Barcelona del 3 – Moderne spansk mad

Facebooktwitterpinterestmail

Din tur til Barcelona kan byde på mange eventyr, hvis du er madnysgerrig. Her får du tips til spisesteder med moderne spansk mad og lækre, fancy cocktails.

Foruden de allestedsnærværende traditionelle tapasbarer, byder Barcelona på et hav af spisesteder i mellemprisklassen, som serverer moderne spansk mad med små afstikkere til andre verdensdele. Vi besøgte to steder i det hyggelige Born-kvarter (La Ribera) i området mellem Picasso-museet og Ciutadella-parken.

Llamber – kompetente kokke og svigtende betjening

Kaleandtell - Llamber Barcelona

Jeg havde læst Llamber anbefalet som et rigtig godt sted, især til frokost, både på grund af maden og fordi de har mange gode vine på glas til meget rimelig priser, 3-4 euro (25-30 kr) per glas. Anbefalingen kom den britiske madskribent bag bloggen Food Barcelona, som klart er et besøg værd, hvis du gerne læser engelsk og skal til Barcelona.

Vi valgte imidlertid at besøge Llamber til aften, og her viste bordbestilling sig at være essentiel.

Llamber serverer delevenlige portioner af moderne spansk mad, og tjeneren opfordrede til, at man deler, så man kan komme godt rundt i menukortet.

Vi startede med tun tataki (vendt på panden, rå indeni) med søde løg, sprøde spanske mandler og en puré af sort hvidløg, som smagte helt fantastisk og umamiovervældende. Det smagte rigtig dejligt.

Kaleandtell - Moderne spansk mad - Tun tataki og sorte hvidløg

 

Næste ret, som ankom, var små kartofler fyldt med sød hasselnøddecreme og den spanske ost, Cabrales, som viste sig at være en blåskimmelost.
Det var en fin kombination med meget kraftig smag, og det distraherede mig en del, fordi vi også havde bestilt en laksecarpaccio, som jeg forventede ville blive helt overdøvet af denne forudgåede blåskimmelost. Da jeg spurgte til dette, viste det sig, at tjeneren havde glemt laksen. Ikke nogen godt tegn, og jeg afslog at få retten serveret senere, netop fordi den ikke ville kunne følge de kraftigt smagende retter, vi også havde bestilt.

Kaleandtell - Kartofler fyldt med blå ost og hasselnøddepraline

 

Herefter fulgte nogle dejlige kalvekæber med sød kartoffel som blød puré og sprøde chips. Det fik jeg desværre ikke et ordentlig billede af. De møre, saftige kalvekæber bad vi om få serveret samtidig med smuk grøn salat med sennepsdressing og tynde strimler af bl.a. asparges og squashblomster.

Kaleandtell - Grøn salat

 

Vi delte to desserter, først hvid chokolade- og yoghurtmousse med appelsinis, myntesirup og appelsinsovs. Den smagte dejligt og friskt.

Kaleandtell - Hvid chokolademousse, appelsin og mynte

 

Den anden dessert blev forståligt nok kaldt Chokoladepassion. Chokoladekagen havde mange lag med forskellig intensitet og konsistens, og den blev serveret med kandiserede hasselnødder og hvid chokoladeis. Den sprød chokoladekagesnirkel på toppen var så hårdt ristet, at den nærmest smagte af lakrids, og de ristede chokoladekagekrummer i bunden mindede os om velsmagende ymerdrys.

Kaleandtell - Chokoladepassion fra Llamber, Barcelona

 

De retter, vi fik på Llamber, fungerede rigtig godt, og maden var lækker. Betjeningen haltede, både fordi den ellers venlige tjener glemte en af vores retter og ikke undskyldte for dette, og fordi han fremstod lidt distræt og excentrisk, mens han stressede rundt og småsnakkede med sig selv.

Prisen på 86 euro (650 kr) dækkede en middag for to med to glas vin og to relativt dyre cocktails (8-10 euro per stk.). Sidstnævnte var i øvrigt ikke noget værd at skrive hjem om i sammenligning med vores cocktails på Ohla Boutique Bar, som du kan læse om længere nede.

Jeg synes ikke, at Llamber er værd at rejse langt efter. Dog er køkkenets moderne spanske mad så veltillavet, at jeg gerne vil anbefale dig at aflægge et besøg, hvis du bor på hotel i nabolaget. Men husk at bestille bord.

 

Saboc – køkkenet varierer i temperatur, ligesom min begejstring

Kaleandtell - Saboc i Barcelona

Saboc ligger ved siden af Llamber, og vi fandt faktisk derind en aften, hvor vi gik forgæves til Llamber uden bordbestilling. I modsætning til Llamber, som er populær og propfyldt, er Saboc knap så besøgt, så bordbestilling er ikke nødvendigt. Det kan godt virke lidt afskrækkende, men vi besluttede at give stedet en chance.

