Høns og Shakshuka: Lækker tomatret med æg og fennikel

Facebooktwitterpinterestmail

Læs om nabolagets glade høns og min opskrift på Shakshuka, en lækker vegetarisk tomatret med æg, fennikel, kapers og røde linser.

Kaleandtell - Høne i ValbyHolder du høns? Det gør vi ikke; det er lidt svært i vores lejlighed. Men vi har høns i nabolaget, og det er hyggeligt.

Når vi går tur i det gamle Carlsbergkvarter, som ligger mellem Gl. Carlsberg og Jesuskirken i Valby, møder vi en hønseflok, som bor nær sognegården.

De får lov at gå rundt på stierne og finde grønt og småkravl at spise.
Det foregår i adstadigt tempo. Hvis man ikke allerede har ro i sindet ovenpå sin gåtur, kan lidt hønseobservation nok få freden til at indfinde sig.

 

 

Kaleandtell - Høns i Carlsbergkvarteret

Så går hønsene dér med måsen i vejret foran de kæmpestore kasser af nogle villaer, som ligger i kvarteret. Det er en lidt sjov kontrast mellem landlig idyl og mondæne erhvervssæder.

Kaleandtell - Høns , marts 2014

Når man ikke selv holder høns, er det jo godt, at supermarkedet sælger økologiske æg fra høns, som har kunnet udleve deres naturlige adfærd.

Vi spiser ret mange æg. Som pålæg, oven på salat, i frittata (æggekage med fyld) og alt muligt andet. I dag får du opskriften på en lækker, varmende og vegetarisk tomatret med æg.

 

Shakshuka – Jødisk tomatret med æg

Prøv at sige “Shakshuka“. Det er et ord, som ligger rart i munden, synes jeg. Og ikke kun ordet, men også gryderetten, smager godt.

Du laver en fyldig tomatsovs, hvori du pocherer æg. “Pochering, uha, det lyder svært”, tænker du måske. Det er der ingen grund til. Det kunne dårligt være nemmere. Du lægger bare de udslåede æg oveni tomatsovsen og lader dem stivne lige så stille ved svag varme.

Nogle opfatter shakshuka som en israelsk morgenmad. Jeg kan godt se tiltrækningen; det er en varm tomatret med æg. Men jeg kunne ikke drømme om at bruge 50 min eller mere på at lave morgenmad, så jeg spiser det til aftensmad.

Oprindelsen af shakshuka er lidt uklar, men menes at være jøder i Nordafrika. Nu spises retten især i Israel, hvis køkken er et sammensurium af palæstinensiske og jødiske retter fra hele verden.

Kaleandtell - Shakshuka - Æg i tomatsovs

Man kan lave shakshuka på mange måder. Det er basalt set en tomatsovs med æg oveni, og så kan man ellers slå sig løs med variation i krydring og grøntsager.

Min shakshuka er ikke særlig nordafrikansk, og jeg laver den ikke særlig stærk. Min version har nok snarere italienske rødder, idet jeg bruger fennikel og kapers samt tricolore (løg, bladselleri og gulerod) som smagsgivere i tomatsovsen.

Kaleandtell - Grøntsager til tomatsovs

Først steger jeg løg, hvidløg, bladselleri og gulerod i en sauterpande (du kan sagtens bruge en gryde i stedet). Derpå bruner jeg fennikel skåret i både i samme pande.

Grøntsagerne stilles til side, mens jeg koger panden af for at frigive de gode stegesmage til tomatsovsen. Den laver jeg i samme sauterpande og tilsætter de brunede grøntsager.

Kaleandtell - Fennikel og tricolore til æg i tomatsovs

Mange spiser (pita-)brød til shakshuka, men jeg foretrækker at komme røde linser i tomatsovsen for at give den fylde nok til at mætte i sig selv.

Når tomatsovsen er færdig og linser samt grøntsager er møre, slår jeg æg ud oven i tomatretten.

Kaleandtell - Pocherede æg i tomatsovs

Æggene skal simre lige så stille i tomatsovsen, så æggehviden sætter sig, mens blommen beholdes blød. Den fede, cremede blomme smager supergodt sammen med den fyldige tomatsovs.
Hvis du vil have dit æg helt gennemkogt, kan du naturligvis gøre det. Jeg synes bare, at det er synd.

Kaleandtell - Gryderet med æg i tomat og fennikel

Jeg valgte denne gang at servere min shakshuka sammen med grønne bønner vendt med presset hvidløg og lidt olivenolie. Sådan får vi flere grøntsager, og det er ikke særlig meget ekstra arbejde at lave. Men hvis du helst vil holde måltidet som en one-pot-dish, altså alting i én gryde, kan min shakshuka sagtens udgøre et komplet måltid i sig selv.

