Anderledes tilgang til tærte – Solsikkekerner, birkes, aromatisk bønnepuré og rødbeder

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Tærte med rødbede, aromatisk bønnepuré og solsikkekerner

Ristede frø i bunden og møre rødbeder med eddikedressing på toppen. I midten fyld af hvide bønner med en lækker, kompleks smag af fennikelfrø, stegte hvidløg, karamelliserede løg og hvid balsamico.

Traditionelle madtærter kan laves på et utal af måder, men konceptet er generelt en dejbund fyldt med grønt og evt. kød eller fisk, som overhældes med en ægge-oste/fløde-blanding. Det kan smage rigtig dejligt, og jeg tænker med glæde på min barndoms karryløgtærte med mørdej og fløde fra en Brugsen-kogebog.

Jeg elsker nye og anderledes madidéer, så selvom traditionelle tærter kan være tilfredsstillende, blev jeg opvakt og tændt, da jeg så en opskrift på små rødbedetærter med birkesbund og fyld af hvide bønner med fennikelfrø i kogebogen At Home In The Whole Food Kitchen af Amy Chaplin. Jeg besluttede straks at prøve den, dog med nogle forenklinger og tilpasninger til min smag.

Denne anderledes tærte skiller sig ud ved at have et proteinrigt, vegetarisk bønnefyld, som overlægges med grøntsager og bages uden nogen form for ægge-oste-flødefyld. Derved er tærten ikke bare vegetarisk, men også vegansk. Tærtebunden er fuld af velsmagende, sundt fedt fra ristede solsikkekerner og birkes; havregryn og fuldkornsmel giver fibre.

Hvis man spiser vegansk, kan man lave tærtedejen med mandelmælk, sojamælk eller lignende eller simpelthen bare vand. Tilbehøret, som serveres ved siden af tærten, skal også tilpasses udenom ost. Jeg er glad for komælk, så jeg brugte mælk i dejen og feta i tilbehøret.

Kaleandtell - Tærtedej med solsikkekerner, birkes og havregyn

Tærtebunden inden bagning. God smag og sundt fedt fra ristede solsikkekerner og birkes. Fibre fra de hvide øer af havregryn samt fra fuldkornsmel.

 

At gøre livet lettere for sig selv

Lad det være sagt med det samme. Denne tærteopskrift – ja, tærteopskrifter generelt, synes jeg – er relativt besværlig og tidskrævende. Den er som udgangspunkt ikke egnet til regnmørke, stressede vinterhverdage. Men! Man kan gøre processen nemmere for sig selv, uanset om man starter i hverdagen eller weekenden. Både bønnefyldet og rødbederne smager rigtig godt i sig selv, holder sig godt og kan også bruges i andre sammenhænge end tærten.

Jeg foreslår derfor at lave en stor portion bønnefyld og fryse ned i portioner. Så kan man nemt optø en portion og bruge den til tærten, som dip til grøntsager, som smørelse på brød eller som tilbehør til varm mad.

Kogte rødbeder med eddikedressing kan bruges i et væld af salater. Jeg vil anbefale at koge en større portion rødbeder, end man skal bruge til tærten. Når de er smuttet fri for skræl, kan de holde sig 3-4 dage i køleskabet, hele eller med dressing. Så kan man bruge dem til madpakken, aftensmad en anden dag eller til benævnte tærte.

Tærtebunden og de karamelliserede løg må man lave fra bunden, når tærten skal bages.

 

