Selleri i citronfløde – vegetarisk forret
eller tilbehør med et twist

Facebooktwitterpinterestmail

Brug selleri i citronfløde som en anderledes, raffineret forret eller servér det som tilbehør, der kan udfordre en gammel traver som flødekartoflerne.

Jeg har tidligere spurgt: “Bange for knoldselleri?” og anbefalet at bruge rå knoldselleri i en lækker salat, hvis du synes, at den grove knold er lidt farlig.

Men denne ret, hvor jeg tilbereder knoldsellerien i en aromatisk flødesovs med citron, er altså også værd at vove sig ud i, selvom man er skeptisk overfor selleri. Det bekræftede min storebror, da han smagte selleri i citronfløde som forret til Nytårsaften.

Flot forret til vegetarer og alle os andre

Min opskrift på selleri i citronfløde er en usædvanlig og ganske raffineret forret, som er Nytårsaften værdig.
Uanset om du og dine gæster er vegetarer eller ej, appellerer den varme forret med sin citrusaroma, fede fløde, umami-fyldte, kødfulde kejserhatte (se billedet herunder) og knasende hasselnødder.

Kejserhatte; foto af Diego Delso, delso.photo, License CC-BY-SA

Tør du udfordre flødekartoflerne?

Jeg er rigtig glad for selleri i citronfløde, og jeg bruger både retten som forret og som tilbehør med et twist.

Jeg udbredte mig engang om min begejstring og ytrede, at man kan servere retten i mange tilfælde, hvor man ellers ville kunne servere flødekartofler. Dette bragte en selleri-forskrækket madkonservativ helt ud af fatning. Hun tog på vej, som havde jeg krænket hendes bedste venner, flødekartoflerne.

Men nu er vi nogle, som godt kan lide at udfordre spisebordets gamle travere, og nu vover jeg pelsen igen:
Selleri i citronfløde kan udmærket bruges som tilbehør med et twist når du serverer okse-, kalve- eller lammesteg, hvor flødekartofler også ville have fungeret. Udelad da de hakkede hasselnødder og de stegte svampe i opskriften.

På billedet herover har jeg brugt selleri i citronfløde som tilbehør til ovnstegt kylling med nye kartofler, bagte rabarber og dampet spidskål.

Tips til selleri i citronfløde

Retten er i og for sig nem og hurtig at lave, når først du har onduleret selleriknolden og skåret den i flotte stykker.

Undgå brunfarvning

Det kan være fristende at udskære sellerien i god tid, hvis du skal have gæster, men vær da opmærksom på farven. Selleri kan blive brunt, når den oxideres af ilt på snitfladen.

Min fornemmelse siger mig, at det er bedst at undgå at lægge de udskårne selleristykker i vand for at forhindre brunfarvning. Sellerien skal kunne suge den lækre flødesovs, så den skal ikke være mættet med vand først. Så er det bedre at dryppe selleristykkerne med lidt citronsaft og pakke dem tæt ind i husholdningsfilm, så der kommer så lidt luft omkring sellerien som muligt.

Lav flotte cirkler eller firkanter

Køb en selleriknold, som vejer godt til i forhold til sin størrelse. Så er der mindre sandsynlighed for, at den er hul og svampet indeni og dermed svær at lave pæne skiver af.

Især når du skal lave forret, ser det flot ud at lave perfekte cirkler af de skrællede selleriskiver. Udstik cirklerne med en madring af metal; min har en diameter på 10 cm.

Hvis du ikke har en madring, du kan bruge til udstikning, så skær skarpe firkanter med en god kniv.

Når du udskærer de pæne stykker, får du nogle rester af selleri. Gem dem og brug dem til fx. mos eller salat. Find inspiration her.

 

Selleri i citronfløde
Print Recipe
Hvis du vil servere en forret, så inkludér svampe og ristede hasselnødder. Hvis du vil bruge sellerien som tilbehør til kød, passer det ofte bedst at udelade svampe og nødder og nøjes med grønt urtedrys.
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Selleri i citronfløde
Print Recipe
Hvis du vil servere en forret, så inkludér svampe og ristede hasselnødder. Hvis du vil bruge sellerien som tilbehør til kød, passer det ofte bedst at udelade svampe og nødder og nøjes med grønt urtedrys.
Antal personer
4 personer
Antal personer
4 personer
Ingredienser
 • 1 stk knoldselleri
 • dl piskefløde
 • dl god bouillon af kalv, lam eller grøntsager
 • 1 stk citron økologisk, fintrevet skal heraf
 • 1 stk limeblad (kan udelades)
 • salt efter smag
 • bredbladet persille finthakket, til pynt
Prikken over i'et, hvis du laver forret
 • 50 g hasselnødder ristede (se note)
 • 2 stk kejserhatte
 • spsk smør til stegning
Antal personer: personer
Instruktioner
Selleri i citronfløde
 1. Skræl selleriknolden - jeg gør det på et bræt med en skarp kniv - og skær den i skiver på 1,5 cm. Udstik en flot cirkel af hver skive med en madring eller skær en pæn firkant, så du ender med 4 ens præsentable stykker, ét til hver person. Gem resten til noget andet (se blogteksten ovenfor).
 2. Brug en sauterpande eller bred gryde, hvor alle selleristykkerne kan ligge i ét lag. Hæld piskefløde og bouillon i sauterpanden, riv citronskal i og tilsæt evt. limeblad og salt (mængden afhænger af din bouillon). Kog sovsen op og læg selleriskiverne i. Lad dem koge ca. 10 minutter, indtil de er møre, men ikke udkogte.
Svampe og hasselnødder til forret
 1. Skær kejserhattene i flotte skiver på langs, ca. 4 mm tykke. Rist dem i smør på en pande, så de tager farve. Hak de ristede hasselnødder (se note) samt persille.
Anretning
 1. Forretten portionsanrettes på tallerkener. Læg en skive selleri i midten og øs flødesovs over. Anret de smørristede svampe ovenpå og drys med persille og ristede hasselnødder.
  Hvis du serverer sellerien som tilbehør til kød, giver du den bare et drys hakket persille. Du kan portionsanrette eller bruge et fad, som du lyster.
Recipe Notes

Ristede hasselnødder:

Du kan riste hasselnødderne i god tid.
Jeg synes, at smagen bliver langt bedre ved ovnristning end ved panderistning.

Læg hasselnødder på bagepapir på en bageplade og stil dem i ovnen. Tænd på 150°C og stil uret på 15 minutter. Hasselnødderne har fået nok, når de dufter og den ydre brune hinde er mørk, men ikke brændt.

Ofte nulrer jeg den brune hinde af mine ristede hasselnødder, men til denne ret synes jeg, at det er flottest at beholde de mørke hinder på. Ellers kan retten godt blive lige lovlig fersk og tone-i-tone-flødefarvet at se på.

Bouillon:

Vælg den mest passende bouillon til dit formål. Hvis du laver tilbehør til kød, så vælg en matchende bouillon. Hvis du laver vegetarmad, er grøntsagsbouillon løsningen.

Limeblad:

Limeblade kan købes på frost hos asiatiske købmænd. De giver en meget parfumeret citrussmag, som ikke er syrlig. Et limeblad i sovsen giver stor aroma, men det kan blive for parfumeret, hvis du skal bruge sellerien som tilbehør.

 

Se flere opskrifter med selleri:


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.