Vietnamesiske sommerruller og salater med malabarspinat

Facebooktwitterpinterestmail

Vietnamesiske sommerruller er skønne, sunde og hyggelige at lave. Læs alt om, hvordan du gør. Brug fx malabarspinat, som også er god i salater og wraps.

Jeg lovede at komme med idéer til at bruge malabarspinat, som jeg i år har dyrket i krukke med succes.

Her kan du læse om salater, wraps, tacos og vietnamesiske sommerruller med malabarspinat.

At spise malabarspinat

Malabarspinat er ikke spinat, og smagen er da også anderledes end spinat, men stadig ret mild og “grøn”.

Man kan læse mange steder, at malabarspinat kan bruges på samme måde som spinat, men der er en væsentlig forskel på de to bladgrøntsager. Malabarspinat indeholder nemlig store mængder slimstoffer.

Slimstoffer er ganske almindelige plantestoffer, som findes i mange planter, men nogle planter indeholder mere end andre, og malabarspinat er en af de tunge drenge, ligesom okra.

Slimstof består af kulhydrater, som kan suge vand og danne en tykflydende slim. Det sker især, når malabarspinat varmes godt igennem. Nogle ser det som en fordel, fordi malabarspinat derved kan jævne supper og gryderetter. Andre bryder sig ikke om konsistensen. Jeg hører til sidstnævnte gruppe, og derfor bruger jeg malabarspinat i rå form. Her er den nemlig ikke slimet.

Den tykflydende konsistens opstår, når plantecellerne går i stykker. Cellerne sprænger, når de koges, eller når planten finhakkes. Derfor ville jeg ikke lave juice, pesto eller puré af malabarspinat.

Alle overjordiske dele af malabarspinat kan spises, men de mørke bær smager ikke særlig godt. De farver til gengæld helt enormt, og man kan bruge frugtsaften til at farve mad og tøj, ligesom rødbedejuice.

Jeg skal være ærlig – jeg synes ikke, at malabarspinat er en delikatesse. Blade, stængler og blomster smager dog helt fint og uanstødeligt, på samme vis som de milde salat-typer. Personligt vil jeg gerne have mere smæk på smagen.

Til gengæld synes jeg, at malabarspinat er en smuk og spændende plante, og jeg dyrker den derfor meget gerne igen næste år. Og nu, hvor jeg har den i krukkehaven, spiser jeg den altså også. Her kan du læse om, hvordan jeg bruger malabarspinat i min mad. Vi lægger ud med vietnamesiske sommerruller.

Kaleandtell - Store flotte blade af malabarspinat

Hvorfor vietnamesiske sommerruller?

Vietnamesiske sommerruller er skønne, skønne på så mange måder.

  • De er superhyggelige at lave sammen ved bordet. Derfor har vi mange gange serveret dem for gæster. Anret alle ingredienserne på fade og giv dine gæster rispapir, så de selv kan lave egne ruller.
  • Der er power på smagen fra de mange friske krydderurter og det lækre fyld, du vælger – det kommer vi til om lidt.
  • Variationsmulighederne er mange og kan tilpasses selektive spisere så som vegetarer og fiske-forstrækkede. Hvert menneske vælger sit eget fyld.
  • Det er sund, grøn mad, der mætter på en behagelig måde.

Kaleandtell - Malabarspinat til vietnamesiske ruller

Hvad er vietnamesiske sommerruller?

Vietnamesiske sommerruller er blødt rispapir rullet om tynde strimler grøntsager og krydderurter. Som regel kommer man også rejer og/eller kød i, men man kan også komme strimler af omelet eller røget tofu i, hvis man vil gøre det vegetarisk og dog proteinholdigt.

Det er heller ikke ualmindeligt for vietnamesere at bruge risnudler indeni. Det gør jeg dog aldrig, fordi risnudler er ret smagsløse og mest fyldes i for at mætte. I stedet serverer jeg kogte ris i en skål ved siden af, og jeg vælger nogle velsmagende ris, fx røde ris, jasminris eller brune ris.

Jeg serverer også altid en grov salat til mine vietnamesiske sommerruller. Den er altid baseret på kål, der mætter, og jeg bruger altid limesaft i dressingen, fordi det er så vietnamesisk i smagen. Nedenfor kan du se nogle eksempler.

