Malabarspinat billedbonanza!

Facebooktwitterpinterestmail

Se min flotte malabarspinat. Den kan vokse mindst 10 cm i døgnet og er nem at dyrke i krukke. Jeg spiser den rå, bl.a. i vietnamesiske sommerruller.

Kaleandtell - Malabarspinat i regn

Malabarspinat hører til et af dette års altan-eksperimenter. Jeg blev forført af et farvestrålende frøkatalog i vinter og besluttede at prøve at dyrke malabarspinat, fordi den er flot og kan spises. Det er gået rigtig glimrende.

Midt i april såede jeg fire frø indendørs, som alle spirede. Sidst i maj plantede jeg tre af dem ud i krukker på altanen og forærede den sidste væk.

Malabarspinat er en slyngplante, og den slynger sine lange, flot rødlilla, stængler om det simple stativ af bambuspinde, jeg har givet den. (Det er blot tre lange bambuspinde stukket ned i krukken og bundet sammen i toppen.)

Kaleandtell - Malabar spinat

Jeg satte to af planterne i den samme store krukke. I starten af juni så de ud som på billedet ovenfor.

Og gik det stærkt! 6 uger efter det første billede havde min malabarspinat i midten af juli indtaget hele det høje stativ og mere til. De to planter fandt selv hele vejen op ad stativet og strakte sig længere og længere opad. Det er ikke løgn, når jeg siger, at de voksede mindst 10 cm i døgnet i de dage. Jeg har læst, at planten kan blive 10 meter lang under optimale betingelser. Det får den dog ikke her i Skandinavien.

Kaleandell - Malabarspinat på bambusstativ

Malabarspinat (Basella alba) har navn efter Malabarkysten på vestsiden af Sydindien, hvor der er tropisk varmt og fugtigt. Malabarspinat er glad for sol og varme, men er ikke glad for tørke. Den har stortrivedes i det mest solrige hjørne af min østvendte altan, også selvom dette års juni og juli ikke har være særlig solrig. Den har også klaret flytningen til Ribe fint, og krukken står nu i havens halvsol. Men planten vil næppe kunne overvintre her i Danmark, selvom det er en flerårig plante.

kaleandtell-malabarspinat-i-krukke 

De flotte planter forgrener sig meget villigt, selvom man ikke nipper dem. De kan være lidt svære at holde styr på; lige pludselig var de ved at snige sig til at overtage min figens espalier på altanen. Heldigvis kan man spise de spæde skud, som man klipper af for at tæmme den.

Kaleandtell - Malabarspinat forgrener sig vildt

Jeg har også måtte beskære toppen. Den slags top-beskæring kan ellers komme til at se underligt ud, men malabarspinaten har holdt sig pæn med blomster i toppen, og nu sætter den bare endnu flere blomster og sideskud længere nede.

kaleandtell-beskaer-malabarspinat

kaleandtell-malabarspinat-i-blomst

Kaleandtell - Malabarspinat i blomst

Midt i juli begyndte planterne at blomstre med fine, svagt lyserøde blomster, som senere bliver til mørke bær.

Vayalai_with_fruits_660pxBy Sengai PodhuvanOwn work, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons.

Malabarspinat er ikke spinat – om navneforvirring

Navnet Malabarspinat kunne tyde på, at planten er beslægtet med spinat. Men det er nu ikke tilfældet.

Den almindeligt kendte Spinat (Spinacia oleracea) er en etårig plante fra Amarant-familien, der også rummer rødbeder, quinoa og amarant.

Malabarspinat (Basella alba), derimod, tilhører en helt anden plantefamilie, Basellaceae, sammen med rodfrugten Ullucus. Den har de færreste danskere nok hørt om, endsige smagt, selvom det er en virkelig vigtig afgrøde i Sydamerikas Andesbjerge.

Så malabarspinat er altså ikke spinat som sådan. Det forvirrende navn bunder i, at mange planter, der bruges som bladgrøntsager, kaldes for en slags spinat.
Et andet eksempel er vandspinat, Ipoemoea aquatica, der bruges i flere asiatiske køkkener. Jeg har set blade og stængler af vandspinat til salg i asiatiske supermarkeder på Vesterbro (Kbh.), og på en vietnamesisk restaurant i Zürich fik jeg sauteret vandspinat med chili, ristede løg og dyb, sød sovs.

Kaleandtell - Zurich - Vietnamesisk - vandspinat med fritterede løg

Kaleandtell - Store flotte blade af malabarspinat

Du kan spise alle de overjordiske dele af malabarspinat. Jeg bruger de flotte grønne blade og rødlilla stængler i salater og wraps. Det skriver jeg om i næste blogindlæg.

Malabarspinat smager helt ok, men det er især dens udseende og imponerede vækstkraft, som jeg er blevet glad for. Jeg kunne sagtens dyrke den bare for udseendets skyld. Det er nok også derfor, at den kan købes som potteplante. Her har den oftest fået en metalbue i potten til at kravle rundt omkring. Den er dog meget nem at så selv, uanset om du vil bruge den i vindueskarmen eller i krukker på altan eller i have.

 

Læs mere om mad med hjemmedyrkede planter

Facebooktwitterpinterestmail

4 Comments

 1. Hej Tina
  Selvom du skriver at ale overjordiske dele kan spises så vil jeg alligevel for en sikkerheds skyld spørge til de sorte bær. Er de også spiselige for mennesker?
  Tak for fine indlæg! God dag!
  Vivi F.

  • Spørg endelig; med ukendte bær er det bedre at være på den helt sikre side 🙂
   Ja, bærrene er spiselige for mennesker, men de smager ærlig talt ikke særlig godt. De er ikke spor søde, men urteagtige og en anelse bitre. Jeg spiser hellere blomsterne, som pynter fint på maden og ikke er bitre.
   Også god dag til dig 🙂

  • Jeg købte frøene i en frøbutik online; jeg husker ikke hvilken, men de fås adskillige steder.
   Jeg er ikke sikker på, at frøene kan nå at modne i vores kølige klima, inden frosten tager planten. Det kommer både an på årets vejr og hvor man dyrker sin malabarspinat. Nogle bruger drivhus, jeg dyrker på friland.

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.