Bliv vild med vilde ris

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Salat med vilde ris og misodressing

Jeg har fået smag for vilde ris. De smager nøddeagtigt og er rart faste at tygge på. Her har jeg lavet en mættende salat med blomkål og misodressing.

Nytårsaften 1999, tror jeg det var, smagte jeg vilde ris, som gjorde et vældig stort indtryk på mig. De var salte, let sprøde og lækre og blev serveret sammen en hel lakseside og andet, som fortaber sig i glemslen. Men de vilde ris satte sig fast i erindringen, og jeg har siden ærgret mig over, at jeg ikke fik spurgt værterne, forældrene til en venindes veninde, hvordan de var tilberedt. Hed hun Christine, hende venindens veninde?
Sig endelig til, hvis du kender en opskrift på lækre vilde ris lavet i slut-90erne i Espergærde.

Vilde ris

Vilde ris er egentlig slet ikke ris, men frøene af en vandvoksende græsart fra Nordamerika. De sorte frø afskalles ikke og har derfor et højt indhold af vitaminer, mineraler og fibre. Da vilde ris heller ikke er nært beslægtet med kornsorterne, er vilde ris glutenfri.

Kaleandtell - Vilde ris

Nordamerikanske indianere har høstet vildtvoksende vilde ris fra deres kanoer i århundreder, og min genopståede fascination af vilde ris blev da også sat i gang af indianer-frokosten i Washington DC.

De vilde ris, man kan købe i Danmark, er oftest dyrket i Canada. Der kan godt være forskel på kogetiden alt efter sorten af vilde ris. Læs på din pakke, hvilken kogetid der anbefales, og prøv hen imod slutningen, om de er møre, men har behageligt bid.

Kaleandtell - Vilde ris i salat med blomkål og majs

Denne gang brugte jeg de vilde ris i en solosalat med blomkål, edamame, majs, rødløg og tomater. Det giver et mættende, vegetarisk – eller rettere vegansk – måltid, hvor de vilde ris også giver noget rart at tygge på.

Misodressing

Vegansk mad kan godt savne umami – velsmagen, som især kommer fra kød og ost, men også findes i bl.a. svampe, kapers og fermenterede produkter.
For at give min salat med vilde ris noget umami, som gør den samlede smagsoplevelse mere tilfredsstillende og mættende, lavede jeg en misodressing.

Miso er et asiatisk fermenteret sojaprodukt, som jeg især kan lide, fordi det giver en masse umami. Jeg bruger det til asiatiske supper og forskellige dressinger og dip.
Fordi miso er lavet af soja, indeholder det en del protein, og under fermenteringen omdanner mikroorganismer nogle af de sunde stoffer i soja, isoflavoner, så de nemmere virker i mennesker.

Man kan få forskellige farver af misopasta. Jeg kan bedst lide den hvide og den lyse. Mørk og rød miso smager let alt for kraftigt, synes jeg. Du kan købe miso i asiatiske butikker, måske også i helsekostforretninger? Men læs grundigt på pakken, hvis du er glutenallergiker; nogle slags miso er lavet på en blanding af soja og hvede.

 

Vegansk salat med vilde ris og misodressing
Print Recipe
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Vegansk salat med vilde ris og misodressing
Print Recipe
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Ingredienser
Salat med vilde ris
 • 200 g vilde ris (svarer til ca. 2,3 dl)
 • 1 stk grøntsagsbouillonterning eller tilsvarende bouillon til ½ L
 • 240 g edamame uden bælg, optøede
 • 1 hoved blomkål
 • 2 kolber majs eller 3,5 dl majskerner fra frost, optøede
 • 2 mellemstore rødløg
 • 500 g tomater
Misodressing med citron
 • 4 tsk miso hvid eller lys
 • 1 stk citron saften heraf
 • 2 spsk ristet sesamolie
 • 2 spsk riseddike og mere efter smag
 • sukker efter smag
Antal personer: personer
Instruktioner
 1. Kog de vilde ris i 5 dl vand tilsat grøntsagsbouillon, indtil de er møre, men har behageligt bid, ca. 30 min. Hæld eventuelt overskydende kogevand fra og lad de vilde ris køle af.
 2. Skær blomkålshovedet i små mundrette buketter og blanchér dem 1 minut i kogende, saltet vand. Tag dem straks op og overhæld dem med koldt vand, så de hurtigt køler af. Dræn dem godt.
 3. Rens majskolberne for blade m.m. og skær majskernerne af. Jeg synes, at det er nemmest at stille kolben på højkant, holde i toppen og skære med en skarp kniv fra top til bund. Det kan godt svine lidt, når majskernerne falder ned på bræt og bord, så sørg for, at der er rent på arbejdsfladen, så majskernerne kan samles op og bruges. Kom majskernerne i en skål eller lille gryde og overhæld dem med kogende vand. Lad den trække 5-10 minutter og dræn dem.
 4. Hak rødløgene og skær tomaterne i både. Bland i en stor skål de lune eller kolde vilde ris, blancheret blomkål, majs, optøede edamame og rødløg. Vent med tomaterne, så de ikke bliver mast, når dressingen vendes i.
 5. Rør miso ud i citronsaft i en lille skål eller - min favorit - et syltetøjsglas med låg. Tilsæt ristet sesamolie og 2 spsk riseddike og ryst sylteglasset grundigt eller pisk godt, så dressingen bliver jævn. Smag på den og tilsæt eventuelt mere riseddike og sukker efter smag. Den skal smage kraftigt af miso, salt og syre.
 6. Hæld dressingen over grøntsager og vilde ris og bland grundigt. Tilsæt til sidst tomaterne, vend nænsomt rundt og servér.
Recipe Notes

Hvis du laver salaten i god tid eller gemmer rester til dagen efter, så vent med at tilsætte tomaterne. De bliver kedelig og smagsløse af en tur i køleskabet. Resten kan fint gemmes på køl.

Hvis du bruger frosne majs frem for friske majskolber, så spring trin 3 over. Majskernerne skal blot være optøede, du behøver ikke at overhælde dem med kogende vand.

 

Majskolber er sommermad

Når det er sæson for majs i Danmark eller nærtliggende områder, smager majs fra kolbe helt fantastisk sødt og lækkert. Men majs skal spises kort efter høsten, fordi majsens sukkerstoffer begynder at blive omsat til stivelse, når majskolben høstes fra planten. Så jo længere tid efter høsten, des kedeligere smag. Så udover klimahensyn er dette en grund til ikke at købe majs, som er fragtet langt hertil.

Brug majs fra frost, når det ikke er majssæson herhjemme. De er frosset lige efter høsten, så de bevarer smag og næring bedst muligt, og de er sjældent tilsat sukker, ligesom mange dåsemajs er.

Kaleandtell - Sommermad - Majskolbe og kartoffelsalat med blomkål og radiser

Majs er sommermad, her serveret i juli med kartoffelsalat med radiser, blancheret blomkål, bredbladet persille, franske oliven, vinaigrette og smilende æg. Ristet rugbrød i baggrunden.


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.