Facebooktwitterpinterestmail
Selleri i citronfløde
Hvis du vil servere en forret, så inkludér svampe og ristede hasselnødder. Hvis du vil bruge sellerien som tilbehør til kød, passer det ofte bedst at udelade svampe og nødder og nøjes med grønt urtedrys.
Antal personer
4personer
Antal personer
4personer
Ingredienser
 • 1stk knoldselleri
 • dl piskefløde
 • dl god bouillonaf kalv, lam eller grøntsager
 • 1stk citronøkologisk, fintrevet skal heraf
 • 1stk limeblad(kan udelades)
 • saltefter smag
 • bredbladet persillefinthakket, til pynt
Prikken over i’et, hvis du laver forret
 • 50g hasselnødderristede (se note)
 • 2stk kejserhatte
 • spsk smørtil stegning
Instruktioner
Selleri i citronfløde
 1. Skræl selleriknolden – jeg gør det på et bræt med en skarp kniv – og skær den i skiver på 1,5 cm. Udstik en flot cirkel af hver skive med en madring eller skær en pæn firkant, så du ender med 4 ens præsentable stykker, ét til hver person. Gem resten til noget andet (se blogteksten ovenfor).
 2. Brug en sauterpande eller bred gryde, hvor alle selleristykkerne kan ligge i ét lag. Hæld piskefløde og bouillon i sauterpanden, riv citronskal i og tilsæt evt. limeblad og salt (mængden afhænger af din bouillon). Kog sovsen op og læg selleriskiverne i. Lad dem koge ca. 10 minutter, indtil de er møre, men ikke udkogte.
Svampe og hasselnødder til forret
 1. Skær kejserhattene i flotte skiver på langs, ca. 4 mm tykke. Rist dem i smør på en pande, så de tager farve. Hak de ristede hasselnødder (se note) samt persille.
Anretning
 1. Forretten portionsanrettes på tallerkener. Læg en skive selleri i midten og øs flødesovs over. Anret de smørristede svampe ovenpå og drys med persille og ristede hasselnødder.
  Hvis du serverer sellerien som tilbehør til kød, giver du den bare et drys hakket persille. Du kan portionsanrette eller bruge et fad, som du lyster.
Recipe Notes

Ristede hasselnødder:

Du kan riste hasselnødderne i god tid.
Jeg synes, at smagen bliver langt bedre ved ovnristning end ved panderistning.

Læg hasselnødder på bagepapir på en bageplade og stil dem i ovnen. Tænd på 150°C og stil uret på 15 minutter. Hasselnødderne har fået nok, når de dufter og den ydre brune hinde er mørk, men ikke brændt.

Ofte nulrer jeg den brune hinde af mine ristede hasselnødder, men til denne ret synes jeg, at det er flottest at beholde de mørke hinder på. Ellers kan retten godt blive lige lovlig fersk og tone-i-tone-flødefarvet at se på.

Bouillon:

Vælg den mest passende bouillon til dit formål. Hvis du laver tilbehør til kød, så vælg en matchende bouillon. Hvis du laver vegetarmad, er grøntsagsbouillon løsningen.

Limeblad:

Limeblade kan købes på frost hos asiatiske købmænd. De giver en meget parfumeret citrussmag, som ikke er syrlig. Et limeblad i sovsen giver stor aroma, men det kan blive for parfumeret, hvis du skal bruge sellerien som tilbehør.

Facebooktwitterpinterestmail