Da altanhaven holdt flyttedag –
Sådan kan du flytte planter uden flyttefirma

Facebooktwitterpinterestmail

Hvordan flytter man en stor krukkehave 300 km, uden at planter, krukker og altankasser tager skade? Her får du praktiske tips til at flytte planter.

Kaleandtell - Overdækket trailer til at flytte planter

Der har været stille på bloggen den seneste tid, fordi vi har haft travlt med at flytte. Sikke et arbejde! Og sikke en omvæltning. Vi er flyttet fra Valby-lejligheden med dejlig altan til et stort rækkehus i Ribe med en lille have og et myldrende dyreliv lige udenfor. Det inkluderer heste 15 meter fra hoveddøren og et væld af skrubtudser, som også gerne kommer på besøg indendørs, hvis fordøren står åben.

Farvel til Københavns kulturliv og mad-mylder, goddag til ny karriere, Vadehavet og horisonten.

Vi hyrede et flyttefirma til at fragte det meste af vores indbo de 300 km fra København til Sydjylland. Men selvom flyttefolk er dygtige og professionelle, havde vi ikke helt tillid til deres grønne fingre og fornemmelse for sarte vækster. Derfor valgte vi selv at flytte altanens mange, mange planter i krukker og altankasser. Sidst jeg talte, havde jeg omkring 40 krukker.

Det var et lidt sjovt projekt, som dog også fremkaldte en vis bæven og ængstelse. Ville krukkerne gå i stykker? Ville planterne tage skade? Man får da følelser og omsorgstrang for sine altanplanter, når man går og passer dem uge efter uge, år efter år.

Hvordan griber man sådan en opgave an? Her kan du læse, hvordan vi havde held med at flytte planter og altankasser uden brug af et flyttefirma.

Kaleandtell - Tina og Johannes

Dette indlæg bliver også en hyldest til min far, Johannes. I dag fylder han 80 år, og han er knaldgod til sådan nogle praktiske projekter, som også kræver planlægning og gennemtænkning. Det er noget, han som både ingeniør- og håndværksuddannet til fulde kan løse grundigt og omhyggeligt.

Han tilbød sin hjælp og syntes ovenikøbet, at det var en sjov opgave at løse. Og det lykkedes rigtig godt. Hurra!

Man tager en trailer og en sækkevogn, og så customizer man!

Kaleandtell - Sådan flytter du planter i krukker

Johannes havde bygget et træstativ til sin trailer, som blev beklædt udvendigt med presenning. Den store fordel ved denne anordning er, at du kan binde planter og krukker fast til brædder i stativet, så krukkeplanterne holdes fast, ikke knækker og ikke vælter rundt under kørslen.

Hvis du ingen trailer har, men skal låne eller leje én, så se efter indvendigt, om du vil kunne surre planterne fast.

Kaleandtell - Flyt planter med sækkevogn

En sækkevogn sparer dig for meget slid og slæb. Johannes havde monteret en spånplade med sider af brædder på sin sækkevogn. Det forhindrede de store, tunge krukker i at glide ud over siden af sækkevognens metalbund.

At flytte planter på espalier

Jeg havde to planter bundet op til espalier på altanen. Den ene, en figen, har aldrig båret så mange frugter før, og dem ville jeg naturligvis være ked af at miste.

Kaleandtell - Espalier med figen på altan

Kaleandtell - Grønne figner på plante i krukke

Grenene på min figen var bundet fast til espalieret, ikke viklet ind i espalierets tråde. Derfor kunne vi nemt løsne grenene og befri planten fra espalieret.

Fordi grenene er vant til at blive støttet og holdt oppe af espalieret, kan de slet ikke bære sig selv og sine frugter. Derfor er det vigtigt at binde dem fast til noget, så de ikke knækker. Det, vi havde ved hånden, var et kosteskaft. Så kunne én person køre planten på sækkevognen, mens 1-2 andre bar det vandrette kosteskaft med de fastgjorte grene.

Da vi kom ned i parkeringskælderen, hvor traileren holdt, bandt vi kosteskaftet fast til en bjælke i loftet. Så holdt planten sig selv, indtil den kunne læsses ind i traileren og bindes fast derinde.

Kaleandtell - Sådan flyttes en espalieret figen

Den anden espalierede plante på min altan var en stjernejasmin. Dens blomster dufter fantastisk og minder mig om Rom.

Kaleandtell - Stjernejasmin i blomst
Modsat figenen er stjernejasminen godt og grundigt viklet omkring sit espalier, så den var ikke sådan at løsgøre. Derfor måtte vi skrue hele espalieret ned.

De tre lange lægter var højere end trailerens overbygning. Heldigvis har stjernejasmin ret fleksible grene, og derfor kunne espalieret med planten bindes fast på skrå indeni traileren.

