Salat med jordskokker – vælg vegetarvejen eller vinterens kød

Facebooktwitterpinterestmail

Smuk, sprød og tilpas syrlig, sød og bitter. Brug min salat med jordskokker og granatæble som tilbehør til vinterens kraftige kødretter eller følg min opskrift til en fuldendt vegetarret.

kaleandtell-salat-med-jordskokker-og-granataeble

Har du smagt rå jordskokker? De har et skønt, sprødt bid og en nøddeagtig, mild smag, som jeg rigtig godt kan lide.

Denne salat med jordskokker passer rigtig godt som tilbehør til vinterens kraftige, fede kødretter. De fintskårne jordskokker giver en rar, knasende mundfornemmelse. Granatæblekerner er smukke og giver frisk syre og sødme. Persillen bidrager med umami og bitterhed, og rødløgenes lette skarphed skærer godt igennem fede retter.

Derfor går salaten godt sammen med fed julemad, kraftige simreretter samt hverdagens medisterpølse og andet svinekød. Desuden er den et smukt, frisk indslag til julefrokosten.

kaleandtell-linsesalat-med-hokkaido-jordskokker-og-granataeble

Udbyg jordskokkesalaten til et vegansk måltid: Linsesalat med krydret græskar, jordskokker og granatæble.

 

Hvis du er veganer eller vegetar, eller du bare gerne vil have en kødfri dag, kan du sagtens udbygge jordskokkesalaten til et mættende måltid med veganske proteiner.

Se i opskriften længere ned, hvordan du sammensætter en vegetarret af jordskokkesalaten, grønne linser, hokkaido-græskar bagt med krydderier og pekannødder.

 

kaleandtell-salat-med-jordskokker-persille-og-granataeble

Først basisopskriften på jordskokkesalaten, som er lækkert, sprødt tilbehør til kraftige kødretter:

Salat med jordskokker og granatæble

Jeg plejer ikke at lave en dressing til denne salat; saften fra granatæblet giver oftest nok syre, og resten af måltidet bidrager gerne med nok fedt. Men du kan vende den færdige salat med valnøddeolie og granatæblesirup, hvis du synes, at der mangler dressing.

 • 1 stort granatæble
 • 2 små rødløg
 • 50 g bredbladet persille (vægt efter at bladene er nippet af grove stængler, svarer til ca. ½ bundt)
 • 200 g jordskokker (3 stk. af mellemstørrelse)
 • Salt efter smag
 • (evt. 2 tsk. (valnødde-)olie)
 • (evt. granatæblesirup – se beskrivelse længere nede)
 1. Klargør granatæblekernerne. Hvis du ikke ved hvordan, så læs nedenfor. Hak rødløgene fint. Vask, nip og hak persillen. Bland rødløg og persille med granatæblekerner og -saft.
 2. Rens jordskokkerne grundigt. Du behøver ikke at skrælle dem, hvis du kan få skrællen ren. Jeg bruger en grydesvamp dedikeret til grøntsager, men en stiv børste er også god. Skær jordskokkerne i fine tern, gerne 5-8 mm på hver led.
 3. Bland jordskokkerne med de øvrige grøntsager og smag salaten til med salt. Servér som tilbehør eller som en del af nedenstående veganske linsesalat.

Sådan får du kernerne ud af et granatæble

Det kan sprøjte, når du ordner et granatæble. Jeg ifører mig forklæde og rydder bordet omkring mig, så sprøjt af den kraftigt farvede saft nemt kan tørres af. Vask granatæblet og skær det i halve på tværs, så blomsten sidder i bunden af én halvdel og stiklen i den anden halvdel. Tag en stor skål, som du kan holde granatæblet ned i. Skålens høje sider begrænser nogenlunde rækkevidden af saftsprøjt. Tag det overskårne granatæble med snitfladen mod håndfladen i den ene hånd, og hold det nede i skålen. Bank hårdt med en ske udenpå skrællen med den anden hånd. Det er meningen, at de hårde slag skal løsne kernerne inden i. Brug fingrene til at fjerne de løsnede røde kerner fra de bitre hvide hinder. Kassér skræl og alle lyse hinder. Gem de rubinrøde kerner og saften.

flickr_-_government_press_office_gpo_-_pomegranate_fruits_660pxFoto af GPO, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

 

Vegansk linsesalat med krydret græskar, jordskokker og granatæble

Til 4 personer

Salaten kan spises lun eller kold. Den består af 4 komponenter:

 1. Kogte grønne linser – vælg mellem den travle version eller den bedre version
 2. Ovenstående jordskokkesalat
 3. Hokkaidogræskar bagt med krydderier
 4. Øverst drysses med pekannødder og granatæblesirup

Begynd med at lave linserne og det bagte græskar. Forbered jordskokkerne som nævnt ovenfor, mens de andre ting henholdsvis koger og bager.