Folkene bag Saboc kalder det et cocina de temperatura, et temperatur-køkken, hvorved de vender fokus mod forskellige tilberedningstemperaturer og deres kvaliteter.
Menukortet er derfor inddelt i fire sektioner med hver deres temperatur, 20°C, 80°C, 100°C og 200°C.
Der er de rå retter med grønt, ceviche og tartar ved 20°C. 80°C-retterne er tilberedt længe ved lav temperatur for at få mørt og saftigt kød og fisk. 100°C-retterne er tilberedt på komfur og er typisk kogte retter som eksempelvis pasta og risretter. Grillens 200°C giver kød og fisk med ristet ydre og saftigt indre.

Dette forsøg på at skille sig ud fra de mange andre restauranter med moderne spansk mad virkede mere som et salgsgimmick end egentlig nytænkning. De forskellige tilberedningsmetoder bruges jo på de fleste restaurationer. Men det ligger fint i tråd med de senere års fokus på sous-vide og raw food.

Vi startede med rå kammuslinger med ørredrogn, mikrogrønt og yuzumayonnaise. Jeg skrev om yuzu, da vi var Texas, og den asiatiske citrusfrugt er altså også nået til Spanien.
Retten var frisk og fin nok. Jeg er vist efterhånden en af de få, som ikke er den store fan af kammuslinger.

Kaleandtell - Moderne spansk mad på Saboc - kammusling og yuzumayo

 

På papiret var den næste ret temmelig tæt på noget, jeg sagtens selv kan finde på, men smagene var særdeles velafstemte og inspirerende. Det var en quinoasalat med fine strimler gulerod, mynte, salte nødder, abrikoser og en såkaldt tzatzikicreme.

Kaleandtell - Quinoasalat med tzatzikicreme

 

Jeg vil som oftest gerne have bacalao, når lejligheden byder sig. Desværre var den mest tiltalende bacalao-ret på kortet udsolgt, og jeg fik derfor en ret med hvide bønner og den saltede torsk. Retten var kedelig i udseendet og alt for fisket i smagen, og jeg opgav simpelthen at spise den.

Den næste ret blev på menukortet beskrevet som en cannelloni med confiteret and. Det viste sig dog at være en asiatisk-inspireret frisk rispapirrulle med and, bønnespirer, koreansk barbequesovs og peanuts. Den smagte sådan set fint nok, men jeg havde nu hellere set, at kokken var blevet ved middelhavsmaden.

Kaleandtell - And i rispapir med spirer, peanuts og koreansk bbq sovs

 

Jeg var noget mere begejstret for lammemedaljonen tilberedt ved 80°C. Den var mør og saftig og blev serveret med broccoli, mandler, oliven og abrikoser.

Kaleandtell - Moderne spansk mad - lam, broccoli og mandler

 

Vi sluttede af med at dele en dessert, Chokoladeteksturer, med chokoladeis, blød chokolademousse, sprød chokoladesmåkage, luftig chokoladekage og frysetørrede hindbær. Den falliske anretning fremkaldte et smil på læben, og det gjorde smagene også.

Kaleandtell - Chokoladeteksturer på Saboc, Barcelona

 

For at opsummere, havde jeg en lidt ujævn oplevelse på Saboc. Nogle af retterne var rigtig gode, mens andre var uinteressante eller trådte ved siden af stilmæssigt. Til 64 euro (knap 500 kr) incl. et glas vin og en øl var det en rimelig pris for middagen for to personer.

Ligesom det gælder for Llamber, er Saboc ikke værd at tage på tværs af byen, endsige kontinentet, efter. Men hvis du befinder dig i nabolaget og, ligesom vi oplevede, ikke kan få bord på Llamber, er Saboc en ganske bekvemt bud på et moderne spisested.

 

Fancy cocktails på Ohla Boutique Bar

Lad dig ikke narre, dette er ikke en dydig dames varme eftermiddagste. Det er en spændende gin-cocktail, Goodnight Lady, med kamilleblomster, citron, hyldeblomstlikør og appelsinblomsthonning. Meget lækker og velgørende.

Kaleandtell - Goodnight Lady cocktail med gin og kamille

 

Cocktailen fik jeg på den ret smarte, men også rare og behagelige Ohla Boutique Bar, som jeg klart vil anbefale, hvis du kan lide spændende, anderledes cocktails. Her huserer dygtige, prisbelønnede bartendere. Baren ligger i Ohla Hotel, og ligesom vi, kan du sagtens besøge baren, selvom du ikke bor på hotellet.

Kaleandtell - Ohla Boutique Bar i Barcelona

Baren og hotellet ligger på Via Laietana, den store gade som afskiller de to kvarterer Barri Gotic og El Born i centrum af Barcelona. Koncerthuset Palau de la Musica ligger stort set lige over på den anden siden af gaden.
Så det er et ret centralt sted til en veltillavet og spændende pre- eller after-dinner cocktail, hvis du skal spise i et af de to kvarterer. Man spiser rigtig sent til aften i Barcelona. Der er så mange turister, at mange steder har åbnet fra omkring kl. 19, men spanierne selv lader til først at spise kl. 21 eller 22.

Denne Mulato Mojito, som Rasmus valgte, ville også gøre sig rigtig godt efter en god middag. Den havde et twist af chokoladelikør og vanilje foruden god rom, mynte, lime, soda og et ekstravagant drys guldstøv.

Kaleandtell - Mulata Mojito - Ohla Boutique Bar

 

Læs flere tips om restauranter i Barcelona

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.