanogene glukosider ? Er i gang med at spire røde linser…er der nogle der udvinder mindre gift end andre? Med venlig hilsen Susanne

  • Hej Susanne
   Mange tak for din ros. Den gør mig glad.

   Når du skriver, at du lige har læst, at man ikke må spise store mængder spirer, bliver jeg i tvivl om, hvor du har læst det. Forhåbentlig er det ikke sådan du læser min tekst, for så firkantet mener jeg ikke, at man kan sætte det op.

   Nogle planters spirer indeholder cyanogene glukosider, men det er i meget varierende mængder og langt fra alle slags spirer. Så man kan ikke sige, at store mængder spirer er godt eller dårligt. Det kommer helt an på plantearten og dens gener.

   Som jeg skriver i blogteksten, er det en god tommelfingerregel at holde sig til plantefrø, som man ved er almindelige at lave spiselige spirer af. Mungbønnespirer er helt sikkert ikke bekymrende mht. cyanogene glukosider, så spis du bare en hel bakke i ny og næ. (Og ellers gælder det gode, gamle råd om at spise varieret også her.)

   Jeg har ikke prøvet at spire røde linser, men så vidt jeg ved, indeholder ingen linser cyanogene glukosider. Mvh. Tina

   • Jeg siger 1000 tak for dit hurtige svar og jow…det var sådan jeg opfattede din text og det var derfor jeg spurgte dig, da jeg ikke kan finde det andre steder.
    Nu kan jeg med sindsro spise de spirer jeg har i stedet for at smide ud af dem, når jeg har dem.

    MVH Susanne

 2. Hej Susanne

  Jeg har ledt vidt og bredt efter svar på, hvordan man kommer den grønne frøhinde, som altid sidder mere eller mindre fast på mine mungbønnespirer, og jeg har ikke tålmodighed til at pille dem af enkeltvis.
  Når de er lange nok, hælder jeg hele molevittet i en stor skål og skyller og skyller, også med kraftig stråle, og nogle stiger så op, og kan hældes ud, men der er altid en hær af banditter, som ikke VIL slippe selve bønnen.

  Har du et råd? Jeg ville jo gerne have mine mindst lige så flotte som de, man kan købe.

  Tak for svar.

  Mvh
  Peter

  • Hej Peter
   Jeg kender godt problemet, du beskriver, men jeg har desværre ikke en løsning til dig.
   De gartneri-fremstillede mungbønnespirer indeholder nu også ofte en masse frøskaller, som er svære at komme af med, synes jeg.
   Jeg har sluttet fred med problemet og skyller de frøskaller væk, som jeg kan.

   Mvh.
   Tina

   • Kære Tina og Peter

    Tak, Tina, for en super god artikel. Meget nyttig og nede på jorden.

    Jeg har lige et efterledt spørgsmål af jeres diskussion. Er der noget problem i at frøskallerne stadig er på eller er det udelukkende et spørgsmål om man kan lide dem eller ej? Forstår ikke problematikken 🙂

    På forhånd tak,
    Mikael

    • Hej Mikael
     Hvorvidt frøskallerne er et problem eller ej er absolut en smagssag 🙂 Der er for så vidt intet i vejen for at spise dem, men jeg vil helst være foruden mungbønnespirers frøskaller, fordi de er tørre og derfor ikke giver lige så rar en mundfornemmelse, som de saftige, friske spirer gør. De tørre, vissengrønne frøskaller er heller ikke så smukke som de friskgrønne kimblade på spirerne. Men altså, det er et mindre problem, som er sensorisk, ikke ernæringsmæssigt. På linsespirer gør frøskallerne mig intet, fordi de er blødere og ikke så tørre i munden.

     Mvh.
     Tina

 3. Hej Tina

  Ved du, om man bare kan spire rødbedefrø, man har købt i supermarked/byggemarked, der jo egentlig er beregnet til at så i jorden? Eller skal man købe over nettet på en spire-hjemmeside?

  Mvh. Randi

  • Hej Randi
   Beklager det sene svar; jeg har været på ferie i Berlin.
   Jeg tror da sagtens, at du kan lave spiselige spirer i køkkenet af frø, som er beregnet til at dyrke grøntsager i haven af. Men hvis du får smag for spirer, kan det nok betale sig at regne på, hvor du køber frøene billigst. Der er ofte ikke særlig mange frø i de små frøposer i planteskolen/byggemarkedet, så det kan godt blive dyrt i længden.

   Mvh.
   Tina

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.