Om Ristet Sesamolie og Rødkålssalat med vindruer og kanel-appelsindressing

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - rødkålssalat

Farverne i denne rødkålssalat er utrolig flotte, synes jeg. Der er søde druer, knasende sprød bladselleri og appelsindressingen har dyb smag af krydderier og ristet sesamolie.

Jeg serverede rødkålssalaten sammen med lam med tomat, ingefær og kikærter. Den vil også gøre sig godt til kraftig vinter- og julemad.

Ristet sesamolie

Jeg kan virkelig anbefale at investere i en god ristet sesamolie. Den er mørk og meget duftende og smagfuld. Derfor kan den andet og mere end en lys sesamolie, hvor frøene ikke har været ristede og derfor ikke har samme kraftige smag.

Ristet sesamolie kan købes i et godt asiatisk supermarked. Måske har de det også hos almindelige velassorterede supermarkeder? Denne fra Yeo’s er købt hos Den Kinesiske Købmand. “…aus geröstetem Sesam Samen” fortæller, at den er lavede af ristede sesamfrø, men man kan også se det på farven.
Prisen på ristet sesamolie kan godt virke afskrækkende høj, men den er drøj i brug, fordi smagen er så kraftig.

Kaleandtell - ristet sesamolie 2

Olien bruges i mange asiatiske retter, men jeg bruger den også til meget andet, bl.a. mellemøstlig og europæisk mad, især grøntsagsmarinader og dressinger til salater, fx denne rødkålssalat. En teskefuld over en hurtig snittet frokostsalat hæver også smagen af ret ordinære grøntsagsrester.

Følg linket for at se andre indlæg på bloggen med ristet sesamolie.

 

Rødkålssalat med vindruer og kanel-appelsindressing
Print Recipe
Rødkålssalat med vindruer og kanel-appelsindressing
Print Recipe
Ingredienser
Rødkålssalat
 • 1 lille hoved rødkål
 • 300 g vindruer grønne er flottest, stenfri nemmest
 • 2 stængler bladselleri kan evt. erstattes af fennikel
 • 3 dl persille helst bredbladet; plukket og pakket mængde
Appelsindressing med krydderier
 • 3 stk appelsin saft og evt. skal, hvis økologisk
 • 2 tsk kanel stødt
 • 2 tsk korianderfrø nystødt
 • 1 spsk ristet sesamolie
 • 1 stk lime saften
 • honning eller sukker; efter smag
 • salt og kværnet peber
Antal personer:
Instruktioner
Dressing
 1. Kom appelsinsaft (og evt. -skal), stødte korianderfrø og kanel i en kasserolle. Kog det op og lad det koge ind uden låg til cirka halvdelen, så smagen af appelsin bliver mere koncentreret.
 2. Tag gryden af varmen og pisk limejuice og ristet sesamolie ind i dressingen. Smag til med honning, salt og peber. Saltmængden skal passe til den store portion rødkål.
Salat
 1. Snit rødkålen fint. Jeg bruger en foodprocessor med kniv til tynde skiver.
 2. Bland dressingen i den snittede kål og vend det meget grundigt rundt, så al kålen bliver dækket. Smag til med salt og peber.
 3. Hak persillen fint. Skær bladsellerien i meget tynde skiver. Skær vindruer i halve eller kvarte alt efter størrelsen.
 4. Tag lidt persille, bladselleri og vindruer fra til pynt. Vend resten i rødkålen. Lige før servering pyntes salaten, så pynten ikke tager farve af rødkålen.
Recipe Notes

I stedet for appelsinerne, kan man evt. bruge 4 dl god appelsinjuice. Pas dog på med at koge appelsinjuicen for meget ind. Ellers kommer den til at smage som for meget som det koncentrat, den er lavet af. Smag på det undervejs.

Man kan evt. tilsætte ristede, hakkede valnødder til sidst. Det ville jeg gøre, hvis der manglede fedt i resten af måltidet.

 

Se også hvordan salaten så ud på tallerkenen med lammefilet og kikærter i krydret tomatsovs her.

Kaleandtell - Salat rødkål vindruer

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.