Violfrøstjerne – nem staude til krukke på altanen

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Violfrøstjerne

Violfrøstjerne er en yndig og nem staude, som trives fint i en krukke på altanen – endda uden en masse sol. Den bliver stor, men er også let og elegant.

Jeg skrev sidste weekend om, at jeg overvejer at plante et lille træ eller en opstammet busk i den store krukke, som jeg klunsede fra storskrald i efteråret. Jeg har i forvejen en anden stor krukke på altanen. I den står en violfrøstjerne (Thalictrum delavayi).

Jeg synes, at de småbitte blomster er så fine. Ud af de lyslilla kronblade stikker en fin dusk af sart gule støvdragere. Blomsterknopperne er lidt mørkere lilla.

Blomsterne sidder i luftige skyer på høje stilke over de lette grønne småblade. Det giver planten et fjerlet, sart og yndigt udtryk.

På billedet herunder hviler en stor guldsmed sig i de høje blomsterstande.Kaleandtell - Guldsmed i violfrøstjerne

Når violfrøstjerne vokser frem hvert forår, udvikler den sig til en høj plante på 100-150 cm. Hvis du planter den i en stor, høj krukke, ligesom jeg har gjort, kommer planten op i god højde. Høje planter er med til at give fornemmelse af rum på din altan. På billedet her kan du se violfrøstjernen i baggrunden, hvor den med sine lette vækst tårner sig op over altanens rækværk og altankasser.

Kaleandtell - Violfrøstjerne i baggrunden på altanen

De hundredvis af bittesmå blomster dannes på høje stive stilke, som forgrener sig. Jeg plejer at stikke en lang bambuspind eller to ned i krukken, efterhånden som planten vokser op i højden. Pindene stabiliserer de lange, stive stilke, og det er en ret diskret måde at forhindre, at planten vælter til siden, når det blæser. Jeg behøver ikke at binde planten yderligere op.

Kaleandtell - En sky af blomster på violfrøstjerne i krukke

Selvom planten ser fin og sart ud, er den faktisk nøjsom, robust og hårdfør, når bare den ikke står for tørt. Det gør den nem at dyrke, men det gør den også til en voldsom nabo for andre planter i samme krukke.

Jeg fik den store krukke forærende, lige da vi var flyttet ind for snart 7 år siden. Krukken var i forvejen tilplantet med en blanding af flerårige planter (billedet herunder): en klematis, en påskeklokke og en katost (malva) foruden altså violfrøstjernen.

Kaleandtell - Stor krukke med stauder på altanen

Man kan godt plante flere stauder i samme store krukke. Det kan være en måde at sikre blomstring over en meget lang periode, fordi den ene plante afløser den anden. Men ikke alle planter trives sammen, og violfrøstjernen trivedes helt sikkert bedre end de andre og udkonkurrerede dem lige så stille.

Jeg har siden flyttet påskeklokken til en anden krukke, hvor den trives meget bedre. Jeg forsøgte også at redde den dybrøde klematis, men den er siden gået til. Og katosten forsvandt bare. Således kom violfrøstjernen til at stå alene i sin store krukke, og dér trives den fortræffeligt.

Her kan du se violfrøstjernen i baggrunden. Billedet er fra 24. maj, og allerede her er planten ca. 80 cm høj. Så den har fart på.

Kaleandtell - Stauder i krukker på altanen

I efteråret 2014 skulle jeg dele min blålilla storkenæb ‘Rozanne’ (Geranium; ses herunder i forgrunden). Det er en lavere og meget livskraftig staude, som blomstrer skønt i mange måneder. Jeg besluttede at prøve, om Rozanne ville kunne holde violfrøstjernen i skak, og jeg plantede en aflægger af Rozanne i krukken med violfrøstjernen (i baggrunden på billedet herunder). I 2015 var jeg længe i USA, så jeg var ikke hjemme til at evaluere eksperimentet. Men begge planter blomstrede skam side om side, da jeg kom hjem i sensommeren. Det bliver spændende at se, hvordan det går i den kommende vækstsæson.

Kaleandtell - Juni-regn på altanen

Når violfrøstjernen er ved at afblomstre i august, visner også nogle af bladene. Så kan du klippe planten tilbage, lige som man kan skimte, at jeg har gjort på billedet herunder. Det vil få violfrøstjernen til at kvittere med endnu en blomstring i september, som ikke er lige så kraftig som den første blomstring i juli-august, men stadig fin.

Kaleandtell - Violfrøstjerne, 2. blomstring i september

Når man læser om violfrøstjerne, står der igen og igen, at den kræver fuld sol. Men det får den altså ikke på min altan, og den klarer sig fortrinligt alligevel. På min østvendte altan står den i det mindst solrige hjørne, hvor der kun er formiddagssol. Så hold dig ikke tilbage, hvis du har en vokseplads med halvskygge og uden kraftig middagssol.

Læs mere om stauder og min altan:

Facebooktwitterpinterestmail

2 Comments

 1. Hej, jeg har (eller havde) også den smukkeste violfrøstjerne, men i ren forårs iver har jeg klippet den helt ned, altså helt ned til jorden, og nu er jeg bange for at det er helt galt.
  Jeg kan ikke læse nogen steder om man skal det, eller den bare skal passe sig selv, håber du kan give mig svaret ?
  Mvh Gitte Flendt

  • Hej Gitte
   Bare rolig. Violfrøstjernen skyder fra jorden, så det er ikke noget problem, at du har klippet sidste års vækst ned. Bare giv den tid.
   Ligesom med andre stauder skal man helst lade toppen sidde vinteren over, fordi det holder lidt på varmen og beskytter planten mod vind og frost. Men her om foråret klipper jeg min violfrøstjerne helt ned. Den er ikke sart overfor frost, så det gør ikke så meget, hvis der kommer lidt nattefrost efter nedklipning, ligesom det har været i nat i min del af landet.
   Mvh. Tina

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.