Nem opskrift på bagt æblekage, som er perfekt, når man er lækkersulten, men også lidt doven. Pimp med vanilje og kardemomme eller gå basisvejen med kanel.
Lad os kalde den rustik, denne bagte æblekage, og det er smagen og nemheden frem for udseendet, der scorer point. Den er hurtig at smække sammen og bage, og herhjemme har vi lavet den mange gange, siden vi var fattige studerende.
Dengang medbragte Rasmus talrige gange den ubagte æblekage til diverse studiearrangementer. Efter ½ time i ovn kunne han brillere med varm æblekage med kold creme fraiche. Maksimal anerkendelse med et minimum af indsats!
Så vi har et nostalgisk forhold til den, og derfor valgte Rasmus at bruge sit sidste klip på kageklippekortet fra sin fødselsdag til denne bagte æblekage.
Når en kage er så enkel som denne æblekage, afhænger resultatet virkelig af ingrediensernes kvalitet. Æblerne er helt sikkert det bærende, så de skal altså være i orden. Og med det mener jeg, at de skal have stor og god smag. Det gør ikke så meget, at de er blevet rynkede og for kedelige til at spise rå.
Danmark har et fantastisk klima til æbledyrkning. Det er noget med de moderate temperaturer. Vi har gode æblesorter med masser af karakterfuld smag og fin balance mellem syre og sødme. Jeg forstår slet ikke, hvorfor der i supermarkedet ligger æbler importeret fra Sydamerika(!), Afrika og Sydeuropa. De er billige og kan holde sig meget længe, men smagen er simpel og kedelig, synes jeg, og de er fragtet alt for langt!
Madæblet Belle de Boskoop er rigtig godt til denne æblekage, men det kunne jeg desværre ikke opstøve. I stedet brugte jeg denne gang Ingrid Marie-æbler; de er en af mine æblefavoritter og gode både i bagværk og som spiseæble.
Æblerne skal skæres i både og have kernehuset fjernet. Det går lynhurtigt, hvis du har en æbledeler – min er en skøn investering til 10 kr, som på magisk vis forbliver evigt skarp.
Basisudgaven af æblekagen er krydret med kanel. Det smager godt og er billigt. Luksusudgaven krydres desuden med kardemomme og en vaniljestang. Vaniljekornene blandes med lidt sukker og drysses over æblebådene i et ovnfast fad.
Dejen til æblekagen er simpel. Lige dele mel og brun farin samt krydderier smuldres med smør.
Når man har fordelt den enkle dej over æblerne, kan fadet stilles køligt, hvis det ikke lige passer én at bage kagen med det samme.
Efter 30 minutter i ovnen, er der varm, snasket æblegodhed.
Servér den lune æblekage med koldt flødeskum eller creme fraiche med den smag og fedtprocent, du foretrækker. Jeg bruger en på 18%. Der er enormt stor smagsforskel mellem de forskellige creme fraiche-mærker. Herhjemme foretrækker vi helt klart den økologiske fra Thise, som har en god farve, konsistens og ikke mindst smag.
- 1 kg æbler fx 8 stk Ingrid Marie
- 2 spsk citronsaft
- 175 g smør (koldt)
- 125 g hvedemel
- 125 g brun farin
- 1 spsk kanel
- 1,5 tsk stødt kardemomme kan udelades
- 1 stk vaniljestang kan udelades
- creme fraiche eller flødeskum
- Tænd ovnen på 200 grader (uden varmluft).
- Skyl æblerne og fjern kernehus. Fjern kun skrællen, hvis det er grove madæbler. Skær dem i både og læg dem i et mellemstort ovnfast fad. Dryp citronsaften over. Hvis du bruger vaniljestang, så skrab kornene ud, bland dem med lidt sukker og drys det over æblerne.
- Bland mel, brun farin, kanel og evt. kardemomme. Hak koldt smør i - evt. vha. en food processor - så du får en smågrynet masse. Fordel den over æblerne og tryk det lidt fast.
- Bag æblekagen ved 200 grader i ca. 30 minutter. Servér lun med god creme fraiche (jeg bruger 18%) eller flødeskum.
Du kan forberede til og med trin 3 og stille fadet køligt, indtil du vil bage kagen. Den smager bedst, når den er lun.