Rabarber:
7 tips til rabarber i det salte køkken

Facebooktwitterpinterestmail

Rabarber-sæsonen er i gang, og der er mange lækre måder at bruge de røde, sprøde stængler på. Her får du 7 ideer til, hvordan du kan bruge rabarber i det salte køkken, for de kan meget mere end bages til kage og koges til marmelade.

Kaleandtell - Salat med rå rabarber, gulerod og feta

Mens rabarberne endnu er spæde og uden trevler, kan de bruges rå i salater, hvis du skærer dem i helt tynde skiver. De syrlige rå rabarber er lækre sammen med sød gulerod og fed, cremet gedefeta, her serveret sammen med en enkel linsesuppe med olivenolie, citron og drys af basilikum.

Kaleandtell - Linsesuppe og rabarber-gulerodssalat

 

Her en salat med tynde skiver rå rabarber, jordbær, grønne asparges, belugalinser, edamame og basilikum i en dressing med olivenolie, citron og hyldeblomstsaft. Serveret til rødspætte lavet en papilotte og blomkålspuré.

Kaleandtell - Rødspætte en papilotte, blomkålspuré og salat med rabarber, jordbær, aspages og belugalinser

 

Du kan bruge rabarber i alle mulige sammenhænge, hvor du ville bruge surt (altså sådan noget eddike-syltet surt-sødt noget), bl.a. som tilbehør til kød.
For eksempel kan du pifte dine syltede rødløg op med rabarber, og bruge dem i salater, sandwich/burger, som tilbehør m.m.

Syltede rødløg

 

Her har jeg brugt de rabarber-syltede rødløg til en nakkekotelet glaseret i honning og sennep samt grøn kartoffelsalat med rygeost, spidskål, grønne bønner, radiser, forårsløg og karse.

Kaleandtell - Nakkekotelet, rabarber-syltede rødløg og grøn kartoffelsalat

 

Du kan også lave en rabarberkompot, som ikke sødes med så meget sukker, og bruge den til kød, især lam. Jeg synes, at det er ekstra lækkert at tilsætte revet ingefær, som beskrevet her, når kompotten skal bruges til lam.
Her er det persisk lammekølle med belugalinser, broccoli, ærtepuré med mynte samt rabarberkompot med ingefær.

Kaleandtell - Rabarber-ingefærkompot til lam

 

Eller du kan bage rabarberstykker med sukker, så de bevarer formen, og servere dem til kød, fx kylling. Her er det ovnstegt unghane med dampet spidskål, selleri i citronfløde, nye kartofler og bagte rabarber.

Kaleandtell - Ovnstegt kylling, selleri i citronfløde, nye kartofler, dampet spidskål og bagte rabarber

 

De bagte rabarber kan også bruges i en salat, hvis man lader være med at vende rundt i den, efter at de er tilsat. Her er det en bund af iceberg (kunne også have været spidskål) med avocado vendt i citronsaft, bagte rabarber og slikærter. Salt og masser af kværnet peber på toppen.

Kaleandtell - Salat med bagte rabarber, slikærter og avocado

 

Hvis man selv dyrker rabarber, har man ofte utrolig mange af dem. Jeg er vild med rabarberdesserter og -kager med masser af vanilje, men det er rart også at variere med grønne, sunde retter. Hermed nogle rabarber-idéer at gå i gang med.

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.