Mexikansk mad – Min øjenåbner

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Tacos med ceviche, chorizo og oksemørbrad

Jeg er solgt. Til tacos. Se maden, som åbnede mine øjne for, hvor frisk, sprød og smagfuld mexikansk mad kan være.

Nu, hvor jeg ser tilbage på mine 4½ måned i USA, er mexikansk mad helt sikkert det, som har overrasket mig mest på madsiden. Mine forventninger var godt nok heller ikke høje; jeg synes, at det fordanskede mexikanske og texmex, som jeg var blevet præsenteret for herhjemme med salsa fra glas, dåsemajs og hakket kød med Santa Maria-krydderimix er dødsygt.

Jeg har så sandelig lært, at det friske, smagfulde mexikanske køkken med saftigt langtidsbraiseret kød, sprøde grøntsager, masser af lime, frisklavede salsaer og syltede ting er lige mig. Også meget mere mig end de varme sovsede mexikanske retter med masser af smeltet ost. Ja ja, smeltet ost smager godt, men de mangler det smagsraffinement, som jeg synes tacos kan have.

Kaleandtell - Taco Combo, Oaxaca

 

Tacos er små mexikanske pandekager foldet omkring fyld, som kan varieres i det uendelige med krydret, oftest braiseret, kød, fisk og skaldyr eller varme grøntsagsretter, fx med kaktusfrugt. På toppen er der oftest noget frisk, sprødt grønt, noget syltet, fx rødløg, og gerne frisk koriander, guacamole og smuldret queso fresco, en traditionel mexikansk ost af ko- eller gedemælk. Man spiser med fingrene.

Lige rundt om hjørnet fra vores lejlighed i Brooklyn havde vi et taqueria (spansk for taco shop), som hedder Oaxaca. Det blev vi rigtig glade for.

Til min overraskelse fandt jeg for nylig ud af, at Oaxaca har en del filialer rundt omkring i Brooklyn og på Manhattan. Vores lokale joint virkede ellers meget lidt som en kæde. Se adresserne her. Man kan også finde Oaxaca på madmarkedet Smorgasburg i Williamsburg og i Brooklyn Bridge Park, som jeg tidligere har skrevet om.

Kaleandtell - Tacos menu fra Oaxaca, Brooklyn

Som du kan se på billederne, bruger Oaxaca bløde tacos, og det er afgjort det mest almindelige, men af og til støder man på sprøde tacos, hvor pandekagen er tør og sprød.

Jeg er helt sikkert tilhænger af majs-tacos frem for hvede-tacos. Majsmelet giver en meget bedre, mere interessant smag.

Tacos mætter ret godt i sig selv, men ellers er tomat-ris og sorte bønner med queso fresco en traditionel mexikansk sideret med masser af fylde.

Kaleandtell - Mexikansk tilbehør - ris og bønner

 

Startskuddet til min overvindelse til mexikansk mad lød faktisk allerede dagen efter, vi var ankommet til New York, en kold tirsdag aften i marts 2015. Vi havde været på besøg i vores fremtidige lejlighed i Brooklyn, hvor vi havde mødt de søde ejere, som bor i London, når de ikke er i Brooklyn.
Efter mødet gik vi rundt i kvarteret og fik derfor først tid til aftensmad, da klokken var 22 og de fleste steder havde lukket.

En smule desperate endte vi hos Rocco’s Tacos i downtown Brooklyn og bestilte en gevaldig kande jordbær Margarita for at fejre lejligheden.

Kaleandtell - Taco med kylling

Det var Taco Tuesday hos Rocco’s, en udbredt koncept skulle vi siden finde ud af, hvor tacos er særlig billige og serveres i en lind strøm, indtil man siger stop. Altså all you can eat, her til $16. Vi misforstod først og troede, at vi kunne bestille mere uden beregning, men man skal altså sige fra, ikke til, og det resulterede i at alt for mange tacos landede på vores bord. Spild af god mad, men så lærte vi det.

Jeg har siden fået bedre tacos, men på daværende tidspunkt var maden nærmest en åbenbaring.

Kaleandtell - Tacos med rejer m.m.

 

Alt for meget mad til overs! Men vores margaritaer levnede vi ikke noget af.

Kaleandtell - Taco Tuesday - alt for meget mad

 

Generelt er mexikanske spisesteder ret billige, og især tacos minder om street food, som man spiser med fingrene. Selvfølgelig findes der også gourmet-mexikansk, og sådan et sted spiste vi frokost, da vi var i Houston, Texas. Vi sad i den afslappede gårdhave hos Hugo’s og fik vidunderlige småretter, to for $22, så voldsomt dyrt var det ikke.

Sprød tacos med hummer.

Kaleandtell - Hummer taco

 

Ceviche af tun med avocado, mango, papaya og grillet ananas. En tallerkensmækkerblomst på toppen, tynde radiseskiver og lidt julesalat gav god stærk og bitter kontrast til alle frugterne. Sprøde majschips ved siden af.

Kaleandtell - Ceviche de atún, Hugo's

 

Rasmus fik Lechón, meget mør braiseret pattegris og sprødt skind, som han selv skulle bygge små tacos af.

Kaleandtell - Selvbygget taco med lechón

 

Til sidst et billede fra en mexikansk food truck i Williamsburg, NY, på Bedford Avenue omkring 6th Street.

Bemærk de flotte, sprøde halvmåner af rå ræddike (storebror til radiser) samt den friske grønne salsa. Nedenunder er der hhv. carnitas, som er langtidsbraiseret svin, og en slags stegt, saftig oksekød, jeg har glemt hvilken.

Kaleandtell - Carnitas tacos fra food truck i Williamsburg, NY

 

Jeg har ladet mig fortælle, at der er kommet en taco food truck ved Torvehallerne i København. Den skal jeg vist have tjekket ud, for billederne, jeg så, viste friske, bløde tacos med syltede rødløg på toppen, kort sagt noget, som minder om den slags mexikansk mad, jeg blev så betaget af i New York.

 

Læs mere om mine madoplevelser i USA:

Facebooktwitterpinterestmail

2 Comments

  1. Mexicansk mad holder! For et par år siden opdagede jeg ligesom du, hvor anderledes – og bedre – det mexicanske køkken er i forhold til det tex-mex, man primært kan få herhjemme. Det ser ud til, at det mexicanske køkken så småt begynder at få bedre fat her i DK (selvfølgelig påvirket af udlandet, hvor mexicansk mad for alvor er blevet populært), og det betyder forhåbentlig, at der kommer flere gode mex-restauranter inden længe.

    • Ja, man kan håbe på, at der efterhånden kommer nogle gode mexikanske spisesteder herhjemme.

      Jeg drømmer også om, at mexikansk mad bliver så stort, at nogen begynder at importere og sælge jicama, en mexikansk rodfrugt med saftigt, knasende bid. Den smager fantastisk, er sund og super anvendelig til meget andet end bare mexikansk. Jeg forstår ikke, hvorfor den ikke er kommet til Danmark endnu, hvor alverdens rodfrugter ellers har haft deres revival det seneste årti.

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.