Bamsebløde skud af Kobjælde

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Pulsatilla, Opret Kobjælde

Kaleandtell - Pulsatilla

Den er da for nuttet! 8. marts 2015.

Jeg får lyst til at ae dem, de lodne skud af Opret Kobjælde, som lige nu titter frem i krukken på altanen. De står stadig fint beskyttet af sidste års visne blade.

Første gang jeg lagde mærke til Kobjælde, var i Botanisk Have i Århus i april 2012. Den stod på den alpine stenhøj og lyste op i foråret med sine bedårende bløde blade og stængler og de lilla blomster med gule støvdragere.

Hjemme igen i Valby strøg jeg til planteskolen og købe et eksemplar. Jeg valgte arten Opret Kobjælde (Pulsatilla vulgaris), hvis blomster – i modsætning til Nikkende Kobjælde (Pulsatilla praetens) – ikke hænger, og derfor kan man nemt se ind i de åbne smukke blomster.

Kaleandtell - Kobjælde i Botaniske Have i Århus

Botanisk Have i Århus.

 

Kaleandtell - Kobjælde

Pulsatilla halleri i Botanisk Have i Århus, april 2012.

Kobjælde er en staude, så den kommer igen år efter år. Den kan lide tør, sandet, kalkrig jord. Derfor plantede jeg den på altanen i en krukke med nogle store sten og grusblandet jord tilsat kalk, som giver godt dræn og efterligner de tørre vækstbetingelser, som Kobjælde hører hjemme i.

Det er i øvrigt ikke så lige til at finde store sten, når man bor inde i København. På dba.dk fandt jeg en haveejer på Amager, som havde opgravede sten af forskellig størrelse til gratis afhentning, og jeg slæbte så mange med hjem på cyklen, som jeg orkede. De er jo tunge, sådan nogle sten.

Kaleandtell - Alpin krukke med Kobjælde

Stenbedskrukke med den blomstrende Kobjælde. Blomsterne vokser sig højere og bliver op til 30-40 cm høje. Bagved ses perlehyacinter, tazetter, tulipaner på vej og bladene af lodden løvefod. 13. april 2014.

 

Kaleandtell - Frøstande af Kobjælde

De fjerlette frøstande af Kobjælde står ranke og flotte. 24. maj 2014.

I stenbedskrukken har jeg sammen med Kobjælden plantet citrontimian og håret torskemund, som også kan lide tør, veldrænet og kalkholdig jord. De er langsommere om at komme frem om foråret; til gengæld blomstrer de om sommeren, længe efter at den forårsblomstrende Kobjælde er færdig. Jeg forsøger gerne at tilplante mine krukker, så der sker noget smukt i dem over hele sommerhalvåret.

Jeg holder rigtig meget af min kobjælde, også når den danner flotte, fjerlette frøstande.

Det er en nem, nøjsom plante, hvis bare man giver den de nævnte tørre betingelser. Den skal naturligvis have vand, men den kan ikke lide at soppe.

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.