Anderledes salat med bagt pastinak, pistacie og granatæble

Facebooktwitterpinterestmail

Jeg har knækket koden til lækker pastinak. Den skal langtidsbages og bruges i en smags-eksplosiv salat med syrlig-sødt granatæble, sumak, mynte og pistacie.

Kaleandtell - Langtidsbagt pastinak i lækker salat

Nu forstår jeg den, pastinakken. Endelig! Det har taget lang tid… og utilfredsstillende forsøg i køkkenet med rodfrugten, som jeg førhen ikke brød mig særlig om. Men min grøntsagsnysgerrighed lader sig ikke kue, og nu er jeg lykkedes med en pastinak-ret, som jeg er endog meget tilfreds med.

Pastinak skal langtidsbages ved moderat varme, indtil det naturlig sukkerindhold i rodfrugten karamelliserer og udvikler fin brun farve og dybe, mørke smagsnoter, som balancerer den store sødme. Langtidsbagningen kræver noget olie, så her bør man ikke spare på fedtstoffet.

Kaleandtell - Anderledes salat med pastinak

I denne salat har jeg kombineret de langtidsbagte pastinakker med syrlig-søde granatæblekerner, frisk mynte og sprøde, salte pistacienødder. Dressingen er aromatisk og syrlig-sød af appelsinsaft, sumak og granatæblesirup.

Det rødbrune, tørrede krydderi sumak er syrligt og bruges især i tyrkisk og mellemøstlig mad. Det tilfører dressingen en interessant syrlighed.

Granatæblesirup er noget helt særligt med sin intense, syrligt-søde smag af granatæble i tiende potens. Det kan købes på flaske i mellemøstlige butikker og kan ikke erstattes af andre slags sirup, som er for søde. Granatæblesirup kan holde længe og kan også bruges til persisk lammekølle og i tahindressing.

Hvis du er i tvivl, hvordan pastinak ser ud, og hvordan den skelnes fra persillerod, så se her: Hvordan ser man forskel på persillerod og pastinak?

Kaleandtell - Vegetarmad - Pastinaksalat, tzatziki og kålsalat

Serveringsforslag

Salaten har en god balance mellem sødme og syrlighed, men det er en ret sød ret, som med sine lækre, fede pistacienødder nærmest er som slik. Lidt ligesom waldorfsalat, som er fed, sød, salt og frisk på én gang. På samme måde vil de karamelliserede pastinakker i denne salat være godt tilbehør til en steg, vildt eller oksebøffer.

Men du kan også sagtens gå vegetar-vejen. På billederne her serverede jeg pastinak-salaten ved et vegetarisk måltid med tzatziki og en sprød kålsalat med rødløg og frisk fersken.

Grillmad vil også være rigtig godt egnet som følgeskab til pastinak-salaten. Det kan være grillet kød eller grillede portobellosvampe.

Kaleandtell - Hvidkålssalat med fersken, tzatziki og pastinaksalat

 

Anderledes salat med pastinak, mynte og granatæble
Print Recipe
Anderledes salat med pastinak, mynte og granatæble
Print Recipe
Ingredienser
 • 750 g pastinak
 • 1,5 spsk olivenolie
 • 1 tsk salt
 • 1 stk appelsin revet skal heraf (kan udelades), se også dressing
 • 1 stk granatæble
 • 1 håndfuld mynteblade
 • 50 g pistacienødder (vægt uden skal), gerne saltede
Dressing
 • 4 spsk appelsinsaft fra 1 appelsin (brug skallen ovenfor)
 • 2 spsk granatæblesirup
 • 1,5 tsk sumak
 • salt og kværnet peber efter smag
Antal personer:
Instruktioner
 1. Tænd ovnen på 180 grader (uden varmluft). Beklæd en bradepande med bagepapir. Rens pastinakkerne, skræl dem om nødvendigt og skær dem i ensartede stave. Vend dem på bradepanden med olivenolie, salt og revet skal af økoappelsinen. Bag pastinakkerne i 50-60 minutter, indtil de er helt møre og overfladerne har brune, karamelliserede pletter. Lad dem køle af.
 2. Bland ingredienserne til dressingen og smag til med salt og peber. Der er rigeligt dressing; gem eventuelt noget i køleskabet til en anden salat.
 3. Bank granatæblekernerne ud i en skål. Pas på, det sprøjter. Hak de afskallede pistacienødder groft. Rens mynten og skær bladene i strimler.
 4. Arrangér de lune eller stuetempererede pastinakker på et fad. Dryp med dressing og drys med granatæblekerner, pistacienødder og mynte. Servér til grillet kød eller portobellosvampe, en steg eller vegetarisk med tzatziki og kålsalat.

Kaleandtell - Bagte pastinakker med mynte, pistacie og granatæble

 

Læs mere om pastinak og andre rodfrugter:


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.