Indianerkost

Facebooktwitterpinterestmail

Kaleandtell - Mitsitam Native Foods Cafe, DC

Spis som en indianer. Nej, det er ikke en ny modediæt, men spændende frokost på Mitsitam Cafe på Washington DCs National Museum of the American Indian.

Her kan man spise grøn mad, mens man funderer over, hvor mange af de grøntsager og andre afgrøder, vi bruger, som indianere forskellige steder i Amerika længe har spist.

 

Kaleandtell - Blue cornbread

Her er det en tomatsalat i forskellige farver og det – for en dansker – ret eksotiske blue cornbread lavet af blå majs. Majsbrødet her var ikke så sødt og kageagtigt, som cornbread kan være. Det varierer en del efter, om opskriften er fra det sydlige eller det nordlige USA.

Jeg besøgte Mitsitam Café to gange, da jeg var i DC, og valgte den ene gang en five region sample platter, hvor jeg kunne vælge fire sideretter blandt retterne fra de fem repræsenterede indianske regioner: Northern Woodlands, Northwest Coast, Great Plains, Mesoamerica og South America.

Kaleandtell - Indianske grøntsagsretter

Forrest på billedet er det til venstre en grov salat med majroer og gulerødder i forskellige farver med peberrodsvinaigrette. Til højre en salat med vilde ris, som ikke er ris, men vildtvoksende nordamerikanske græsarter, samt tranebær og brøndkarse. Vilde rissalaten smagte rigtig godt og fik mig igen til at ærgre mig over, at vilde ris er vildt dyre i Danmark.

Tre søstre

Når man taler om indianerkost, er Tre Søstre (Three Sisters) oplagt at spise. De tre søstre er majs, bønner og græskar, som i århundreder er blevet dyrket tæt sammen, fordi de ernæringsmæssigt og landbrugsmæssig passer godt sammen. Bønneplanterne fikserer kvælstof fra luften, hvilket kun få planter kan, og dette gøder også de andre planter i trioen. Græskarplanterne minimerer ukrudt og sygdomme i den tætplantede enhed med alle tre slags planter. Desuden kan bønneplanterne kravle op af de høje majsplanter, så man ikke behøver at sætte stativ op.

Jeg fik de Tre Søstre i en lun sideret til kalkun med nordamerikansk grov sennep og førnævnte vilde rissalat.

Kaleandtell - Indiansk kost med røget kalkun og tre søstre

Kalkunen var en “røget rabarber kalkun“, og den smagte både røget og mildt af rabarber, men jeg kunne ikke gennemskue, om den var røget over rabarberblade eller hvordan rabarbersmagen ellers var blevet tilført.
Kalkunbrystet var ret tør, sådan som man kunne fristes til at antage, at kalkun som regel er. Jeg fik dog godt, saftigt kalkunbryst, da vi spiste Thanksgiving Dinner – serveret året rundt – i Disney Worlds Liberty Tree Tavern, da vi var i Florida i maj.

 

Rasmus spiste en tamale fra Andesbjergene. Det er en majsdejpakke tilberedt i et blad (som man ikke spiser) og her fyldt med hjortekød og serveret med en Andes-peanutsovs, Aji de mani. Han fik også samme vilde rissalat samt sauterede mustard greens med mote, en særlig slags store, blege, kogte majskerner.

Kaleandtell - Tamale med hjortekød

 

Bagefter drak vi kaffe og delte to kager. Den mest interessante var en pinjekernetærte med citron og rosmarin. Ideen var god og fyldet smagte ok, men tærtebunden var underbagt og manglede derfor ordentlig smag og konsistens. Chokolademuffinen med ganache på toppen smagte fint, men ret ordinært. Det vrimler med hæderlige chokolademuffins (og cookies) her i USA.

Kaleandtell - Kage med pinjekerner fra Mitsitam Cafe

 

Kaleandtell - Mitsitam Cafe er grøn på flere måderJeg synes, at priserne hos Mitsitam Cafe er lige lovlig høje i betragtning af, at det er cafeteria-stil.

Til gengæld kan man glæde sig over, at der er gratis entré til National Museum of the Native American samt de fleste øvrige museer i the Mall, et stort centralt parkområde i Washington DC fyldt med ikoniske mindesmærker og omgivet af museer. Et must see, når man er på de kanter.

Mitsitam Cafe er et oplagt frokoststed, selvom man ikke ser selve indianermuseet, som jeg ærlig talt ikke var imponeret af. Eftersom entréen er gratis, kom vi forbi en dag efter et andet museumsbesøg, fordi jeg var blevet anbefalet cafeen. Det var så fin en frokostoplevelse, at jeg kom igen en anden dag for både at se museet og spise frokost.

Der ligger i øvrigt også en lille filial af National Museum of the American Indian i New York, som jeg ikke har besøgt, da museet ikke skulle være særlig interessant, med mindre man har en helt særlig interesse i indianere.

Kaleandtell - National Museum of the American Indian

 

Læs mere om mine madoplevelser i Washington DC, New York, Texas og Florida:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.