Tarteletter med fisk og skaldyr

Facebooktwitterpinterestmail

Tarteletter med rødspætte, rejer og hummerhaler er et traditionelt indslag til min julefrokost, påske- og pinsefrokost. Brug dem også som forret til nytår eller en anden festlig middag.

Min mad er ikke særlig traditionel, men lige præcis til højtiderne må familietraditionerne hædres. Denne opskrift på tarteletter har min mors familie brugt, lige så længe jeg kan huske. Først min mormor, senere min mor og nu også min bror og jeg.

Så for mig er disse tarteletter, som er fyldt med rødspætte, rejer, hummerhaler og hvide asparges, den eneste rigtige måde at spise tarteletter på. Jeg ved, at høns i asparges har sine mange fans, men jeg holder nu afgjort mest af familievarianten med fisk og skaldyr.

Jeg har dristet mig til at indføre en dildkvist på toppen, fordi det klæder udseendet, men ellers er alt ved det gamle.

Tarteletter til julefrokost, påske og forret til nytår

I min familie er der tradition for at spise disse tarteletter som en del af julefrokosten og påskefrokosten. Af og til også til pinse. De kommer på bordet, når vi er færdige med sildene.

Til julefrokost hos min mor gemmer hun en mandel i en af tarteletterne, og så er der mandelgave til finderen. Jeg ved egentlig ikke, hvorfor vi også bruger mandelgave til julefrokosten, for vi får også risalamande med mandelgave juleaften. Uanset grunden er det nu ganske hyggeligt.

Til påskefrokosten er der trods alt ingen mandelgave.

Du kan også sagtens bruge skaldyrs-tarteletterne som forret til nytårsaften eller en anden festlig dag.

Tips til tarteletter

Hvis du serverer tarteletterne som en del af en frokost, er det praktisk at forberede mest muligt, inden I går til bords. Så skal tarteletter og fiskefyld blot varmes igennem, når sildene er spist, og I er klar til næste fiske-servering. Læs hvordan jeg gør i opskriften nedenfor.

Vi har altid brugt færdigkøbte tarteletskaller, som blot skal varmes i ovnen, men du kan selvfølgelig også vælge selv at lave tarteletskallerne af hjemmelavet eller købt butterdej.

Eftersom det aldrig er sæson for hvide asparges, når vi laver tarteletterne, bruger vi hvide asparges fra dåse. Det er et helt andet produkt end de friske, og aspargessnitterne smager af fortiden på en behagelig, velkendt måde.

Tarteletter med fisk og skaldyr
Print Recipe
Antal personer
5 personer
Antal personer
5 personer
Tarteletter med fisk og skaldyr
Print Recipe
Antal personer
5 personer
Antal personer
5 personer
Ingredienser
 • 10 stk tarteletskaller
 • 350 g rødspættefileter friske eller frosne
 • 200 g rejer pillede; optøede hvis du bruger frosne
 • 200 g hummerhaler pillede; optøede hvis du bruger frosne
 • ½ dåse aspargessnitter (hvide) inkl. noget af lagen
 • 1 spsk smør
 • 1 spsk hvedemel
 • ½ tsk salt + mere efter smag
 • 5 stk peberkorn
 • hvid peber efter smag
 • dild til pynt
Antal personer: personer
Instruktioner
Tilbered rødspætter
 1. Læg rødspættefileterne i en gryde med lidt vand (ca. ½ cm på bunden af gryden), ½ tsk. salt og de hele peberkorn. Bring gryden i kog under låg og kog/damp fisken mør; det tager kun et par minutter.
 2. Sigt væden fra fisken og gem den. Kassér peberkorn. Skær fisken i små bidder.
Lav opbagning
 1. Smelt smørret i en mellemstor gryde. Det må ikke brune, så pas på med varmen. Tilsæt melet og rør kraftigt med et piskeris, så det smeltede smør opsuger melet og danner en såkaldt smørbolle. Varm smørbollen igennem, men undgå, at den bruner. Tilsæt nu væden fra rødspætterne lidt af gangen, mens du pisker grundigt, så sovsen bliver jævn og uden klumper. Tilsæt også noget af væden fra de hvide asparges. Sovsen skal være rigtig tyk; den bliver tyndere, når skaldyr og asparges senere tilsættes. Varm den opbagte sovs igennem, indtil den småkoger.
 2. Nu kan du gå videre og lave tarteletterne færdige og servere dem straks ELLER du kan tage den hvide sovs af varmen og vente, indtil det passer ind i dit system og servering nærmer sig.
Saml fyldet og varm tarteletter
 1. Tag nogle få rejer og hummerhaler fra til pynt. Tilsæt resten til den hvide sovs og varm det hele igennem til det småkoger. Tilsæt stykkerne af hvide asparges og rødspætter. Rør nu kun nænsomt, så fisken ikke går helt i stykker. Varm igennem og smag til med salt og hvid peber.
 2. Varm tarteletskallerne i ovnen som anvist på pakken. Fyld dem med sovsen med fisk og skaldyr. Pynt med rejer, hummerhaler og dild. Servér straks og byd eventuelt overskydende fyld i en skål ved siden af, så folk kan øse mere fyld over tarteletterne, hvis de har lyst.

 

Jeg håber, at du har haft en god jul og nu er klar til at fejre nytår.

Herhjemme har vi, ligesom tidligere år, planlagt en lækker nytårsmenu med masser af grøntsager.

Her ser du de hjemmesyltede sager, som skal give knald på smag og farver: Saltede citroner, råsyltede gulerødder med citrongræs og limeblade samt syltede rødløg.
De skal bruges til henholdsvis dronninge-snacks og hovedret:

 • Sprød daikon med avocado og saltet citron
 • Råsyltet gulerod med okseinderlår, mayo og grøn chili
 • Lammeculotte med bagte hvidløg, aspargeskartofler og skysovs samt grøn ærtepuré med mynte og syltede rødløg

Resten af menuen, som blandt andet rummer endnu en dronninge-snack af bittersød rønnebærsorbet med knas af  flæskesvær, vil jeg bestræbe mig på at skrive mere om efter nytår. Jeg har haft svært ved at finde overskud til at blogge, efter jeg er startet på nyt arbejde. Men det bliver en spændende nytårsmenu, siger jeg dig, og den vil jeg gerne fortælle om.

Indtil da, hav en festlig nytårsaften!

 

Læs mere om jul og nytår:


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.