Tærte med solsikkekerner, birkes og rødbeder samt fyld af aromatisk bønnepuré
Print Recipe
Jeg bagte denne opskrift i 2 små portionstærtefade (Ø 14 cm) samt 1 stort metaltærtefad med udtagelig bund (Ø 26 cm). Du kan bruge 6 små tærtefade, hvis du har det, eller 1-2 større fade afhængig af, hvad du har. Get creative.
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Tærte med solsikkekerner, birkes og rødbeder samt fyld af aromatisk bønnepuré
Print Recipe
Jeg bagte denne opskrift i 2 små portionstærtefade (Ø 14 cm) samt 1 stort metaltærtefad med udtagelig bund (Ø 26 cm). Du kan bruge 6 små tærtefade, hvis du har det, eller 1-2 større fade afhængig af, hvad du har. Get creative.
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Ingredienser
Kogte rødbeder med eddikedressing
 • 1 kg rødbeder
 • 2 spsk olivenolie
 • 2 spsk eddike rødvins- eller æbleeddike
 • 1 tsk salt
Hvid bønnepuré med fennikelfrø og stegte hvidløg
 • 325 g hvide bønner kogt vægt. Se note.
 • 2 tsk fennikelfrø
 • 5 fed hvidløg
 • 2 spsk hvid balsamico
 • olivenolie til stegning af hvidløg
 • salt og kværnet peber efter smag
Karamelliserede løg
 • 3 mellemstore løg
 • olivenolie til stegning
Tærtedej med birkes og solsikkefrø
 • 80 g solsikkefrø
 • 50 g havregryn
 • 4 tsk birkes
 • ½ tsk salt
 • ½ tsk bagepulver
 • 30 g rismel fuldkorn. Kan erstattes, se note
 • 125 g hvedemel fuldkorn. Kan erstattes af spelt eller andet
 • 1,3 dl væske se note
Antal personer: personer
Instruktioner
Kogte rødbeder med eddikedressing
 1. Kog de hele rødbeder i vand, indtil de er helt møre og nemt slipper en kødnål eller urtekniv, når man stikker i dem. Det tager ca. 45 minutter.
 2. Giv de brandvarme rødbeder et kuldeshock i koldt vand, så de slipper skrællen. Smut dem straks og skær grov top af.
 3. Bland grundigt olie, eddike og salt. Det er nemt at ryste det sammen i et rent syltetøjsglas med skruelåg. Hæld dressingen over 3-4 mm tynde skiver af de kogte rødbeder. Lad det trække minimum ½ time eller flere dage i køleskabet.
Hvid bønnepuré med fennikelfrø og hvidløg
 1. Rist fennikelfrøene på en hed, tør pande, indtil de er gyldne og dufter. Stød dem i en morter.
 2. Lad panden køle noget af. Steg derpå skiver af hvidløg i olivenolie, indtil det dufter. Det må ikke blive brændt.
 3. Kom kogte hvide bønner, stegte hvidløg, stødte fennikelfrø og 1 spsk af den hvide balsamico i en blender eller foodprocessor. Kør det glat. Smag til med mere balsamico, salt og kværnet peber. Hvis massen er alt for fast, kan man tilsætte lidt olivenolie eller vand, men det havde jeg ikke brug for.
Tærtedej og karamelliserede løg
 1. Tænd ovnen på 175 grader.
 2. Rist solsikkefrøene på en tør pande, indtil de er gyldne og dufter.
 3. Når panden er kølet noget af, steg da de hakkede løg i olivenolie ved svag varme. Giv dem god tid og lad dem langsomt karamellisere. Det tager ca. 15 minutter.
 4. Kør de ristede solsikkefrø sammen med havregryn i en minihakker, blender eller foodprocessor. Det skal hakkes, men ikke blive til mel.
 5. Bland alle de tørre ingredienser til dejen i en skål. Spæd langsomt med væske, mens der æltes med ske og hånd, indtil dejen er samlet til en sammenhængende, fast, ikke klistret, dej.
 6. Smør tærteformene med olivenolie og pres tærtedejen ud i dem, så den danner et jævnt lag. Det er lidt af et arbejde, men kan godt lade sig gøre.
 7. Forbag tærtedejen i 15 minutter, indtil den virker næsten gennembagt. Pas på, at den ikke bliver for mørk.
Samling af tærten og færdigbagning
 1. Spred bønnepuré ud over den forbagte tærtebund. Drys med karamelliserede løg. Læg de marinerede rødbedeskiver i et pænt, overlappende mønster, fx ved at starte i midten og køre udad i en spiral.
 2. Færdigbag tærten i 10-15 minutter. Servér den varm, lun eller kold, som du synes.
Recipe Notes

Kogte hvide bønner kan laves i store portioner og fryses ned. Jeg udbløder og koger gerne en hel pose (ca. 1 kg), så jeg har til diverse salater, supper og dips.

 • Udblød de tørrede bønner i rigeligt vand i køleskabet natten over.
 • Kog bønnerne i nyt vand tilsat 1 bouillonterning, 1 tsk salt, ½ spsk hele peberkorn og dele eller det hele af følgende: 1 gulerod, 1 løg skåret i kvarte, 4 hele fed hvidløg, 3 laurbærblade, 2 tsk hel koriander, 2 tsk hel spidskommen.
 • Når bønnerne er møre, men ikke udkogte, efter 40-50 minutter, drænes de og eventuelle kogegrøntsager kasseres.
 • Lav bønnepuréen i opskriften eller køl bønnerne af og frys i fryseposer. Når man banker på de frosne bønner i posen, løsnes de, så man kan optø en passende delportion.

Man kan selvfølgelig også bruge bønner fra dåse, men det synes jeg personligt ikke smager godt.

Rismel i dejen kan ganske sikkert erstattes af en anden meltype. Jeg brugte det, fordi forlægget fra Amy Chaplin dikterede det, og jeg alligevel havde det stående. Jeg tror ikke, at rismel som sådan har nogen vigtig funktion her.

Væske i dejen kan være komælk, soja-/mandelmælk el. lign. eller simpelthen vand.

 

 

Eftersom tærten i sig selv rummer kompleksitet, både i smag og arbejdsproces, valgte jeg et enkelt, nemt tilbehør. Det kan også serveres til alt muligt andet og kan ofte have godt af et dryp hvid eller rød balsamico eller anden vineddike. I rødbedetærten er der dog nok surt-søde elementer til, at broccolien er bedst uden eddike, synes jeg.

Blancheret broccoli med feta

Til 4 personer, når det serveres med tærten.

 • Skær 2 hoveder broccoli i buketter. Du kan evt. gemme de rå stokke til en anden dag, ligesom jeg gjorde. Ellers skær det grove ydre lag af og skær dem i mindre stykker.
 • Bring vand i kog i en stor gryde. (Kog gerne vandet op i elkedel, det sparer energi.) Tilsæt 1 spsk salt.
 • Blanchér broccolibuketterne i få minutter, indtil de er knap møre, let søde og har bid.
 • Hæld vandet fra og tilsæt rigeligt koldt vand, så broccolien køles hurtigt ned og tilberedningen stopper. Dræn broccolien grundigt.
 • Skær 150 g feta i mindre stykker.
 • Anret broccolien på et fad og drys feta over.

Kaleandtell - Blancheret broccoli med feta

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.