5 mættende salater med masser af variation

Facebooktwitterpinterestmail

Jeg elsker mættende salater året rundt, og især om sommeren er det skønt med fyldig salat, som mætter godt, men ikke ligger tungt. Her får du 5 salat-idéer.

Kaleandtell - Sommerlig salat med nektarin og basilikum

Sommerlig kålsalat med nektarin, tomat og basilikum

Denne salat hører højsommeren til, når der er dejlige modne tomater og nektariner (eller ferskener). Basilikum og mandler løfter smagen yderligere. Spidskål giver salaten fylde og fibre.

Bland snittet spidskål med hvid balsamico og lidt salt. Tilsæt både af nektarin og tomat, hakkede mandler og frisk basilikum. Servér straks.

Jeg laver gerne denne salat til frokost, fordi den er nem og hurtig, og den er en af de mættende salater, som nemt fuldendes med en god portion hytteost på toppen.

Kaleandtell - Mættende salater - Spidskålssalat med nektarin og tomat

Hytteost deler vandene, er mit indtryk. Nogle kan ikke lide konsistensen, herunder Rasmus, men han har også en besynderlig og selektiv ostesmag, for nu at sige det pænt.
Jeg er stor fan af hytteost og bruger det rigtig meget ovenpå mine frokostsalater. Det mætter godt, har en fin, mild smag og er en nem måde at få proteiner til sin salat.

 

SONY DSC

Spis rødbeder og deres flotte stængler og rødbedeblade

Nu er de nye rødbeder med flotte, friske toppe ved at dukke op i butikkerne. Rødbedetoppen kan også spises, men oftest er den ikke spæd nok på de høstede rødbeder til at spise rå, synes jeg. Her får du en idé til, hvordan det hele kan bruges.

Kaleandtell - Nye rødbeder med top til salat og omelet

Rødbeder er lidt fade og jordede i smagen, og stærke, skarpe smage og syre klæder dem godt.

Denne rå rødbedesalat får et kick af masser af friskrevet ingefær, som blandes grundigt med de revne rødbeder. Du kan også bruge finthakket syltet ingefær (sådan noget, man bruger til sushi). Det smager anderledes end med rå ingefær, men også rigtig godt.

Dressingen består af masser af limesaft – smag dig frem på rødbederne – og lidt (valnødde-)olie.

Jeg brugte ikke så meget olie i dressingen, fordi jeg ville drysse den færdige salat med pistacienødder. De stod pænt parat og ventede afskallede i en skål, og så glemte jeg dem, da jeg skulle fotografere. Jeg kom først i tanke om dem, da vi satte tænderne i salaten – der manglede noget i smagen. Det var synd, for de grofthakkede, flot grønne pistacienødder så super flotte ud ovenpå de mørke rødbeder, og smagen var lige i øjet. Så dem vil jeg anbefale dig at huske.

Det grønne i salaten er blade af malabarspinat, som jeg i år dyrker på altanen. Den plante vil jeg vende tilbage til en anden gang. Deres spæde smag kunne ikke rigtig hamle op med rødbeder og ingefær, så deres største bidrag her var den flotte grønne farve, og de kan udelades.

Kaleandtell - Rødbedetop sauteres til omelet

Til samme måltid brugte jeg de flotte rødbedeblade og røde rødbedestængler. De blev til et lækkert fyld i en omelet med sauterede løg, rødbedestængler og rødbedeblade.

De hakkede løg og rødbedestængler skal stege roligt i olie på en pande, indtil de bliver bløde og søde. Til sidst tilføjes de grofthakkede rødbedeblade samt salt og peber. Når bladene falder sammen, tages det hele af panden og venter, mens du laver omeletten. Her bruger jeg 2 æg og en sjat mælk samt salt og peber til en omelet til 1 person.

Kaleandtell - Omelet med rødebedetop og løg

 

Coleslaw møder karrysalat

Sommerhvidkål kan være noget af det lækreste med sine sprøde, hvide, sødmefulde blade.

Jeg laver tit coleslaw og lignende mættende salater med hvidkål. Her er en variant med karry, æg og de gode ting, jeg ellers ville komme i en karrysalat: æble, cornichoner og kapers.

Kaleandtell - Kålsalat med karrydressing og æg

  1. Bland en dressing af græsk yoghurt (2%), Madras karry, lidt æbleeddike, lidt sukker og salt.
  2. Hak et æble, et glas kapers og nogle cornichoner (eller syltede agurker eller asier, hvis du foretrækker det lidt sødere). Bland det i en skål fintsnittet hvidkål sammen med dressingen.
  3. Drys øverst med radiser i skiver og smilende æg i både. Servér eventuelt sammen med godt rugbrød.

 

Broccolisalat med avocado

Jeg er ellers ikke fan af rå broccoli, men i denne salat fungerer det rigtig godt, fordi fed, cremet avocado svøber sig om den finthakkede rå broccoli. Men det er vigtigt for en rar mundfornemmelse, at broccolien er i små stykker, synes jeg.

Det passer med 1 avocado til 1 hoved broccoli. Jeg bruger citronsaft af 1 citron, som røres op med lidt sukker og salt til en frisk, syrlig dressing, og kommer også 1 hakket rødløg i. Hvis du har det, så brug også hakket bredbladet persille, som giver en balanceret snert af bitterhed til salaten.
På billedet her har jeg desuden kommet lidt kogt perlerug i for at mætte yderligere, men som regel laver jeg broccolisalaten uden korn.

Kaleandtell - Broccolisalat med avocado, urtekrebinet og syltet vandmelon

Denne gang serverede jeg min avocado-/broccolisalat med en urtekrebinet og chili-syltet vandmelon med korianderfrø. Sidstnævnte var et sylteeksperiment, som kræver optimering, så det får du ikke opskriften på nu.

Kaleandtell - Syltet vandmelon med chili og korianderfrø

 

Grønkålssalat med æble og chorizo

Forleden scorede jeg en fin pose dato-mærket grønkål til en femmer. Jeg brugte den til denne lune salat, som er inspireret af den grønkålssalat med appelsin og pepperoni, som jeg lavede sidste år, da vi boede i Brooklyn.

Kaleandtell - Mættende salater - Grønkålssalat med chorizo

Grønkålssalaten laves af meget finthakket grønkål (gøres nemmest i foodprocessor eller minihakker), som vendes grundigt med en sennepsvinaigrette af dijonsennep, æbleeddike, rapsolie og salt. Tilsæt æbletern og anret grønkålssalaten ovenpå puy-linser kogt i bouillon. Læg øverst stykker af ristet chorizo (fersk chorizo, ikke pålægstypen, selvom den også kan bruges i tyndere skriver).

Dét er en dejlig solosalat til de koldere sommerdage.

 

Læs flere opskrifter på mættende salater:

 

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.