Kaleandtell - Vietnamesiske ruller med svinemørbrad

Forårruller versus sommerruller

For mig er forårsruller sådan nogle stegte nogle, mens sommerruller er rå. Men der er ikke rigtig sproglig konsensus på hverken dansk eller engelsk. Nogle kalder dem simpelthen friske rispapirruller, og så er der ikke så meget at tage fejl. Jeg fortsætter nu med at sige sommerruller.

Rispapir

Der er stor forskel på det rispapir, som man benytter til stegte ruller og rå ruller. Du skal bruge den slags tørrede rispapir, som bliver blødt og bøjeligt efter kort tid i vand.

Det kan købes i pose eller æske i asiatiske supermarkeder og muligvis også i velassorterede supermarkeder. Ellers kan du købe det online, fx hos Den Kinesiske Købmand.

kaleandtell-rispapir-til-friske-ruller

kaleandtell-rispapir-til-vietnamesiske-sommerruller

Jeg plejer at bruge et tærtefad, som jeg fylder med koldt vand fra hanen. Så dypper jeg et enkelt ark rispapir af gangen i et par sekunder og lægger på tallerkenen – min egen eller mine medspiseres. Inden man har fået lagt fyld på, er rispapiret blevet blødt nok til, at man kan rulle det sammen om fyldet. Det opblødte rispapir klistrer lidt, så rullen kan godt holde sammen på sig selv, hvis man ikke overfylder den.

kaleandtell-saadan-bruger-du-rispapir-til-friske-ruller

kaleandtell-vietnamesiske-sommerruller-saadan-goer-du

Dip skal der til

Man dypper rullerne i lækker dip, fx. sød chilisovs eller en sur-sød dressing med limesaft, fiskesovs og sukker.

Som du vil kunne se på billederne længere nede, holder jeg mig ikke til Vietnam, når jeg vælger dip til mine vietnamesiske sommerruller. Jeg bruger også gerne min fantastiske koranske dip, japansk gomadressing eller misodressing. Skal det være nemt, vælger jeg kinesisk hoisinsovs købt på flaske.

Vietnamesiske sommerruller – med og uden malabarspinat

Du kan fylde alt muligt lækkert i dine vietnamesiske ruller. Skær rå grøntsager i lange tynde strimler (julienne), så de kan ligge på langs i dine ruller. Malabarspinat og blade af krydderurter skal bare nippes af grove stænger og eventuelt rives i mindre stykker.

Her er rispapirruller fyldt med andebryst, salatblade, koriander, agurk og avocado. Gomadressing til at dyppe i.

Kaleandtell - Rispapirruller med and og gomadressing

 

Rejer er der næsten altid i rullerne på vietnamesiske spisesteder. Jeg foretrækker afgjort små, delikate koldtvandsrejer frem for de store, ofte grove, opdrættede (tiger-)rejer. Heldigvis er mine smagsløg i overensstemmelse med anbefalingerne i Verdensnaturfondens fiskeguide.

Kaleandtell - Vietnamesiske sommerruller

Salaten ovenfor bestod af hvidkål, purløg, sorte sesamfrø og en simpel dressing af limesaft smagt til med sukker, salt og ristet sesamolie.

Den vietnamesiske sovs i den blå-stribede skål laver du sådan her:

 • 3 spsk limesaft
 • 1,5 spsk ristet sesamolie
 • 1 spsk brun farin
 • 1 spsk riseddike
 • 1 spsk sojasovs
 • 1 spsk sød chilisovs (eller friskhakket rød chili efter smag)
 • 2 tsk frisk ingefær, revet
 • 1 fed hvidløg, knust
 • salt efter smag

 

Kaleandtell - Vietnamesiske ruller med svinemørbrad

Hvis vores vietnamesiske sommerruller skal være ekstra lækre, for eksempel til gæster, laver jeg gerne en sprængt svinemørbrad. Når den let-afkølede mørbrad skæres i tynde, saftige skriver, er den superlækker i rullerne. Prøv den, den er nem at lave.

Jeg brugte frisk ananas i kålsalaten med sort sesam og rødløg. Jeg kan godt lide at bruge eksotiske frugter som ananas, mango eller granatæblekerner, når jeg laver vietnamesisk mad.