Kaleandtell - Opbinding af plante i trailer

Tips til at pakke traileren med krukkeplanter

Da først den store stjernejasmin var bundet fast, kunne vi læsse resten af planterne. De tungeste krukker skal stå forrest, så vægten ligger nærmest træktøjet og bilen. Så ender du ikke i denne situation:

Feuilleton fuer Samuel Herzog Austellung Public Affairs im Kunsthaus. Installation von Maurizio Cattelan, Untiteld 2002 Ausgestopfter Esel, Wagen, Schachteln Saecke usw. 12.09.02 Bild BeutlerKunstinstallation af Maurizio Cattelan, ‘Untitled 2002’. Billede fundet via Cakehead Loves Evil

På billedet herunder kan du lige skimte, at den store krukke med violfrøstjernen midt i billedet fik en snor om maven og blev bundet fast til trailerens stativ, så den ikke rutsjede rundt under kørslen.

Kaleandtell - Flyt selv planter med trailer

Også sommerfuglebusken med sine lilla blomster (til venstre) blev bundet fast. Ikke så meget for at holde krukken fast, men for at forhindre de bøjelige grene i at gynge alt for meget rundt.
Og så var traileren ellers propfuldt med planter i krukker. Heldigvis har min far også en rummelig bil, hvori vi læssede altankasser og mindre krukker.

kaleandtell-at-flytte-planter-uden-flyttefirma

Pak mindre planter i flyttekasser

Det er en god løsning at pakke mindre planter i flyttekasser, fordi flyttekasser kan stables. Nogle planter er lave, og andre planter er så bløde og fleksible i vævet, at de blidt kan lægges ned og overdækkes med flyttekassens låg.

Det er en god idé at lægge en plade af masonit eller lignende i bunden af flyttekassen for at stive bunden af. Krukker og planter afgiver nemlig fugt hen af vejen, og en våd papkasse er en blød papkasse.

Hvis ikke du kan skaffe sådanne bundplader, kan du komme en plastikpose omkring hver krukke, så fugten ikke så let trænger ned i papkassen. Så bliver det noget nemmere at flytte planter i flyttekasser.

Kaleandtell - Flyttekasser med planter

Er der krukkeplanter, som ikke kan tåle flytning?

Langt de fleste krukkeplanter, også de store, kan flyttes til en anden altan eller have. Men jeg måtte indse, at mine tomatplanter ikke kunne klare mosten.

kaleandtell-tomatplanter-med-spiral-paa-altan

Jeg dyrker mine tomatplanter i krukke med en tomatspiral, som du kan se bagerst på billedet herover. De høje spiraler havde svært ved at være i traileren, men vi kunne muligvis have lagt dem ned.

Problemet var dog, at de veludviklede, men umodne, tomater raslede af, når vi flyttede planterne. Og der er ikke meget ved at flytte tomatplanter på tværs af landet i august, hvis alle tomaterne falder af under transporten.

Jeg måtte bide i det sure æble og undvære tomatplanterne. Der kommer heldigvis en tomatsæson igen næste år.

Kaleandtell - Grønne tomater til syltning

Jeg klippede dog alle de grønne tomater af planterne. Syltede grønne tomater smager fantastisk, og jeg har tidligere år lavet skønne vanilje-syltede grønne tomater. Men midt i flytterodet virkede det ikke hverken fornuftigt eller realistisk at skulle til at sylte. Så var det bedre at forære de grønne tomater til en anden sylte-entusiast, så det gjorde jeg.

Kaleandtell - Syltede grønne tomater

Sikker ankomst til Ribe

Planterne klarede transporten i traileren og bag i bilen ganske glimrende. Der var faktisk ingenting, der knækkede og ingen krukker, der smadrede. Det er i allerhøjeste grad Johannes’ fortjeneste.

Kaleandtell - Overdækket trailer til at flytte planter

Det var en umådelig kedelig have, vi ankom til i Ribe. Nyplantet hæk og nyanlagt, dårligt passet, græsplæne. Græsplæners eneste berettigelse i haver er, efter min mening, at solsorte og andre fugle kan stampe orme op af den til fornøjelse for beskueren. Her til morgen havde vi besøg af mindst 6 solsorte på én gang. De er også glade for fuglebadet.

Kaleandtell - Ny og tom have

Det hjalp noget på havens udseende, at jeg fordelte krukkeplanterne. De ser dog ikke ud af så meget, når man sammenligner med det overvældende frodige udtryk de gav på altanens begrænsede plads. Men det er dog heldigt – og ikke mindst nemmere – at skulle flytte planter i krukker frem for haveplanter i bede. Jeg kan nemt omrokere og ændre indretning, som jeg lyster.

Kaleandtell - Ny have lige efter indflytning

Det kommende efterår og vinter vil jeg drømme om, hvordan jeg kan anlægge haven. Det er jo nærmest et rent lærred, og mulighederne er mange. Mange af mine krukker er tilplantet med stauder, og disse flerårige planter vil nok blive glade for at blive plantet ud i bede, hvor de får mere plads. Det skal I nok få mere at høre om.

 

Læs mere om min krukkeplanter:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.