Besøg af Stor Flagspætte på altanen

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Stor Flagspætte han

Når man bor i den vintergrå storby, kan man nogle gange forledes til at tro, at duer er de eneste fugle udenfor. Og måger, især hvis man bor i Århus. Men hvis man stiller foder frem og bevæbner sig med tålmodighed, kan man få øje på fugle, man måske slet ikke kendte.

Gennem december og januar har vi haft besøg af en Stor flagspætte (Dendrocopos major). Ja, ret beset ved jeg ikke, om det er den samme fugl, som kommer igen og igen, men det er i hvert fald en han hver gang. Det kan man se på den røde nakkeplet, som kun hannerne har. Ungerne har en rød kalot på hovedet og alle sammen, unger som voksne, er røde på det bageste af bugen.

Jeg havde aldrig set en Stor flagspætte før, selvom det er Danmarks mest almindelige spætte. Spætter, det er dem, som trommer hårdt på træstammerne for at lave huller og spise insekter inde i træet. De trommer også for at markere deres territorium. Jeg har hørt dem i skoven, men jeg har altså ikke set dem før denne vinter på altanen.

Det er ikke nemt at tage billeder, når det foregår igennem et vådt vindue ud på vagtsomme fugle i gråt, mørkt vintervejr. Men det er da til at se, hvordan den ser ud, den store flagspætte.

Kaleandtell - Stor flagspætte

Kaleandtell - Stor Flagspætte i sne

 

På denne video, som er fra Screenshot via youtube.com, kan man se en spættefamilie ved et foderbræt, hvor en han fodrer to unger.

 

Da jeg ledte efter en spættevideo på youtube, fandt jeg en anden video, som jeg synes er ret sjov. Det er en agernspætte (acorn woodpecker, Melanerpes formicivorus), en amerikansk spætteart, som lever fra det sydlige USA og ned til Columbia.

På videoen, som er fra Discovery via youtube.com, forsvarer agernspætten sine agern mod et egern.

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.