Kaleandtell - Malabarspinat og tallerkensmækker til vietnamesisk mad

Noget af det vigtigste i vietnamesiske ruller er store mængder friske krydderurter. Jeg bruger altid frisk koriander og mynte. Denne gang var krukkehaven også fyldt med purløg, malabarspinat og tallerkensmækker, så de kom også i sommerrullerne.

Tallerkensmækker – endnu en plante fra altanen til tallerkenen

Tallerkensmækker (også kaldet blomsterkarse og Tropaeolum majus) er nem at dyrke selv. Jeg spirer frøene indenfor i vindueskarmen og udplanter i krukker sidst i maj. Jeg kan bedst lide den sart gule sort Lemon gleam og den mælkehvide Milkmaid frem for de kraftigt orange og røde sorter, der er mest almindelige.

Kaleandtell - Tallerkensmækker

Der er smæk på smagen af Tallerkensmækker. Den indeholder samme slags naturstoffer som sennep, rucola og radiser, og de smager skarpt igennem. Derfor skal du bruge den som krydderurt, for eksempel som i sommerrullerne herover, ikke i rå mængder som salat. Du kan også salte de grønne frø og bruge dem som kapers.

Hvis ikke du kan lide de skarpe smage, kan du også bare nyde synet af tallerkensmækkers blomster og de fine samlinger af regndråber på bladene.

Kaleandtell - Tallerkensmækker

 

Måske en idé? Wrap af malabarspinat

Nu, hvor man kan fylde blade af malabarspinat i rispapirruller, tænker jeg, at man også bruge de store, ret solide, kødfulde blade som wrap eller taco i sig selv.

Kaleandtell - Store flotte blade af malabarspinat

En idé er at lægge en skefuld krydret gryderet ovenpå bladet, ligesom disse små snacks fra Fleisch. Her er brugt hjertesalat og en indisk lammekarry, som er toppet med creme fraiche, cashewnødder, purløg og frisk koriander.
Du kan også vælge at gøre det mexikansk – uhm, jeg længes efter mexikansk mad.

Kaleandtell - Indisk lam på hjertesalat

Brug malabarspinat i salater

For mig er det mest oplagte og anvendeligt at bruge malabarspinat i forskellige salater. Jeg spiser salat hver dag, som regel både til frokost og aften, og malabarspinat kan bruges til at afveksle den daglige salat med.

Igen, smagen af malabarspinat er ikke kraftig, så den passer ind mange steder, hvor den også giver fine farver – flot grøn fra blade, varm violet fra stængler.

Jeg har ikke fået taget så mange salatbilleder under sommerens flyttehurlumhej, men her er da et par forslag til salater med malabarspinat.

kaleandtell-salat-med-malabarspinat-og-hytteost

Når jeg er hjemme til frokost, laver jeg oftest en hurtig grov salat. Herover er det hakkede mættende gulerødder, stærke radiser, sød snackpeber og malabarspinat vendt med hvid balsamico, salt og ristede solsikkekerner. Øverst en god portion hytteost. Som du kan se, spiser jeg også de kønne blomster på malabarspinat.

Herunder kan du se en mættende salat, vi fik til aftensmad forleden. De gode kogte mungbønner er vendt med kogte rødbeder, rå æbletern, malabarspinat og sennepsvinaigrette af dijonsennep, æbleeddike, rapsolie og salt.

kaleandtell-roedbedesalat-med-malabarspinat-og-mungboenner

Ved siden af spiste vi ristet rugbrød med tynde skiver god gedefeta. Et drys hakket frisk rosmarin klæder fetaen virkelig godt.

Kaleandtell - Nye rødbeder med top til salat og omelet

Jeg har tidligere forsøgt mig med malabarspinat sammen med rødbeder. Da jeg skrev om 5 mættende salater, viste jeg denne rå rødbedesalat med revet ingefær og malabarspinat. Den kombination fungerede ikke så godt smagsmæssigt – malabarspinatens sarte smag druknede i ingefæren og de rå, jordede rødbeder. Så hav dette i mente, når du komponerer salater med malabarspinat.

 

Få flere idéer til mad med masser af grøntsager:

Facebooktwitterpinterestmail

Har du kommentarer eller spørgsmål? Skriv dem her.