Kaleandtell - Tomatret med æg, fennikel og kapers

 

Tinas Shakshuka - Tomatret med æg og fennikel
Print Recipe
Hvis du gerne vil lave mad til to dage - det gør jeg som regel - kan du fordoble alle shakshuka-ingredienser undtagen æg. Lav den dobbelte portion tomatsovs som beskrevet til og med trin 3. Tag halvdelen af tomatsovsen fra til en anden dag og køl den ned. Pochér æggene i den resterende halvdel af tomatsovsen og spise retten med det samme. På dag 2 koger du den anden portion tomatsovs op og pocherer en ny portion æg heri. Hvis det skal gå stærkt på dag 2, laver du spejlæg på en pande i stedet.
Antal personer
2 personer
Antal personer
2 personer
Tinas Shakshuka - Tomatret med æg og fennikel
Print Recipe
Hvis du gerne vil lave mad til to dage - det gør jeg som regel - kan du fordoble alle shakshuka-ingredienser undtagen æg. Lav den dobbelte portion tomatsovs som beskrevet til og med trin 3. Tag halvdelen af tomatsovsen fra til en anden dag og køl den ned. Pochér æggene i den resterende halvdel af tomatsovsen og spise retten med det samme. På dag 2 koger du den anden portion tomatsovs op og pocherer en ny portion æg heri. Hvis det skal gå stærkt på dag 2, laver du spejlæg på en pande i stedet.
Antal personer
2 personer
Antal personer
2 personer
Ingredienser
Shakshuka med fennikel og kapers
 • 100 g løg hakket
 • 1 lille gulerod finthakket
 • ½ stængel bladselleri eller en lille stump knoldselleri, finthakket
 • 2 fed hvidløg finthakket
 • 300 g fennikel (svarer til 1 mellemstor fennikel)
 • olivenolie til stegning
 • ½ dl røde linser
 • 1 dl hvidvin (kan udelades)
 • 50 g kapers + 2 spsk af deres lage
 • 2 dåser hakkede tomater
 • 2 stk laurbærblade
 • 1 tsk røget paprika (kan udelades eller erstattes af chili efter smag)
 • 1 lille håndfuld salvieblade friske eller fra frost (kan udelades)
 • salt og kværnet peber efter smag
 • 4 stk æg
 • krydderurter, fx persille til grønt finthakket drys
Grønne bønner med hvidløg
 • 300 g grønne bønner
 • 1 fed hvidløg presset
 • 2 tsk olivenolie
Antal personer: personer
Instruktioner
 1. Steg hakket løg i olivenolie i en dyb pande, sauterpande eller gryde. Når de er blevet klare, tilsætter du finthakket gulerod, bladselleri og hvidløg. Steg nænsomt, indtil det hele er blevet blødt og har taget lidt farve. Tag grøntsagerne af panden.
 2. Skyl fennikel og skær eventuelle brune partier væk. Skær den i både på langs, så lidt af rod-enden sidder for enden af hver båd og holder den sammen, så de tykke hvide blade ikke falder fra hinanden. Steg bådene gyldenbrune i olivenolie i samme pande, når de andre grøntsager er fjernet. Tag dem af panden.
 3. Kog panden af i hvidvin (alternativt vand og lidt vineddike) og tilsæt dåsetomaterne. Rør linserne i og tilsæt krydderier og kapers. Bland de stegte grøntsager i. Kog det hele op og lad tomatsovsen simre, indtil linser og fennikel er møre, ca. 30 minutter. Afhængig af, hvor tør eller våd tomatsovsen er, kan du lægge låg på eller fjerne det, så væde kan fordampe. Rør rundt med jævne mellemrum, så grøntsager og linser ikke brænder på - de har en tendens til at bundfælde. Smag tomatsovsen til med salt, peber, måske chili og lidt sukker.
 4. Slå æggene ud og læg dem hver for sig oven i tomatsovsen. Lad sovsen med æggene på toppen simre lige så stille i 15-20 minutter - gerne under låg - indtil æggehviden er stivnet, men æggeblommen stadig er flydende og blød.
 5. Damp imens de grønne bønner i en gryde for sig. Vend dem med presset hvidløg, olivenolie og et drys salt, og servér dem til shaksukaen, så snart æggene er færdige.

Kaleandtell - Fritgående høns

 

Læs flere opskrifter med æg:


Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.