 

Grønne linser – den travle version

 • 3 dl grønne linser
 • 5 dl vand
 • 1 grøntsagsbouillonterning

Kog under låg de grønne linser møre i vandet tilsat bouillon. Det tager ca. 20 minutter. Hæld eventuelt overskydende kogevand fra.

Grønne linser – den bedre versioN

 • Ingredienserne til den travle version
 • 1 løg, finthakket
 • 1 gulerod, finthakket
 • 1 stængel bladselleri, finthakket
 • 1 spsk olie

Steg hakket løg, gulerod og bladselleri i olie i en lille gryde. Lad det blive blødt og begynde at tage lidt farve. Tilsæt rå, tørrede linser, vand og bouillonterning, og lad det koge op. Kog under låg, indtil linserne er møre, ca. 20 minutter. Hæld eventuelt overskydende kogevand fra.

 

Hokkaidogræskar bagt med krydderier

Ja, der er mange krydderier i opskriften, og det må til for at sætte smagskulør på det fade, søde græskar.

 • 1 hokkaidogræskar
 • 1-2 spsk olivenolie
 • 1½ tsk salt
 • 1 spsk stødt ingefær
 • 2 tsk stødt kanel
 • ½ tsk stødt allehånde
 • ½ tsk stødt kardemomme
 • ½ tsk revet muskatnød
 • Chili eller cayenne efter smag, fx ½ tsk

Tænd ovnen på 200 grader (uden varmluft). Beklæd en bradepande med bagepapir. Skær skrællen af græskaret, fjern kernerne og skær kødet i store tern af ens størrelse, ca. 2-3 cm på hver led.
Læg græskarstykkerne i bradepanden. Vend dem med olien. Bland alle krydderier i en lille skål og vend blandingen i græskarstykkerne. Bag det hele, indtil det er mørt, men ikke overbagt og smattet. Det tager 15-25 minutter.

 

Samling af linsesalaten med krydret græskar, jordskokker og granatæble

Foruden kogte grønne linser, bagt hokkaidogræskar og salaten med jordskokker skal du bruge:

 • 1 god håndfuld pekannødder, grofthakkede
 • Granatæblesirup (en tyk, kraftig, meget syrlig og lidt sød sirup lavet af granatæblesaft. Bruges især i mellemøstlige køkkener og kan købes hos nydanske grønthandlere. Flasken kan holde sig meget længe.)

Anret salaten på et stort fad, hvor salaten tager sig endnu bedre ud end i en skål.
Byg salaten op af lag på lag af henholdsvis kogte linser, jordskokkesalat og bagt græskar. Drys øverst med hakkede pekannødder og dryp rundhåndet med granatæblesirup, som giver syre, der klæder det bagte græskar rigtig godt.

kaleandtell-linsesalat-med-hokkaido-jordskokker-og-granataeble

 

Hvad gør jordskokker ved din mave?

Jeg ville spise mange flere rå jordskokker, var det ikke fordi, de nogle gange provokerer min mave. Og hvorfor gør de så det?

topinambours_660pxFoto af Kou07kou – Eget arbejde, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Jordskokker er rodfrugter og botanisk set en underjordisk stængelknold, ligesom kartoflen, som planten bruger til at oplagre energi i. Men jordskokker oplagrer ikke energien som stivelse, sådan som kartoffelplanter gør. I stedet laver jordskokker et komplekst kulhydrat, inulin (ikke at forveksle med insulin!), der består af lange kæder af sukkerstoffet fruktose.

Menneskers fordøjelsesenzymer kan ikke nedbryde inulin. Derfor passerer det stort set ufordøjet gennem mavesæk og tyndtarm, og dermed påvirkes vores blodsukker ikke af det komplekse kulhydrat på samme måde som af stivelse og fordøjelige sukkerstoffer. Vi kan smage, at inulin er sødt, men det giver altså ikke væsentlige blodsukkerudsving. Det kan være gavnligt for diabetikere.

Når inulinen når ned i tyktarmen, fungerer det som god mad for mikrofloraen, og inulin anses for at bidrage til en sund tarmflora og have forskellige sundhedsfremmende effekter.

Men når tarmbakterierne holder fest, udvikler de gasser. Så afhængig af sammensætningen af din tarmflora og jordskokkernes koncentration af inulin, som varierer mellem sorter, så kan jordskokkerne altså også give ubehageligt meget luft i maven.

Derfor spiser jeg jordskokker i begrænsede mængder og i familiens skød. Og jeg spiser dem, fordi de smager godt, ikke fordi de er sunde. Sådan kan jeg bedst lide at leve.

 

Læs flere opskrifter på vintermad og salater med granatæble:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.