Stjernejasmin – fra udtørret elendighed til fuldt flor på en måned

Facebooktwitterpinterestmail

Kan planten reddes efter mangel på vand og næring i lang tid? Min stjernejasmin på altanen kan heldigvis. Den gik fra udtørret elendighed til fuldt flor på en måned, og det krævede bare vand, gødning og lidt opmærksomhed.

Kaleandtell - Blomstrende stjernejasmin

Planter er forskellige, og jeg kan ikke garantere, at din udpinte plante kan komme sig, hvis du har forsømt at vande og gøde den i lang tid. Giv den en chance; det er forbløffende, hvordan nogle planter liver op, så snart man husker dem igen.

I morgen er det præcis en måned siden, jeg kom hjem efter 4½ måned i USA og fandt min stjernejasmin på altanen i en sølle tilstand.

Den midlertidige lejer af vores lejlighed havde ellers passet godt på det meste, men altanplanterne manglede helt klart vand og gødning. Jeg tænkte ikke over at tage billeder af elendighederne; jeg skyndte mig bare at vande og sidenhen gøde. Og det var lige det, der skulle til.

Kaleandtell - Stjernejasmin som har tørstet

Stjernejasminen var først i en elendig forfatning. De fleste blade var tørret ind og faldet af, og de resterende var blege med gule ribber. Men allerede efter en uge med tilstrækkelig vanding og tilførsel af gødning begyndte den at skyde lystigt.

På billedet ovenfor og herunder ses de friske skud og de gamle, sygelige blade på de ret bare slyngende stængler.

Kaleandtell - Stjernejasmin har manglet vand og gødning

 

Det er imponerende, hvilken fart planten fik på, selv her i sensommeren. Efter endnu to uger var den blevet flot grøn og frodig, og de første blomster var klar til at springe ud.

Kaleandtell - Espalier med stjernejasmin

 

Og nu, en måned efter plantenødhjælpen satte ind, sender de små hvide blomster en skøn duft ud over altanen.

Kaleandtell - Stjernejasmin i blomst

 

Jeg forelskede mig hovedkuls i stjernejasminer, da Rasmus og jeg var i Rom i maj sidste år.

De klatrer til vejrs langs husmurene mange steder i byen, og deres vidunderlige duft tiltrak ofte min opmærksomhed, længe inden jeg fik øje på planten. Mon de blomstrer hele sommeren i det hede Rom, eller kun i det dejligt lune forår?

Kaleandtell - Stjernejasmin i Rom maj 2014

 

I gaden her, Via Margutta nær den Spanske Trappe, er der kæmpe stjernejasminer på både højre og venstre side. Deres små hvide blomster har bredt sig helt op i toppen i venstre hjørne!

Kaleandtell - Stjernejasmin i Rom

 

Duften og frodigheden betog mig så meget, at jeg måtte prøve at dyrke stjernejasmin på altanen, da jeg kom hjem til Valby.

Først måtte jeg dog på lidt detektivarbejde på Google for overhovedet at finde ud af, hvad det var for en slyngplante med små hvide blomster, jeg havde set i Rom. Det videnskabelige navn er Trachelospermum jasminoides, og selvom den hedder stjernejasmin på dansk og star jasmin på engelsk, er den faktisk slet ikke nært beslægtet med ægte jasmin. Men de har den kraftige, dejlige duft til fælles.

Kaleandtell - Blomstrende stjernejasmin

 

Jeg dyrker min stjernejasmin i en stor krukke på ca. 60 liter, og jeg har plantet en hosta om fødderne på den, så det ikke ser bart ud forneden. Den trivedes fint op af den østvendte mur efter plantningen sidste sommer og overlevede også vinteren med god vinterdækning – mere om det lidt senere på efteråret.

Nu hvor den ser sund ud, skal den også nok klare den kommende vinter, så den – med tilstrækkelig vand og gødning – kan forsøde altanlivet med sin duft næste sommer.

Kaleandtell - Espalier med stjernejasmin

 

Læs mere om planter, ikke mindst plantevanding under ferien:

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.